De uitdaging van het moederschap: hoe pak je het aan?

De uitdaging van het moederschap: hoe pak je het aan?

Laatste update: 24 februari, 2019

Het moederschap is een unieke ervaring die ons doet groeien en genieten van het leven. Het is een achtbaan van emoties: een vitaal stadium van geluk, uitputting, veranderingen en verwachtingen die we moeten leren beheersen. De uitdaging van het moederschap kan je het ene moment totaal overweldigen en het andere moment volledig vervullen.

Het kan daarnaast ook leiden tot een levensfase waarin je beide emoties tegelijkertijd ervaart.

Terwijl we op de baby wachten, voelen we hoe alles zal veranderen en we denken dat we hierop zijn voorbereid. Wanneer het moment dan eindelijk daar is, kunnen veel dingen echter overweldigend aanvoelen.

De komst van de baby brengt ontzettend veel geluk en opwinding, maar afgezien van alle positieve emoties brengt het ook een totale verandering in routines en prioriteiten. Het zet onze wereld op zijn kop.

Het gevoel hebben dat een grote verandering ons leven uit evenwicht brengt betekent niet noodzakelijk dat we niet voorbereid waren. Het betekent gewoon dat het een proces is dat zo groot en immens is dat het ons op de proef stelt. Net als bij elk ander proces dat zo belangrijk is, hebben we tijd nodig om ons aan te passen aan de veranderingen.

Het aannemen van zo’n belangrijke rol in je leven en het zoeken naar evenwicht lijkt misschien onmogelijk, vooral in de eerste paar maanden. Mogelijk is het echter zeker. Sterker nog, we moeten evenwicht vinden in al onze rollen in het leven om volledig van het moederschap te kunnen genieten.

Zwangere vrouw met echo

De uitdaging van het moederschap aangaan: hoe doe je het?

Er is niet één unieke manier om dit te doen. We zouden zelfs kunnen zeggen dat er net zoveel manieren zijn als dat er moeders zijn. Er zijn echter enkele dingen waarmee we rekening moeten houden, vooral als we die gevreesde momenten van angst en onrust, en de mate en de intensiteit waarmee deze zich voordoen willen beheren.

Probeer niet in externe criteria te passen

Het moederschap kent ontzettend veel vooroordelen. Deze zijn afkomstig van stereotypen die lijken vast te stellen wat goed en fout is, wat een goede moeder en wat een slechte moeder is. Trap er niet in! Laat je alleen wat vertellen door mensen die er verstand van hebben, zoals een kinderarts.

Richt je niet op wat het moederschap zogezegd zou moeten zijn en richt je meer op wat het voor jou persoonlijk betekent. Geef het je eigen betekenis, want als het is gebaseerd op externe criteria, zal het moeilijk voor je zijn om je goed te voelen.

Liefde is de basis van het moederschap en ware liefde is altijd natuurlijk. Volg daarom je eigen criteria en intuïtie. Maak je eigen definitie van wat het betekent om moeder te zijn en er zal waarschijnlijk geen betere moeder voor je kinderen zijn dan jij.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Vaders en moeders zijn verschillend, maar even bekwaam, noodzakelijk en competent. Als we aannemen dat beide ouders het beste willen voor hun kleintjes, waarom laten moeders dan over het algemeen liever niets aan de vaders over of vertrouwen ze niet in hun capaciteiten?

In veel gevallen nemen vrouwen de intrinsieke verantwoordelijkheid van het ouderschap op zich. Moeders laten de vaders vaak niet net zo betrokken zijn bij de zorg en opvoeding van het kind als zij. Dit is oneerlijk. Bovendien zijn moeders later uiteindelijk vaak niet blij met deze ontwikkeling.

Vader kust baby

Als moeder de rol van zowel moeder als vader op je nemen is een vergissing, ook al doe je dit het liefste wel en vind ook de vader dit vaak niet erg. De verantwoordelijkheid om voor een baby te zorgen mag niet op slechts één persoon vallen (als het gaat om twee-oudergezinnen). Het is noodzakelijk om de verantwoordelijkheden gelijk te verdelen.

De uitdaging van het moederschap: wees assertief

Zodra we onze baby hebben, lijkt iedereen ineens te zijn afgestudeerd in het moederschap. Zoveel meningen en adviezen, het kan ontzettend moeilijk zijn om mee te dealen. Het maakt niet uit of ze de baby vijf minuten of twee uur hebben gezien, iedereen denkt te weten wat het beste is. Ze voelen zich zelfs zo vrij om je te corrigeren of te bekritiseren.

Uitgeputte moeder met baby in haar armen

Dit stopt niet tenzij je duidelijke grenzen stelt, dus hoe eerder je ze bepaalt, hoe beter. De vader en moeder zijn de enigen die verantwoordelijk zijn voor het fysieke en mentale welzijn van de baby.

