Wat gebeurt er als we over anderen oordelen?

Wat gebeurt er als we over anderen oordelen?

Laatste update: 25 oktober, 2016

Of we het nou geloven het of niet, over anderen oordelen is ontzettend gebruikelijk. Iets dat tegen de intuïtie in blijkt te gaan, aangezien we anderen vaak vragen om op te houden over onze acties en gedragingen te oordelen. Wij oordelen en worden voortdurend beoordeeld zonder een manier om het te vermijden.

“De ziel heeft altijd de neiging om over anderen te oordelen naar wat hij van zichzelf denkt.”
-Giacomo Leopardi-

Maar de schade die dit oordeel veroorzaakt is iets waar we aan moeten denken en over moeten nadenken. We moeten binnen in onszelf kijken, naar onszelf kijken en stoppen met zo veel tijd te investeren in het zien van wat anderen doen, hoe ze het doen en waarom.

Angst

Hoe vaak ben je verkeerd beoordeeld? Vast en zeker vaak. Dit is waarom je het oordelen over andere mensen moet voorkomen. Respecteer wat anderen doen en beslissen, want wat je nu zo veel bekritiseert, zul je misschien uiteindelijk vroeger of later ook zelf doen. Dan zal jij het zijn over wie wordt geoordeeld.

Jouw perspectief is niet het enige

Vaak staan we onszelf niet toe om de situatie van de andere persoon in te schatten en onszelf in zijn schoenen te verplaatsen. Wij denken dat ons standpunt het enige juiste is en dit houdt ons tegen om daarbuiten te kijken en andere, verschillende perspectieven te begrijpen.

Wat laat je er zo zeker van zijn dat jouw manier van de dingen zien de juiste is? Sta jezelf toe om te twijfelen, te accepteren dat beide standpunten goed kunnen zijn en dat dit de een niet beter of slechter dan de andere maakt. Je hebt niet altijd gelijk. Je kan je vergissen en over de acties van anderen oordelen kan uitlopen in een misverstand.

Het is onmogelijk om het hele verhaal te kennen dat achter een andere persoon ligt. Dat is de reden dat we geen oordeel moeten vellen over zijn of haar acties.

Denk na over jezelf. Hoeveel mensen zijn er die niet alle strijd kennen die je meegemaakt hebt en die van invloed zijn geweest op je handelingen en gedrag?

Probeer niet om betere of slechtere perspectieven te zoeken; ze zijn allemaal goed! Dat wat vandaag afwijzing oproept, zou je morgen aantrekkelijk kunnen lijken. Open je geest en laat jezelf toe nieuwe perspectieven te ontdekken waarmee je je wereldbeeld kan uitbreiden. Begin een open en tolerant persoon te worden. Dit zal je een beter mens maken en zal je in staat stellen om anderen beter te begrijpen.

Je handelingen bepalen wie je bent

Wanneer je over iemand oordeelt, definieer je jezelf. Je kunt je mening geven, maar die andere persoon bekritiseren of niet begrijpen gaat hem niet helpen. Doe je iets goeds voor hem? Wat hoop je echt te bereiken?

Wanneer we oordelen, hebben we eigenlijk geen ander motief dan anderen de wereld te laten zien zoals wij dat doen. Maar verschillen zijn niet iets negatiefs; ze zijn iets dat ons helpt om onze geest te openen wanneer we worden geconfronteerd met verschillende situaties. Je kan niet hopen dat iemand anders denkt of handelt op dezelfde manier als jij. Zoals we al zeiden, is niets beter of slechter.

Over iemand oordelen kan grote schade bij die persoon veroorzaken. Denk aan een situatie waarin anderen over je hebben geoordeeld. Hebben ze je geholpen? Hebben ze je je beter laten voelen? Was je gelukkiger toen je ervoor koos om de weg te gaan die zij van je eisten?

Oordelen doet pijn en dat is de reden dat we heel voorzichtig moeten zijn en ermee moeten stoppen. We geloven dat we helpen, terwijl we in realiteit schade veroorzaken. We geloven dat we begeleiden, terwijl we de persoon desoriënteren en denken dat we hem een plezier doen.

Opvallen

Er is meer dan je ziet

Op dit punt is het duidelijk dat dat wat we soms zien, niet de hele waarheid is. Ieder mens is een wereld op zichzelf. Je hebt zelf, zoals we al zeiden, situaties en ervaringen die je meegemaakt hebt en die je last hebben veroorzaakt en je een les hebben geleerd, maar alleen jíj weet en begrijpt dat.

Anderen hebben dit ook. Ze hebben een leven dat goed kan zijn geweest of slecht kan zijn geweest. We willen hun acties niet rechtvaardigen; wat we willen is over ze oordelen. Mensen zullen hun redenen wel hebben en hoewel we het er misschien niet mee eens zijn, moeten we ze respecteren. Morgen zullen wij het misschien zijn die precies datgene doen waar we bezwaren tegen hadden.

“Mensen nemen verschillende wegen op zoek naar voldoening en geluk. Alleen maar omdat ze niet op jouw weg zijn, betekent het niet dat ze verdwaald zijn.”
Dalai Lama

Als jij een persoon bent die de neiging heeft om over anderen te oordelen, denk dan eerst na over hoe jij je voelt als anderen over jou oordelen.

Gedurende ons leven verandert alles wat ons overkomt onze manier van dingen zien. Wat we een paar jaar geleden als goed zagen, kan nu verkeerd blijken te zijn.

Vogels

Wees flexibel en oordeel nooit. Je mag best je mening geven, maar zonder te proberen om mensen door het leven te laten gaan en het op dezelfde manier te laten zien als jij. Vooral omdat jouw perspectief niet het enige goede is.

“We kunnen niet oordelen over het leven van anderen, omdat alleen de persoon zelf zijn pijn en verstoting kent. Het is één ding om te voelen dat je op het juiste pad zit; maar het is iets anders om te denken dat jouw pad het enige is.”
-Paulo Coelho-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.