Vijf eigenschappen van diplomatieke mensen

Vijf eigenschappen van diplomatieke mensen

Laatste update: 25 maart, 2018

Vaak denken we dat te impulsief zijn of ‘zeggen waar het op staat’ iets negatiefs is. We denken dat we zo oneerbiedig overkomen. Maar niets is minder waar. Oprechtheid hoeft niet haaks te staan op manieren. Het gaat er meer om dat je weet hoe je je boodschap op een duidelijke en vriendelijke kunt overbrengen, en toch assertief kunt blijven. Dat is wat diplomatieke mensen doen.

Diplomatieke mensen hebben vaak bepaalde vaardigheden. Deze vaardigheden stellen hen in staat om hun werk beter te doen en gezondere relaties te hebben. Zoals je al weet, kunnen vaardigheden worden geoefend en getraind! Dus als ook jij deze gaven wilt ontwikkelen, lees dan verder en let op.

De fundamentele eigenschappen van diplomatieke mensen

Om te begrijpen hoe diplomatieke mensen te werk gaan, zullen we kijken naar enkele eigenschappen die mensen met diplomatieke functies vaak met elkaar gemeen hebben. We zullen deze eigenschappen beschrijven volgens het Big Five-model van Costa en McRae.

Diplomatieke mensen op het werk

Openheid tot nieuwe ervaringen

Iemand die als bemiddelaar moet optreden tussen landen, moet nieuwsgierig en open zijn. Hij moet bereid zijn om te begrijpen. Om zich aan te passen aan een nieuwe omgeving, de wereld om hem heen: de mensen, de cultuur en hun tradities. Dit gaat hand in hand met zaken als tolerantie en respect.

Deze open mentaliteit is het fundament waarop de rest van zijn capaciteiten rusten. Het betekent dat hij weet hoe hij moet luisteren naar de mening van anderen, ook al komt deze niet overeen met zijn eigen mening. Wat nog belangrijker is, het betekent dat hij weet hoe hij deze meningen in zijn voordeel kan gebruiken.

Als je rekening houdt met de klachten, verzoeken en ongemakken van anderen, kun je een beter persoon worden. Bovendien verbetert het niet alleen je relaties met klanten of medewerkers, maar ook je relatie met jezelf. Het helpt je om meer zelfkritisch te zijn en te begrijpen hoe anderen zijn en denken. Dus wees niet gesloten.

Emotionele stabiliteit

Costa en McRae definiëren deze eigenschap als het tegenovergestelde van neurotisch zijn. Voor diplomatieke mensen moet hun niveau van neuroticisme laag of verwaarloosbaar zijn. Laten we zeggen dat er een institutionele crisis is. Stel je voor dat de mensen die de leiding hadden over het oplossen ervan gemakkelijk overweldigd werden door hun emoties.

Een delicate taak als bemiddeling zou op een ware chaos uitlopen in de handen van iemand die zo onvoorspelbaar is. Het is raadzaam voor een diplomaat om een ​​rustig temperament te hebben. Bovendien is een dergelijke houding vooral waardevol in stressvolle situaties en bij het nemen van belangrijke beslissingen.

Kalm blijven in je dagelijks leven verbetert je analytische en strategische vermogens. Rustig blijven in situaties van grote druk of verantwoordelijkheid maakt een groot verschil. Dit betekent dus niet dat je in bepaalde situaties niet boos of gefrustreerd mag zijn. Maar wel dat je weet hoe je je emoties onder controle kunt houden.

Verantwoordelijkheid

Het is duidelijk dat diplomatieke mensen een zeer krachtig plichtsbesef moeten hebben. Om goede resultaten te zien, is het noodzakelijk om zelfdiscipline en orde te hebben. Dit mag echter niet in starheid of hardnekkigheid veranderen. Om een ​​goede onderhandelaar te zijn, moeten we vaak veel speelruimte toestaan.

Hoe zorgvuldiger en loyaler je bent, hoe groter je geloofwaardigheid en betrouwbaarheid. Denk aan je familieleden. Aan wie zou je een heel belangrijke baan toewijzen? Iemand die zich verantwoordelijk heeft getoond in zijn dagelijks leven of iemand die niet erg betrouwbaar is?

Diplomatieke mensen in vergadering

Vriendelijkheid

In diplomatieke functies is hartelijkheid en het goed behandelen van anderen een basale karaktereigenschap. En niet alleen vanwege de empathie en samenwerking die vereist is in een interculturele omgeving. Maar ook vanwege het belang van contacten voor een diplomaat.

Het is een cruciaal onderdeel van zijn werk om iedereen om hem heen gelukkig te houden en het gevoel te geven dat hij gewaardeerd en begrepen wordt. Een aardige en vriendelijke persoon heeft vaak een ​​degelijke sociale kring die gebaseerd is op vertrouwen en respect.

Het is een van de belangrijkste karaktereigenschappen van iedereen die diplomatiek wil zijn. Dat gezegd hebbende, het gaat er niet alleen om dat anderen je leuk vinden. Het gaat niet om nep zijn of altijd maar zeggen wat de ander wil horen.

Het gaat erom dat je probeert om consequent te zijn met je gedachten, je waarden en gedrag. Dat wil zeggen, zonder de meningen van anderen onderuit te halen. Met andere woorden, je moet in staat zijn om te observeren zonder gevoelige snaren te raken.

Extraversie of uitbundig zijn

Hoewel extraversie en openstaan ​​voor ervaringen vergelijkbaar zijn, kunnen ze niet als hetzelfde worden beschouwd. Extraversie verwijst meer naar de neiging om met anderen te willen communiceren. In het geval van een diplomaat is dit kenmerk van cruciaal belang.

Dus, iemand met de verantwoordelijkheid van een diplomaat moet assertief, spraakzaam, sociaal en energiek zijn. Hij moet communicatief talent hebben en zich prettig voelen bij het uitwisselen van meningen met anderen. Veel van zijn taken zullen moeilijker zijn als hij stil of timide is. De inspanning zal hem uiteindelijk te veel worden.

Daarom moeten diplomatieke mensen een communicatieve, extraverte persoonlijkheid hebben. Ze zijn charismatisch, bereid om de wereld te leren kennen, emotioneel stabiel, vriendelijk en zeer verantwoordelijk. En hoe zit het met jou? Pas je in dit profiel of ken je iemand die dat wel doet?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.