De vier meestvoorkomende werkconflicten

De vier meestvoorkomende werkconflicten

Laatste update: 28 oktober, 2019

Een van de grootste uitdagingen als het gaat om werken met andere mensen is het omgaan met allerlei soorten conflicten. Het is noodzakelijk om als team te werken om individuele doelstellingen te bereiken. Spanning is echter normaal en te verwachten. In dit artikel gaan we het hebben over enkele van de meestvoorkomende werkconflicten.

Het oplossen van deze conflicten is van fundamenteel belang als je de kans op problemen op de werkplek wilt vermijden of minimaliseren. Je zult in staat zijn om de kennis die wij je geven te gebruiken om conflicten op te lossen. Als je de logica achter het conflict begrijpt, heb je de kracht om elk probleem aan te kunnen.

Waarom ontstaan de meeste werkconflicten?

Deze werkconflicten ontstaan door verschillen in opvattingen, doelen, manieren van doen of denken. In een omgeving waar het nodig is om samen te werken met mensen die waarschijnlijk heel anders zijn dan jij, kan het een hele uitdaging zijn om argumenten of confrontaties te vermijden.

Ruzie op de werkvloer

In het algemeen hebben de vier meestvoorkomende werkconflicten de volgende oorsprong:

  • behoefte aan onafhankelijkheid
  • verschillen in de manieren waarop jullie werken
  • individuele verschillen
  • problemen met leiderschap

1. Behoefte aan onafhankelijkheid

De onderlinge afhankelijkheid is essentieel voor het goed functioneren van een team. Wanneer een groep dezelfde doelstellingen deelt en samenwerkt om deze te bereiken, is het voor elk teamlid makkelijker om een samenwerkende houding aan te nemen. Op deze manier bereiken we onze doelstellingen sneller en effectiever.

In het echte leven hebben de meeste werkteams deze basis echter niet altijd. Er kan een gebrek aan samenwerking zijn. Soms hebben we teamgenoten die alleen naar zichzelf en hun toekomst kijken. Deze mensen maken gebruik van het werk van anderen.

Als je merkt dat er een teamlid is met een problematische houding, moet je met hem of haar praten en duidelijk maken hoe belangrijk het voor hen is om met de groep te werken. Wanneer je een probleem voelt, analyseer dan de situatie en wees assertief.

2. Verschillen in de manieren waarop jullie werken

Aan de andere kant kunnen al je teamgenoten een geweldige houding hebben. Er kunnen zich echter nog steeds werkconflicten en spanningen voordoen. Wat kan de oorzaak hiervan zijn? Een van de meest voorkomende verklaringen is dat jij en je teamgenoten verschillende manieren van werken hebben.

Sommige mensen geven er de voorkeur aan om rustig te zijn en veel aandacht te besteden aan details. Anderen werken snel, zonder te stoppen om te bekijken wat ze al gedaan hebben.

Sommige mensen stellen het liefst dingen uit tot het absoluut noodzakelijk is. Hoewel deze benaderingen allemaal nuttig kunnen zijn in bepaalde contexten, zijn werkconflicten door verschillen in werkstijl  onvermijdelijk.

Om dit te vermijden, kun je het beste vooraf met je collega’s praten over je favoriete manieren van werken. Op deze manier leg je de kaarten op voorhand op tafel en minimaliseer je hopelijk de kans op een conflict.

Ruzie tijdens een vergadering

3. Individuele verschillen

Een ander veelvoorkomend werkconflict heeft te maken met verschillen in persoonlijkheid, achtergrond, geslacht of leeftijd tussen de teamleden. Hoewel het heel goed mogelijk is om goed samen te werken met mensen die anders zijn dan wij, is de realiteit dat dit een uitdaging kan zijn.

Een team van mensen ouder dan 35 jaar en jonger dan 25 jaar zal bijvoorbeeld problemen ondervinden door de verschillen tussen deze twee generaties.

Het enige wat we nodig hebben om dit probleem op te lossen is simpelweg communicatie. Ondanks het feit dat we het leven op heel verschillende manieren kunnen zien, moeten mensen zichzelf in de schoenen van anderen plaatsen en vanuit verschillende perspectieven leren.

4. Problemen met leiderschap

Het laatste veelvoorkomende probleem is het ontbreken van een duidelijke of bekwame leider. Als er een gebrek aan richting in een team is, kunnen we al snel voorspellen dat het team zijn doelen niet zal halen. Dit zal hoogstwaarschijnlijk gebeuren omdat de teamleden zich gefrustreerd en ongelukkig zullen voelen.

Gelukkig is leiderschap een vaardigheid die mensen kunnen leren. Als je het gevoel hebt dat er geen duidelijke leider in het team is, kun je de positie altijd zelf invullen. Je kunt ook met een manager praten over de kwestie waar je mee worstelt. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.