Hoe jezelf te trainen in veerkrachtig leiderschap

In moeilijke tijden heb je een veerkrachtige geest nodig. Als je sterke en zelfverzekerde leiderschapskwaliteiten wilt ontwikkelen waarmee je eventuele uitdagingen het hoofd kunt bieden, is het nuttig om te werken aan de competenties die we in dit artikel beschrijven.
Hoe jezelf te trainen in veerkrachtig leiderschap
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 02 maart, 2023

De natuur is vaak de beste weerspiegeling van veerkracht. Je hoeft bijvoorbeeld maar te zien hoe de bomen op bepaalde kliffen oprijzen en groeien en zich, ondanks het gure weer en het feit dat ze aan de rand van een afgrond staan, majestueus staande houden. Ook zie je vaak, tussen barsten in de rotsen, delicate bloemen van buitengewone schoonheid groeien.

In feite lijkt het niet uit te maken hoe vijandig een scenario is, het leven gedijt bijna altijd en baant zich een weg voorwaarts. Daarnaast kun je eigenschappen van weerstand verwerven om je vooruit te helpen in moeilijke omstandigheden. Want het moderne werkende leven geeft je vaak uitdagingen en veranderingen, waarop je niet altijd bent voorbereid.

Inderdaad wordt het leven tegenwoordig steeds meer bepaald door onzekerheid en het nieuwe begrip permacrisis. Dit is de opeenstapeling van voortdurende ongunstige verschijnselen. De essayist, Nassim Taleb, bedacht de term, zwarte zwanen. Dit zijn het soort gebeurtenissen die je voor onmogelijk houdt en die je niet in staat stellen om te reageren.

Geconfronteerd met dit soort existentiële afgrond is de beste oplossing om voorbereid te zijn. Je moet er rekening mee houden dat er altijd bepaalde factoren zullen zijn waar je geen invloed op hebt, en als je daarmee geconfronteerd wordt, is de beste optie om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.

Als je wilt floreren in je werk, plannen en relaties, in feite op elk gebied van het leven, moet je een veerkrachtige mentale aanpak vormen.

Blij team
Iedereen ervaart stress en angst op het werk, maar er zijn hulpmiddelen om daarmee om te gaan.

Vijf sleutels tot veerkrachtig leiderschap

Een voorbeeld van veerkrachtig leiderschap was Nelson Mandela. Zoals je weet bracht hij 27 jaar door in de gevangenis op Robbeneiland omdat hij als jongeman vocht tegen het onrecht en het geweld van zijn regering. Toen hij echter op 71-jarige leeftijd werd vrijgelaten, pleitte hij voor vrede en verzoening. Tijdens zijn opsluiting inspireerde een gedicht van William Ernest Henley hem.

In het gedicht stond: “Ik ben de meester van mijn lot. Ik ben de kapitein van mijn ziel.” Het leert ons dat, alvorens anderen te leiden, mensen moeten leren zichzelf te leiden. Dat is de sleutel en de ruggengraat tot succes. Wat ons overeind houdt en voortdrijft is veerkracht.

Onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van Yale en Florida (VS) laat zien hoe veerkrachtig leiderschap kan bijdragen aan de totstandkoming van organisaties die beter voorbereid zijn op uitdagingen. Het is een praktijk, een houding en een afspraak die door velen wordt aangenomen.

Wanneer alle betrokkenen in een omgeving deze aanpak volgen, verandert de dynamiek. Er is vooruitgang, vooruitgang en de kracht om zich aan te passen aan wat er kan gebeuren. Laten we daarom eens kijken welke sleutels de fundamenten van een veerkrachtige mentaliteit bieden.

Een van de pijlers van veerkracht is een groot vermogen om banden te vormen met anderen. Zo vinden we onze kracht.

1. Controle, acceptatie en betrokkenheid

De drie componenten van veerkracht zijn controle, acceptatie en betrokkenheid. Dit zijn de drie ideeën die je in je mentale register moet integreren om elk probleem, groot of klein, dat zich in je dagelijks leven voordoet het hoofd te kunnen bieden.

 • Controle betekent dat je je richt op die gebieden die je onder controle hebt en die je kunt gebruiken om een situatie aan te passen of te benutten om er je voordeel mee te doen.
 • Acceptatie stelt je in staat te stoppen met vechten en weglopen voor het onvermijdelijke. In feite is het pas als je accepteert dat bepaalde dingen buiten je om gaan, dat je voorbereid bent om ermee om te gaan.
 • Betrokkenheid betreft je verantwoordelijkheid bij het omgaan met onverwachte situaties. Een veerkrachtige leider ontwijkt moeilijkheden niet en verspilt geen tijd met het zoeken naar iemand om de schuld te geven. Ze nemen de chaotische gebeurtenis aan en zoeken naar strategieën om die op te lossen.

