De uitspraken van Viktor Frankl zijn echte levenslessen

We kunnen geweldige levenslessen leren als we lezen over degenen die grote ontberingen in hun leven hebben meegemaakt en toch verder zijn gegaan. Viktor Frankl is zo’n voorbeeld. De uitspraken van hem kunnen ons leven echt raken. Hier zijn enkele van zijn beste!
De uitspraken van Viktor Frankl zijn echte levenslessen
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 27 december, 2022

De uitspraken van Viktor Frankl zijn geweldige levenslessen. Zijn woorden vullen ons met hoop wanneer onze wereld grijs wordt en er geen uitweg lijkt te zijn. En niet alleen vanwege de woorden zelf, maar omdat ze de vrucht zijn van zijn eigen persoonlijke geschiedenis en ervaring.

Frankl was een Oostenrijkse psychiater, neuroloog en filosoof en de bedenker van logopedie. Hij heeft de verschrikkingen van de Holocaust met eigen ogen meegemaakt toen hij gevangen zat in verschillende nazi-concentratiekampen.

Vanuit die ervaring schreef hij Man’s Search for Meaning (Nederlandse versie: De zin van het bestaan), zijn bekendste boek en het verslag van hoe hij met vreselijke tegenspoed te maken kreeg.

In zijn werken leert hij ons het belang van een leven met zin en betekenis. Hij benadrukt de noodzaak om onszelf te transformeren als we de omstandigheden om ons heen niet kunnen veranderen.

Frankl is zonder twijfel een voorbeeld van veerkracht en zelfverbetering. Hij heeft een grote erfenis nagelaten die we kunnen herinneren met enkele van zijn beste uitspraken.

uitspraken van Viktor Frankl

De uitspraken van Viktor Frankl

De moed van tranen

“Het is niet nodig om je voor tranen te schamen, want tranen getuigen dat iemand de grootste moed heeft, de moed om te lijden.”

Huilen is geen teken van zwakte, maar eerder een teken van moed. Tranen dragen de moed met zich mee om onze emoties en hoe we ons voelen te uiten. Ze helpen ons de dingen lost te laten die ons verstikken en ons van binnen vastbinden. Ze kunnen spreken als woorden niet genoeg zijn om de overvloed van onze ziel uit te drukken.

Tranen helpen ons stoom af te blazen, te communiceren en anderen te vertellen dat we lijden, dat het niet goed met ons gaat. Het laat mensen zien hoe we echt zijn. Tranen zijn een roep om empathie en steun van anderen.

De zoektocht naar betekenis in het leven

”Als iemand geen diep gevoel van betekenis kan vinden, leiden ze zichzelf af met plezier.”

Voor Viktor Frankl is de zoektocht naar de zin van het leven de essentie van het leven. Dus als mensen het niet kunnen vinden, worden macht en plezier de belangrijkste drijfveren van hun gedrag. Deze beginnen het leven van iemand te beheersen en leiden op zijn beurt tot zinloosheid en de ervaring van existentiële leegte.

Dit gebeurt omdat de persoon de zoektocht naar geluk omzet in een doel op zich. Ze dompelen zich onder in spiralen van plezier die hen nooit zullen vullen. Ze zullen simpelweg een pleister zijn om hun lijden tijdelijk te verdoven.

”Als iemands zoektocht naar betekenis eenmaal succesvol is, worden ze niet alleen gelukkig, maar krijgen ze ook de mogelijkheid om met lijden om te gaan.”

Een doel vinden en de zin van het leven ontdekken is echt transformerend omdat alles verandert, inclusief het vermogen om tegenslagen het hoofd te bieden. Als iemand de redenen ontdekt waarom, dan is het mogelijk om alle levensvragen onder ogen te zien. Hun lijden wordt dan namelijk een uitdaging.

”De zin van mijn leven is om anderen te helpen de zin van hun leven te vinden.”

Na zijn ervaring als gevangene in de concentratiekampen en het verlies van zijn gezin, was Viktor Frankl duidelijk over zijn doel: anderen helpen hun doel en betekenis te vinden in hun leven en omgaan met emotionele pijn. En dat deed hij omdat zijn hele benadering draaide om het zoeken naar betekenis.