Zoek naar een manier om je ongemak duidelijk en met respect kenbaar te maken. Bescherm je moederschap en sta niet toe dat anderen hun advies of meningen aan je opleggen.

Deal met je schuldgevoel

Jonge moeders hebben vaak last van schuldgevoelens. Een schuldgevoel omdat je geen borstvoeding kunt geven, omdat je je kind naar de kinderopvang brengt, omdat je te laat bent als je hem moet ophalen, omdat je baby ziek is, omdat je niet meer tijd met hem kan doorbrengen, omdat je verdrietig bent … een eindeloze bron van schuldgevoelens.

Schuldgevoelens kunnen voor elke moeder een doodlopende weg worden. Het is niet constructief en het brengt nooit iets positiefs. Je moet je schuldgevoel laten plaatsmaken voor verantwoordelijkheid en oplossingen. Als je vindt dat je een fout hebt gemaakt, probeer het dan de volgende keer beter te doen.

Kon je er niets aan doen, dan ben je niet verantwoordelijk en heeft het geen zin om je schuldig te voelen. Als je je verdrietig of geïrriteerd voelt of een terugkerend gevoel hebt dat je niet van het moederschap geniet, sta dan even stil en denk na. Zoek indien nodig professionele hulp en blijf het proberen.

Zorg voor wat tijd voor jezelf

Een goede moeder zijn betekent niet 24 uur per dag bij je baby zijn. Vaak staan ​​we onszelf niet wat tijd alleen toe omdat we het niet nodig vinden, of omdat we onszelf een slechte ouder voelen als we de zorg overlaten aan een ander. Op succesvolle wijze de uitdaging van het moederschap aangaan zal ook afhangen van het behouden van onze individualiteit.

We hoeven onze carrière, vriendschappen, partner of vrijetijdsactiviteiten niet op te geven. Wat we echt nodig hebben, is leren hoe we ons leven kunnen organiseren en aanpassen aan de nieuwe uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd.

Ja we zijn moeder, maar we zijn ook nog steeds een persoon en dus kunnen we onze individualiteit niet opgeven. We moeten voor onszelf blijven zorgen. We mogen niet alle andere aspecten van ons leven negeren. Ook moeten we ons goed voelen over onszelf om ons als moeder goed te kunnen voelen.

Het is een feit dat gelukkige ouders gelukkige kinderen opvoeden. Verlies jezelf niet. Natuurlijk is het zijn van een ouder iets kostbaars en belangrijks, maar er is er meer in het leven dan alleen je rol als moeder.

Vergelijk jezelf niet met anderen

Het moederschap is zogezegd iets geweldigs, een unieke ervaring. En dit is ook waar. Wat echter niet vaak over het moederschap wordt gezegd, is dat het een moeilijke fase van het leven is waarin alles verandert.

We kunnen soms het gevoel hebben dat het overweldigend is, dat het niet is wat we ervan verwacht hadden, en dat we niet meer verder kunnen. Het kan als een neerwaartse spiraal van emoties voelen, vooral als we denken dat andere moeders zich prima voelen en gelukkig zijn.

Iedereen ervaart het moederschap op zijn manier, ieders omstandigheden zijn uniek en dus is er geen ruimte voor vergelijking. De uitdaging van het moederschap op de meest gezonde manier aangaan, heeft alles te maken met het doen van je uiterste best.

Wat andere moeders doen maakt ze niet tot betere of slechtere moeders dan jij. Het moederschap is absoluut geen wedstrijd.

Er zijn ontelbaar veel manieren om de beste moeder te zijn

De uitdaging van het moederschap aangaan kan op net zoveel manieren als er moeders zijn. Dit houdt in dat je op je eigen manier een moeder moet zijn, op je eigen voorwaarden. Gun jezelf de luxe om onnodige druk los te laten en jezelf ervan te laten genieten op jouw manier.

Het is belangrijk om te begrijpen dat alle onzekerheden, twijfels en slechte dagen deel uitmaken van de uitdaging van het moederschap, maar ook van het leven.

Het is ook belangrijk om onszelf te laten voelen en accepteren dat niet alle emoties die gepaard gaan met zo’n intense ervaring positief hoeven te zijn. Sterker nog, het zou onnatuurlijk zijn als ze dit wel waren.

Moeder knuffelt haar baby

Het moederschap is net een edelsteen die we elke dag polijsten. Voordat we moeders werden, waren we mensen. We moeten dan ook niet vergeten dat wij de centrale as van ons eigen leven zijn, de basis waarop onze kinderen hun leven bouwen.

Om de uitdaging van het moederschap op een gezonde manier aan te pakken, hoeven we alleen maar vrijgevig naar onszelf toe te zijn. Wellicht ook interessant voor jou

Vijf gewoonten voor gezonde fulltime moeders
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Vijf gewoonten voor gezonde fulltime moeders

Fulltime moeders ervaren dit wellicht als een zeer bevredigende baan. Dat betekent echter niet dat je andere delen van je leven zou moeten verwaarl...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.