2. Visie en kans

Veerkrachtig leiderschap vereist het ontwikkelen van een visionaire en opportunistische mentaliteit. Idealiter werk je aan die vaardigheden die je in staat stellen risico’s te nemen en innovatief genoeg te zijn om elke uitdaging aan te gaan. Het soort dat je de vonk geeft die je nodig hebt om je bedrijf of maatschappelijk scenario te verbeteren.

Dat gezegd hebbende, vereist visionair zijn niet dat je precies voorziet wat er morgen gaat gebeuren. Het houdt in dat je weet hoe je kunt analyseren wat er vandaag is gebeurd en daaruit kunt afleiden welke deuren in de toekomst voor je open zullen staan.

Bovendien betekent het begrijpen dat er tussen de kieren vaak licht verschijnt. Je kunt daarvan profiteren en nieuwe wegen en mogelijkheden uitproberen.

3. Emotionele intelligentie, een gereedschapskist voor tegenspoed

Sechenov Universiteit (Rusland) voerde een onderzoek uit (Engelse link) dat de voordelen belichtte van het ontwikkelen van programma’s voor emotionele intelligentie onder professionals in de volksgezondheid. Training in efficiënt leiderschap houdt in dat het individu niet alleen een veerkrachtige mentaliteit krijgt, maar ook een goed beheer van zijn emoties.

Dit vertaalt zich in het beheersen van de volgende dimensies:

 • Empathische en assertieve communicatie.
 • Emotioneel zelfbewustzijn en emotionele regulatie.
 • Motiverende vaardigheden.
 • Empathie.
 • Een mentale benadering gebaseerd op positiviteit. Ondanks je neiging om alleen naar bedreigingen te kijken, moet je kiezen voor een meer open en hoopvol perspectief.
 • Goede conflictbeheersing.
 • Sociaal bewustzijn. Weten hoe je respectvolle en betekenisvolle banden kunt aangaan.

Het cultiveren van een positieve instelling is een onbetwistbare pijler van veerkracht. Het is de enige manier om naar nieuwe kansen toe te bewegen zonder geblokkeerd te worden of je gevangen te voelen door voortdurende crises.

4. Stressmanagementvaardigheden

Stress is een mist die alles op het slagveld bedekt en voorkomt dat je een glimp kunt opvangen van elk gevaar. Veerkrachtige leiders beschikken over solide vaardigheden om zowel hun eigen stress als die geïmpregneerd in de werkomgeving te reguleren. Ze temperen geesten en angsten. Ze inspireren ook hoop in hun team en moedigen ieder van hen aan het beste van zichzelf te geven.

Veerkrachtige leiders weten dat, in tijden dat er oneindig veel onzekerheden zijn en de horizon er somber uitziet, het belangrijk is het hoofd koel te houden. Verder is het essentieel om niet ten prooi te vallen aan fatalisme, maar klaar te staan om alles wat komt onder ogen te zien, het eerst te accepteren en er later mee om te gaan.

Rood figuurtje onderstreept leidsrschap
De veerkrachtige leider weet hoe hij de omgeving energie kan geven, zodat deze in actie komt.

5. Het vermogen om banden aan te gaan op basis van vertrouwen

Een kernkenmerk van veerkrachtig leiderschap is het vermogen om sterke banden aan te gaan op basis van vertrouwen. Immers, moeilijkheden, zeker in een bedrijf, moeten collectief het hoofd worden geboden. Daartoe moet je een netwerk opbouwen van mensen die eensgezind zijn en zich inzetten voor hetzelfde doel.

Kunnen rekenen op andere belangrijke figuren sterkt je niet alleen, maar geeft je ook moed en nieuwe visies. In feite is elke leider die in staat is een stevige basis van relaties, steun evenals gelukkige werkteams te creëren, beter uitgerust om elke vorm van tegenslag het hoofd te bieden.

Als het gaat om het trainen van je meer veerkrachtige innerlijke blik op het gebied van leiderschap, is het een goed idee je de woorden van Viktor Frankl te herinneren. Zoals hij adviseerde, zul je niet altijd iets kunnen doen tegenover bepaalde tegenslagen, het soort dat de neiging heeft zich regelmatig voor te doen.

Verander daarom op die momenten, wanneer je de omstandigheden niet kunt veranderen jezelf. Je kunt dit doen door een meer veerkrachtige, innovatieve en hoopvolle aanpak te ontwikkelen. Dat is inderdaad de sleutel tot veerkrachtig leiderschap.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Sistad, Linda. (2020). Emotional Intelligence and Leadership Which impact does emotional intelligence have on leadership?.
 • Southwick, Frederick & Martini, Brenda & Charney, Dennis & Southwick, Steven. (2017). Leadership and Resilience. 10.1007/978-3-319-31036-7_18.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.