Nee, je bent geen slechte moeder

mei 20, 2018

Het lijkt erop dat mensen een reden zoeken om in de ‘vechtmodus’ te gaan. Er woedt een oorlog op het moederschap en wat het betekent om een slechte moeder te zijn. Maar zoals altijd zijn de vrouwen zelf de enigen die hier onder lijden.

Het ergste van alles is dat moeders elkaar onderling pijn doen en elkaar heel hard beoordelen op hun ouderschapstalenten. Het is alsof ze willen zeggen dat er maar een paar manieren zijn om dingen juist te doen en dat al het andere ondenkbaar is.

Helaas is het waar dat er moeders zijn, zijn geweest en zullen zijn die hun kinderen in de steek laten of verwaarlozen. Maar zelfs in deze gevallen zouden we een vrouw niet noodzakelijkerwijs moeten afwijzen als een slechte moeder. Eerder als een vrouw met problemen. Misschien heeft ze zich vergist of een slechte beslissing genomen in haar leven. Of wist ze niet wat ze anders moest doen.

Deze vrouwen zullen hun hele leven lang het gewicht van hun beslissing moeten dragen. Dit zijn echter extreme gevallen en we vergelijken ze niet met moeders die wel van hun kinderen houden en er alles aan doen om hen het beste van zichzelf te geven.

Hoewel we het moederschap allemaal op onze eigen manier opvatten en begrijpen, en allemaal onze eigen ideeën hebben over wat we onze kinderen willen leren, betekent dit niet noodzakelijk dat dit de beste en enige manier is voor alle moeders.

We moeten tolerant zijn tegenover andere moeders die ervoor kiezen om hun kinderen op een andere manier groot te brengen. Zolang noch het kind noch de moeder eronder lijdt en zolang ze beiden gelukkig zijn, wat is dan het probleem?

Waarom je geen slechte moeder bent

Je bent geen slechte moeder als je beslissingen neemt waarbij je rekening houdt met zowel het welzijn van je kind als je eigen welzijn. Hoewel specialisten aanbevelen om bepaalde richtlijnen voor het ouderschap te volgen, is een moeder toch echt degene die uur na uur met haar kind doorbrengt. Zij is degene die haar kinderen echt kent en toegang heeft tot informatie die niemand anders heeft.

Moeder die met haar zoontje naar bloemen kijkt, want ze is geen slechte moeder

We krijgen kritiek als we te lang borstvoeding geven, maar we krijgen ook kritiek als we vanaf het begin kiezen voor babyvoeding. Mensen beoordelen ons als we tot een bepaalde leeftijd met onze baby slapen. Maar ook als we hem al alleen laten slapen als hij ‘nog te jong’ is. Het is niet goed als een kind eraan gewend raakt om vastgehouden te worden. Maar het is ook verkeerd om je kind te laten huilen in zijn wieg … doen we echt alles zo slecht?

Helemaal niet. Het gaat goed met ons. We doen dingen op de beste manier die we kennen, zolang we maar uit liefde handelen. Dat is tenslotte wat een baby echt begrijpt, en we denken na over wat het beste voor hem is.

Omdat niet alle kinderen hetzelfde zijn: sommigen vinden het vreselijk om alleen te moeten zijn op hun kamer, anderen hebben er geen problemen mee en slapen gerust de hele nacht door. Er zijn baby’s die niet genoeg moedermelk krijgen en iets nodig hebben om het aan te vullen. Anderen zullen heerlijk opgroeien met moedermelk.

Wat heeft het voor zin om je kind na zes maanden definitief naar zijn eigen kamer te brengen als je er allebei ellendig onder bent? Waarom zou je jezelf dwingen om borstvoeding te geven als het je veel angst bezorgt en je die angst overbrengt op je kleine? Het is klaar met negatieve emoties aangaande het moederschap! Laten we genieten van deze tijd en gelukkig zijn. Dankzij de wetenschap en ons gezond verstand beschikken we over genoeg manieren om het proces gemakkelijker te maken.

Wees geen extremist, noch naar jezelf, noch naar anderen

Zoals Aristoteles zei, deugd is de middenweg. En dit is zo kloppend! Als moeders is het beste wat we kunnen doen, gematigd zijn in de beslissingen die we nemen. En zelfs gematigder in de oordelen die we vellen over andere moeders. Het gaat er niet om dat je elk opvoedingsboek leest dat er bestaat en de informatie erin blindelings toepast, simpelweg weg omdat dit zogenaamd de beste manier is om dingen te doen.

Het gaat er ook om dat je rekening houdt met wat je instinct je vertelt. Zorg ervoor dat je je goed voelt bij de beslissingen die je neemt. Maak ook een einde aan de gewoonte om jezelf keihard te beoordelen. Het belangrijkste is dat zowel je kind als jijzelf op alle niveaus gelukkig en gezond is: lichamelijk en geestelijk. Dit is het beste teken dat je geen slechte moeder maar juist een goede moeder bent.

De juiste manier om het te verprutsen

Moeder die met haar dochter ligt te lachen in het gras, want ze is geen slechte moeder

Laten we nooit vergeten dat we mensen zijn en dat we het recht hebben om fouten te maken en ze op te lossen. Nee, je bent geen slechte moeder, alleen maar omdat je het verprutst. We kunnen opnieuw beginnen en onze fouten herstellen en het zal niet het einde van de wereld zijn.

Moeders moeten elkaar steunen en bovenal respect hebben voor elkaar. Als je het niet leuk vindt om veroordeeld te worden, veroordeel zelf dan ook andere moeders niet. Ook al ben je het niet eens met hun manier van opvoeden.

Sterker nog, er zijn genoeg professionals die we kunnen raadplegen om begeleiding en advies te krijgen. Het is dus geen goed idee om een ​​andere moeder te corrigeren omdat ze anders handelt dan jij. Wees geen extremist; gematigdheid is altijd de beste manier. Verlies het belangrijkste niet uit het oog: het beste dat een kind ooit zal kunnen hebben, zijn consistente ouders die van hem houden.

Feliciteer jezelf dat je een goede moeder je bent en wees niet te boos op jezelf als je soms faalt. Het grootbrengen en opvoeden van kinderen is een proces dat buitengewoon speciaal kan zijn. Maar het maakt ook deel uit van het leven. Het is tijd om fouten te accepteren als onderdeel van het ouderschap. Je bent geen slechte moeder.