Wie echt van je houdt, zal je gelukkig maken

Wie echt van je houdt, zal je gelukkig maken

Laatste update: 20 november, 2016

“Wie echt van je houdt, zal je aan het huilen maken.” Dit is een erg populaire Spaanse uitdrukking, maar is het ook echt waar? Hoewel populaire gezegden meestal gelijk hebben, moeten we in dit geval deze veelgebruikte uitdrukking toch echt in twijfel trekken.

In plaats daarvan zouden we moeten leven volgens de opvatting “Wie echt van je houdt, zal je gelukkig maken.” Waarom zouden we de persoon van wie we houden immers leed en tranen moeten bezorgen?

Het wordt vaak gezegd dat de liefde het meest irrationele gevoel is dat bestaat: het is passie, waanzin en obsessie… En als zodanig is leed een onvermijdelijk deel van deze emotie die zo menselijk en zo verblindend is.

We zouden nooit blindelings lief moeten hebben, we zouden nooit een relatie moeten beginnen als we zelf een blinddoek dragen of als we niet zelf meester zijn over onze eigenwaarde.

Je moet een bewuste, volwassen en verantwoordelijke vorm van liefde opbouwen. En het is belangrijk om nooit te vergeten dat iemand die van je houdt je geen pijn zal doen. Wie met integriteit en respect van je houdt, zal ernaar streven om je te allen tijde gelukkig te maken.

Een liefde die zichzelf elke dag opbouwt, maakt ons gelukkig

Koppel

Zie de liefde als een kleine vlam die je vindt…  die jou vindt. Het is een vuur dat ons verlicht en geruststelt, maar dat elke dag moet worden aangewakkerd om het brandend te houden, om ons nog intenser en nog perfecter te omhullen met zijn licht, met zijn warmte, om ons nog gelukkiger te maken.

Liefde moet bestaan tussen twee volwassen en complete mensen, die een relatie niet laten rusten op opofferingen, maar veeleer op oprechte handelingen die de band versterken, die het ego aan de kant zetten omwille van het stel.

Als we accepteren dat de liefde betekent dat we moeten lijden, dan zullen we van begin af aan veel toleranter zijn ten opzichte van bepaalde dingen: terugtrekking, grenzen, manipulatie en egoïsme.

We kunnen ons zorgen maken om de ander en in bepaalde omstandigheden lijden omwille van zijn welzijn. Deze vorm van leed heeft echter niets te maken met het gecontroleer, het gemanipuleer en de jaloezie waarvan wij denken dat het bij echte liefde “hoort”. Wie vandaag zegt dat hij van je houdt en je morgen verlaat om vervolgens na enkele dagen weer bij je terug te komen houdt niet van je. Hij doet je pijn.

De liefde hoort niet gekenmerkt te worden door smoesjes, verwijten of pijnlijke ironie. Niets hiervan maakt ons gelukkig en niets hiervan komt uit een hart dat handelt met respect, dat weet wat echte, volwassen en verantwoordelijke liefde is.

Liefhebben is dolblij zijn dat de ander bestaat. Liefhebben is diep van binnen vreugde voelen en elke dag de ander gelukkig willen maken.

Omhelzing

Ik maak bezwaar tegen leed in de liefde

We weten dat er velen zijn die ervoor gekozen hebben om de deuren naar de liefde te sluiten, omdat ze moe zijn van het lijden. Omdat hun harten verwond zijn door teleurstelling, bezaaid zijn met sporen van desillusie en leegtes van ontgoocheling.

Om bewust en veilig lief te hebben, moeten we eerst leren om van onszelf te houden. En hoewel de waardige eenzaamheid nog altijd meer waard is dan een gezelschap vol tekortkomingen, zal een nieuw en oprecht ‘Ik hou van jou’ de teleurstellingen van gisteren toch echt kunnen genezen.

We dragen allemaal verdriet uit het verleden bij ons. De liefde is echter een avontuur dat altijd de moeite waard zal zijn, op elk moment in ons leven. Om werkelijk lief te hebben, moeten we het volgende in gedachten houden:

  • We moeten weten dat de liefde soms niet voor altijd is. Daarom moeten we voorzichtig zijn om niet alles weg te geven zonder hier iets voor terug te krijgen; werken aan onze persoonlijke groei; niet ons werk, onze dromen en onze vrienden aan de kant zetten… Je mag dat wat jou definieert niet achterlaten of het jezelf toestaan om alles te verliezen.
  • Heb lief zonder afhankelijk te zijn: wees afhankelijk van jezelf, maar blijf tot in de puntjes werken aan de liefde, blijf elk gebaar en elk woord van liefde aanmoedigen. Creëer liefde, maar behoud je gevoel van eigenwaarde, je identiteit…
  • Bied jezelf  aan met vrijheid en integriteit, zonder angst, zonder de rancune van gisteren, zonder onzekerheden die anderen voor je moeten oplossen. Wees dapper, toon moed en ga voor datgene wat je wilt. En wat je wilt is gelukkig zijn.
  • Ga niet op zoek naar volmaakte liefde of een ideale relatie. Dit bestaat niet. Aan een relatie moet elke dag worden gewerkt, om jouw hoekjes aan te laten sluiten op mijn leegtes, jouw ruwe kanten op mijn zachtheid, mijn schaduwen op jouw licht…
  • Echte liefde omvat het samen groeien in moeilijke tijden. Het is willen en begrijpen, het is overleven als vrienden, genieten van passie en het opbouwen van medeplichtigheid, zonder namaak of onwaarheden.

Wie van je houdt zal je geen pijn doen en is niet blij met jouw tranen, want iemand die echt van je houdt, zal je gelukkig maken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.