Vijf lessen in leiderschap uit Game of Thrones

Vijf lessen in leiderschap uit Game of Thrones

Laatste update: 22 oktober, 2019

De geweldige saga van George R.R. Martin, Het lied van IJs en Vuur (en de tv-serie die erop gebaseerd is, Game of Thrones), biedt veel lessen als het gaat om leiderschap. Leiderschap is moeilijk aan te leren, want het is erg genuanceerd en het hangt af van de situaties en specifieke gevallen. Maar fictie geeft ons een hele goede kans om het uit te leggen.

Leiderschap is iets dat we allemaal op een bepaald moment moeten toepassen in ons leven. Het is net zo belangrijk voor bazen en zakenmensen als het is voor leraren of ouders die kinderen op moeten voeden.

Als je de boeken hebt gelezen of de serie hebt gezien zal je deze vijf lessen in leiderschap zeker herkennen en hopelijk kun je ze in je leven toepassen om je doelen te bereiken.

IJzeren Troon

1 – Kom je beloften na en betaal je schulden

Je zal deze uitdrukking vaak in de serie tegen zijn gekomen uit de mond van iedere Lannister, vooral Tyrion: “Een Lannister betaalt altijd zijn schulden.”

In het dagelijks leven is de snelste manier om het respect van mensen en de macht en invloed die je eventueel hebt te verliezen, het maken van beloften die je niet kunt nakomen en het niet oplossen van je schulden.

De beste manier om respect en vertrouwen van anderen te krijgen is door het opbouwen van een reputatie als een persoon die altijd zijn beloften nakomt en zijn schulden betaalt. De Lannisters gaan nog een stap verder: ze herinneren iedereen hieraan. Het is zonder twijfel een goede les in persoonlijke marketing.

2 – Wees consequent in je beslissingen en doe wat je moet doen

Een goede leider verstopt zich niet als het tijd is om moeilijke beslissingen te nemen. Ook laat hij de taak van het doen wat gedaan moet worden niet aan anderen over. “De man die het oordeel uitspreekt, moet ook degene zijn die het zwaard hanteert,” zei Ned Stark.

Leiders brengen veel tijd door in de loopgraven, hard werkend, terwijl ze de zware beslissingen nemen. Want zoals Ned zegt: “Een heerser die zich verstopt achter betaalde beulen, vergeet al snel wat de dood is.”

3 – Leiderschap wordt niet geschonken, het wordt verdiend

“Iedere man die moet zeggen ‘ik ben de koning’, is geen echte koning.” Deze fantastische uitdrukking werd gebruikt door Tywin Lannister, de patriarch van de machtigste family van de Zeven Koninkrijken. En het is een hele goede les als het gaat om de betekenis van leiderschap.

Tywin Lannister

De beste leiders worden gesteund door een collectieve wilskracht en zijn dat niet omdat ze zeggen: “Ik ben de baas” of “Ik maak hier de dienst uit.”

Als je een leider bent, gedraag je er dan naar. Verdien het respect van mensen door voor ze te werken. De invloed en macht die je hierdoor verkrijgt, zal alleen maar effectief zijn als het verdiend is en gebaseerd is op wederzijds respect.

4 – Als chaos en problemen zich aandienen, is er maar één weg te gaan: voorwaarts

Problemen zijn uitdagingen die je de kans geven te verbeteren. Als problemen zich aandienen, staan de ware leiders op, klaar om de strijd aan te gaan. Te midden van de chaos zal de ware kracht van een leider zichtbaar worden.

Effectieve leiders worden niet gefrustreerd door uitdagingen. In plaats daarvan gebruiken ze ze om zichzelf te bewijzen.

“Chaos is geen put. Chaos is een ladder,” zei Littlefinger op een bepaald moment. Hij heeft gelijk. Als je chaos ziet als iets dat je kan verslinden en waar geen oplossing voor is, zal je zeker in een put wegzinken. Een leider ziet diezelfde chaos als een kans om te groeien. Hij heeft geen andere keuze.

Maar Littlefinger zegt niet alleen dat. Hij voegt daaraan toe: “Chaos is geen put. Chaos is een ladder. Velen die proberen hem te beklimmen falen en krijgen nooit meer de kans het opnieuw te proberen. De val breekt ze. En sommige krijgen de kans om te klimmen. Maar ze weigeren. Ze houden zich vast aan het koninkrijk of aan de goden of aan liefde. Illusies. De ladder is het enige dat echt is. De klim is alles dat er is.”

5 – Wees altijd alert en voorbereid op het ergste

“De winter komt.” Dit is het motto van Huize Stark. Het verhaal in Game of Thrones begint met deze zin; het is de titel van de eerste aflevering van de serie en ook het eerste hoofdstuk van het boek.

Familie Stark

Huize Stark, de wieg van het leiderschap (zelfs de bastaard Jon Snow ontpopt zich als een geboren leider), neemt dit motto tot het uiterste. Dit motto bevat veel essentiële lessen als het gaat om het bereiken van een succesvol leven.

Leiders blijven alert. De wereld is een onzekere plaats. De beste leiders innoveren en maken plannen voor de toekomst. Ze zijn voorbereid op het onverwachte en dat is de sleutel. En ze verwelkomen de winter, vooral als iedereen is afgeleid door de zon.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.