Het belang van nederigheid in de sport en hoe je daarmee omgaat

Zowel in de sport als in het leven in het algemeen is het noodzakelijk om een ​​nederige houding aan te nemen. Daarom zullen we in dit artikel praten over hoe sporters deze waarde moeten beoefenen.
Het belang van nederigheid in de sport en hoe je daarmee omgaat

Laatste update: 10 februari, 2024

Nederigheid is een van de belangrijkste waarden in de sport. Of we nu winnen of verliezen, we kunnen niet toestaan dat ons ego onze prestaties bezoedelt. Daarom is het binnen het psychologische werk belangrijk om deze deugd te versterken.

Een bescheiden houding is iets dat elke dag moet worden gecultiveerd. Hoewel het alleen te zien is bij grote wedstrijden, is het ook aanwezig tijdens de training en in het persoonlijke leven van de sporter. Dit betekent dat als je bescheiden bent in de sport, je ook bescheiden bent buiten de sport. Lees verder en leer meer over hoe je aan deze kwaliteit kunt gaan werken.

Wat is nederigheid in de sport?

De Koninklijke Academie van de Spaanse Taal (RAE) definieert nederigheid als “de deugd die bestaat uit het kennen van de eigen beperkingen en zwakheden, en het handelen in overeenstemming met deze kennis.”

Om het beter te begrijpen: de nederige persoon weet dat hij of zij fouten en deugden heeft, net als iedereen. Ook denken ze niet dat ze boven iemand anders staan, want zelfs als ze ergens goed in zijn, weten ze dat er veel andere dingen zijn waar ze niet goed in zijn. Concrete voorbeelden van nederig gedrag in de sport zijn de volgende:

  • Kleineer je tegenstander niet als je wint.
  • Accepteer kritiek als een boodschap om te verbeteren.
  • Praat beleefd over andere sporters en coaches.
  • Werk als een team en denk niet dat je de belangrijkste speler bent.
  • Beschouw succes niet als vanzelfsprekend, maar bewaar het resultaat tot het einde.
  • Reageer niet boos of afgunstig op een nederlaag, maar ga er sportief mee om.
  • Bereid je zorgvuldig voor op elke wedstrijd, ongeacht het niveau van de tegenstander.

Hoe wordt nederigheid toegepast in de sport?

De kracht van sportieve nederigheid is niet alleen het kennen van de definitie, het gaat erom dat je weet hoe je deze waarde kunt toepassen in de verschillende gebieden waarin de sporter zich bevindt. Hieronder zullen we ze een voor een bekijken.

Met tegenstanders

Nederig zijn is een fundamentele deugd bij het beheren van competitieresultaten, of die nu positief of negatief zijn. Het is noodzakelijk om niet toe te geven aan emoties om te voorkomen dat wat er op het veld gebeurt, wordt bezoedeld door onsportieve gebaren.

Een van de doelstellingen van sportscholen is om jonge kinderen een positieve houding bij te brengen, zoals omgaan met resultaten. Dit principe is gebaseerd op het inzicht dat nederigheid nauw verbonden is met andere waarden, zoals respect in de sport, kameraadschap en tolerantie.

Hoe sneller deze idealen worden geassimileerd, hoe sneller ze zullen worden geïntegreerd in het dagelijkse gedragsrepertoire.

Met coaches en andere professionals op het gebied

Nederigheid is niet alleen nodig onder leeftijdsgenoten, maar ook met autoriteitsfiguren, zoals coaches en andere professionals. Het is cruciaal om de reikwijdte van elke specialist te accepteren en zich er niet mee te bemoeien in de overtuiging dat je meer kennis hebt.

Coaches hun werk laten doen en hun beslissingen niet in twijfel trekken is een voorbeeld van de nederige sporter. Aan de andere kant, als iemand zichzelf boven de experts wil plaatsen, toont dat niet alleen een gebrek aan respect, maar vergroot het ook het risico op blessures door overmoed.

Met het publiek en de pers

Een ander gebied van sport waar nederigheid moet worden getoond, is in de omgang met mensen die indirect betrokken zijn, zoals het publiek en de pers. Vooral op professioneel gebied kan de relatie met deze twee factoren ingewikkeld zijn. Veel conflicten kunnen echter worden opgelost door een andere houding aan te nemen.

In deze context moeten we leren om het juiste gewicht te geven aan de meningen van anderen, die al dan niet samenvallen met die van onszelf. Als er een meningsverschil ontstaat, is het essentieel om daarmee om te gaan zonder het persoonlijk op te vatten.

Problemen met het publiek of de media ontstaan meestal wanneer hun woorden worden opgevat als een aanval op persoonlijke trots. Als de interpretatie zou veranderen, zouden ze zeker geen intense emotionele reactie uitlokken.

Binnen het team

Dit is de laatste context waarin bescheidenheid invloed heeft op sport, vooral in collectieve disciplines. Zoals we hebben ontwikkeld, is bescheidenheid van toepassing op alle interacties van de sporter, en we kunnen zijn of haar relatie met teamgenoten niet over het hoofd zien.

Een uitdaging voor coaches is wat bekend staat als “het managen van ego’s binnen de kleedkamer”. De behoefte van sommige spelers om op te vallen botst met het principe van gelijkheid binnen het team en als de coach niet over de nodige vaardigheden beschikt, worden de groepscohesie en integriteit bedreigd.

Volgens een onderzoek van de Europese Universiteit van Madrid (Spaanse link) moeten coaches, naast technische kennis, over andere middelen beschikken om de collectieve prestaties te optimaliseren. Dit zijn onder andere de volgende:

  • Leiderschapsvaardigheden.
  • Personeelsmanagement.
  • Interpersoonlijke communicatievaardigheden.
  • Opzetten van gemeenschappelijke sportprojecten.
  • Het juiste motiverende klimaat kunnen creëren.

Wees nederig en je zult een zeer waardevolle kwaliteit cultiveren

Lichaamsbeweging en de hersenen

Een van de functies van sport die soms wordt vergeten is educatief. Lichaamsbeweging geeft ons de kans om deugden te verwerven die we kunnen toepassen om onze prestaties en relaties met de mensen om ons heen te verbeteren.

Hoe eerder we gemotiveerd zijn en de waarde van sportieve nederigheid bijbrengen, hoe sneller het zijn vruchten zal afwerpen. Het juiste moment is daarom tijdens de kindertijd, op het moment dat de jongste kinderen het technische aspect leren.

Het is echter nooit te laat om met nederigheid te beginnen. Probeer het en je zult merken dat er meer rust in en om je heen komt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.