Uitspraken van Viktor Frankl: het belang van niet oordelen

”Niemand zou mogen oordelen tenzij hij zichzelf in absolute eerlijkheid afvraagt of hij in een vergelijkbare situatie misschien niet hetzelfde gedaan zou hebben.”

Dit is een van de uitspraken van Viktor Frankl die we altijd in gedachten moeten houden. We hebben allemaal de neiging om bijna elke dag over anderen te oordelen. Zodra iemand niet handelt zoals we denken hoe hij zou moeten handelen, hebben we de neiging om hem te bekritiseren zonder zelfs maar te proberen hem te begrijpen.

We zijn echter geneigd te vergeten dat elk mens zijn eigen verhaal, omstandigheden en ervaringen heeft. En toch denken veel mensen dat ze over alle waarheid beschikken en dat ze weten hoe ze in elke situatie moeten handelen.

De vraag is: weet je zeker hoe je zou handelen als je in de schoenen van de ander stond? Verder nog, wie ben jij om te zeggen wat goed of fout is? Ben jij beter dan de anderen? Dit zijn de vragen die de uitspraken van Viktor Frankl ons allemaal stellen.

De kracht van houding

”Als we een situatie niet meer kunnen veranderen, worden we uitgedaagd om onszelf te veranderen.”

“Alles kan van de mens worden afgenomen, behalve één ding: de laatste van de menselijke vrijheden – om iemands houding te kiezen in een bepaalde reeks omstandigheden, om zijn eigen weg te kiezen.”

Deze uitspraken van Viktor Frankl behoren tot de bekendste. Veel schrijvers en professionals gebruiken ze in hun toespraken, boeken en lezingen, om het bewustzijn te vergroten van het belang van onze houding bij tegenslagen en alle omstandigheden die zich in ons leven voordoen.

Je hebt vast vaak geprobeerd situaties en mensen te laten veranderen, je hebt alles geprobeerd om het leven perfect te maken en alles te laten gebeuren zoals jij zou willen, maar dit is natuurlijk niet mogelijk.

Over de meeste dingen in het leven heb je geen controle, ook al gedraag je je vaak alsof je dat wel hebt. Je kunt echter je houding ten opzichte van je leven kiezen en dit kan je niet worden ontnomen. Jij hebt het vermogen om jezelf te veranderen. Je kunt kiezen waar je heen wilt, hoe te reageren en wat je moet beslissen.

Je kunt veranderen zoals een vlinder dat doet

Liefde als waarheid

”Ik begreep dat de waarheid in de liederen van zoveel dichters stroomde en werd verkondigd door de ultieme wijsheid van zoveel denkers. De waarheid dat liefde het ultieme en hoogste doel is waarnaar de mens kan streven.”

Liefde is de enige manier om een ander mens in de diepste kern van zijn persoonlijkheid vast te pakken. Niemand kan zich volledig bewust worden van de essentie van een ander mens, tenzij ze van diegene houden. Door hun liefde zijn ze in staat de essentiële eigenschappen en karakteristieken te zien.”

Van alle uitspraken van Viktor Frankl zijn dit degenen met de grootste diepgang en wijsheid. Liefde als waarheid, als doel en als middel van bestaan voor iedereen. Frankl zei zelfs dat zelftranscendentie alleen mogelijk is als mensen zichzelf aan iemand of iets anders geven en zichzelf wegcijferen.

Zoals we kunnen zien, kunnen deze uitspraken niemand onverschillig laten. Het zijn echte levenslessen. Het zijn woorden die je kunt gebruiken als je jezelf echt wilt leren kennen, verder wilt komen in het leven en nooit wilt vergeten wat echt belangrijk is.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Becoña Iglesias, E. (2006). Resiliencia: definición, características y utilidad del concepto.
  • Frankl, V. (2004). El hombre en busca de sentido. El hombre en busca de sentido, 9-157.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.