Geen borstvoeding kunnen geven kan tot schuldgevoelens leiden

Geen borstvoeding kunnen geven kan tot schuldgevoelens leiden
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 27 december, 2022

Vrouwen worden verondersteld bepaalde richtlijnen te volgen vanaf het eerste moment dat ze ontdekken dat ze zwanger zijn. Deze richtlijnen volgen betekent echter ook dat ze een groot aantal heel moeilijke beslissingen moeten nemen. Vrouwen moeten aan zoveel dingen denken wanneer ze moeder worden. Het is een nieuwe en opwindende wereld. Eén van die grote beslissingen is of ze wel of geen borstvoeding zullen geven.

Elke vrouw heeft haar eigen redenen om voor borstvoeding of flesvoeding te kiezen. Aan de ene kant zijn er de vrouwen die voorstander zijn van borstvoeding. Anderzijds zijn er de vrouwen die geen borstvoeding kunnen of willen geven.

Beslissen om al dan niet borstvoeding te geven

Je schuldig voelen omdat je geen borstvoeding kan geven

Verschillende medische redenen ondersteunen de beslissing om geen borstvoeding te geven. Voorbeelden zijn onder andere wanneer een vrouw bepaalde ziekten, een lage melkproductie en/of een pijnlijke melkklierontsteking heeft. Deze situaties hebben ook belangrijke psychologische effecten omdat twee invloedrijke ideeën dan in conflict komen. Dit zijn ze:

  • de aangeboren behoefte van een moeder om haar baby te voeden
  • het onvermogen om het op een natuurlijke manier te doen

Als je dit vertaalt naar het echte leven dan merk je situaties van totale frustratie. Er is de baby die van honger huilt en de wanhopige moeder die alles probeert om haar baby te voeden. Dit is een situatie waarin de borstvoeding om wat voor reden dan ook niet werkt.

Een moeder heeft me ooit verteld dat ze bang was telkens als ze haar zoon borstvoeding moest geven. Ze maakte veel melk aan maar ze had oppervlakkige wonden die vermeden dat de baby goed kon zuigen. De baby had het ook moeilijk om goed aan te leggen. Bovendien had zij problemen met het gebruik van een borstpomp.

Haar lijden en pijn waren zo erg dat ze zich op een bepaalde moment afvroeg “maar waarom moet ik jou voeden?” Haar tepels hadden kloven, bloedden en veroorzaakten voortdurend een brandend gevoel. Zelfs de wrijving van haar bloes tegen de tepels was pijnlijk. Niettegenstaande deze problemen voelen vele vrouwen zich aangevallen wanneer ze de borstvoeding niet langer willen doorzetten. Zelfs een vroedvrouw zei haar “Wel, als je al beu bent…”

Wanneer moet je stoppen met borstvoeding?

Wanneer moet je stoppen met borstvoeding?

Is het inderdaad echt noodzakelijk? Ik meen van niet. Een vrouw brengt de stress en de frustratie van deze situatie over op haar kind. Dat is erger dan het kind de voordelen ontzeggen die eigen zijn aan moedermelk.

In de eerste maanden van het leven van een baby is het tijdstip van de voeding een moment van binding. Het is een moment van verbinding dat zowel voor de moeder als voor de baby positieve effecten heeft. Als er echter sprake is van pijn, dan kan dit het tegenovergestelde effect hebben.

Als een moeder uiteindelijk in deze situatie terechtkomt en beslist om met de borstvoeding te stoppen, dan moet ze een nog een beslissing nemen. Ze moet immers kiezen welke melk de best mogelijke is. Flesvoeding is volledig veilig. Bovendien vormt het geen enkel risico voor de baby. Een kinderarts is de beste persoon om in dit geval advies te geven aan de ouders.

Borstvoeding is een keuze, geen verplichting

Borstvoeding is een keuze, geen verplichting

Het is waar dat borstvoeding de emotionele binding tussen een moeder en haar baby bevordert. Onderzoek toont echter aan dat als de moeder dit niet doet, het de vorming van deze band niet zal tegenhouden.

Je weet dat er iets mis is met een samenleving waarin een vrouw als een mislukking voelt omdat ze geen borstvoeding kan geven. En het kan zelfs nog erger. Ook anderen geven haar dat gevoel. De boodschap die deze vrouwen zouden moeten krijgen, is: “je doet het goed, belangrijk is dat jij gelukkig bent zodat je die rust kan overbrengen op jouw baby.”

In alle omstandigheden mag niemand een vrouw aanvallen wegens haar beslissing, zolang de baby veilig is. Moeders moeten elkaar ondersteunen ongeacht hun beslissingen omtrent borstvoeding. Elke vrouw bevindt zich in een unieke situatie.

Aan deze vrouwen die ik niet ken, wil ik dit zeggen. Je hoeft je echt niet slecht te voelen omdat je kiest voor flesvoeding voor jouw baby. Ik beloof je dat jouw ervaring als moeder niet minder waardevol zal zijn. Je zal geen minderwaardige moeder zijn. Je zal je baby alles geven wat hij nodig heeft. Bovendien zal je in staat zijn om jouw baby alle nodige emotionele ondersteuning te bieden wanneer het tijd is voor je baby om te eten. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Delgado, S., Arroyo, R., Jiménez, E., Fernández, L., & Rodríguez, J. M. (2009). Mastitis infecciosas durante la lactancia: un problema infravalorado (I). Acta Pediatr Esp67(2), 77-84.
  • Segura Sánchez, M. (2014). Dificultades en el mantenimiento de la lactancia materna.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.