9 korte films die ons helpen onze gevoelens te begrijpen

09 augustus, 2016

Dit is voor die mensen die er moeite mee hebben te bevatten dat gevoelens moeten worden ervaren, begrepen, behandeld en bovenal, uitgedrukt. Meestal doen we precies het tegenovergestelde: we rennen weg van onze gevoelens en vermijden het begrijpen ervan.

Dit is waarom het begrijpen en behandelen van onze gevoelens iets is waar ieder van ons veel dieper op zou moeten ingaan dan maatschappelijk van ons verlangd wordt…

Hart Negeren

Negen korte films over gevoelens

1. Lucky You: De liefde is een prachtige toevalligheid

De geanimeerde korte film Lucky You is een duidelijk voorbeeld van een liefde die alles verandert. Een liefde die zich altijd aan mensen zal tonen door middel van een knuffel en een glimlach die alle gebroken stukjes van hun gebroken zielen weer aan elkaar lijmt.

2. The Value of Friendship: Overwin verschillen en help elkaar

Het is niet altijd makkelijk om verschillen te overwinnen en soms zijn er verschillen die onoverkoombaar lijken. Deze korte film leert ons een prachtige les over vriendschap en hoe belangrijk het is om aan de zijde te blijven van de mensen van wie we houden en die ook van ons houden.

Richt je niet op gebreken, tolereer dat wat je frustreert, veroordeel en verraad je vrienden niet. Dit zijn de sleutels tot een ware vriendschap die in staat is elke tegenslag die het leven brengt te weerstaan.

3. The Moon: Verschillen doen ons samenkomen als we weten hoe we ermee moeten omgaan

Deze geanimeerde korte film door Pixar bevat veel lessen. Samenwerken en elk oogpunt in gedachten houden kan ingewikkeld zijn, maar als we zorgen voor anderen, kunnen we prachtige dingen bereiken.

Op dezelfde manier laat deze korte film ons zien dat we door boos te worden alleen maar de kans om mooie momenten te delen verliezen, zowel als de kans om gevoelens te ervaren als van het leven te genieten.

4. Love Yourself: De kracht van een vriendschap met jezelf

Voor een goed gevoel van eigenwaarde is het belangrijk dat we onszelf kunnen tolereren. Door middel van deze korte film kunnen we dichterbij onszelf komen en begrijpen hoe we het beeld van onszelf vernietigen op grond van de idealen die ons worden opgelegd en die we zonder enige twijfel accepteren.

We zijn complete wezens, met onze deugden en gebreken. Het is niet ons beeld dat ons definieert, maar eerder onze gedachten en het vermogen om onszelf te accepteren zoals we zijn. Alleen acceptatie maakt ons beter.

5. The Misguided Monk: De waarde van geduld

Soms hebben we het niet door hoe we de mensen om ons heen kunnen kwetsen met onze impulsieve handelingen en opmerkingen. Het is belangrijk om geduld te ontwikkelen, aangezien het ons dichterbij emotionele evenwichtigheid zal brengen.

6. Brain divided: Hersenen of hart? Het eeuwige dilemma

We zouden nooit uit het oog moeten verliezen dat gevoelens beter te begrijpen zijn als we ons gezonde verstand gebruiken. Andersom geldt hetzelfde. Dus wanneer de tijd is aangebroken om aandacht te besteden aan het meest instinctieve deel van ons wezen, zouden we het grotere geheel moeten bekijken, aangezien dit ons leven en onze beslissingen zal verrijken.

7. My Shoes: Waarderen wat we hebben

Deze heerlijke korte film zou ons moeten helpen te waarderen wat we hebben, jaloezie naast ons neer te leggen en van ons leven te genieten zonder het te vergelijken met dat van onze buren. Laten we leren om te leven met wat het leven ons geeft en laten we waarderen wat we hebben voordat we het verliezen.

8. The Smoke Seller: Kijk naar de essentie, niet naar het uiterlijk

Het uiterlijk is als de rook die verkocht wordt door de protagonist in deze korte film. Dus, bewust van het feit dat ‘uiterlijk soms bedriegt’, zouden we op een dieper niveau naar mensen moeten kijken. Wat we de mensen laten zien is veranderlijk, onze gevoelens zijn dit niet.

9. Tolerance: We luisteren niet om te begrijpen, we luisteren om te antwoorden

Als we gehoord willen worden, dan is het belangrijk om ons vermogen om te luisteren te ontwikkelen. Relaties vereisen wederkerigheid en tolerantie. Dit zijn dingen die we meestal verwaarlozen.

Daarom, als we willen leren hoe we kunnen samenleven met anderen, moeten we luisteren naar hun waarheid en niet alleen naar onze rede. Communicatie is onontbeerlijk als we naar anderen willen kunnen luisteren.

Al deze korte films helpen ons niet alleen onze gevoelens en emoties te begrijpen, ze helpen ons ook onze waarden te versterken en ze in de praktijk te brengen zonder ons te laten meeslepen door negatieve gevoelens.