Weet jij wat baby's leren tussen de vier en zes maanden?

Weet jij wat baby's leren tussen de vier en zes maanden?
Alicia Garrido Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Alicia Garrido Martín.

Laatste update: 27 december, 2022

Wil je meer te weten komen over wat baby’s leren wanneer ze tussen de vier en zes maanden oud zijn? Natuurlijk is hun grote nieuwsgierigheid ten opzichte van de wereld om hen heen een belangrijk punt. Alles trekt hun aandacht. Het worden kleine kijkers die versteld staan ​​van alles wat er om hen heen gebeurt.

Zoals je misschien al weet, heeft elke baby een eigen ritme als het gaat om de eerste drie maanden van zijn leven. Er zijn een aantal patronen die in de normale ontwikkeling van een baby naar boven komen, maar er zijn baby’s voor wie het iets langer duurt om deze mijlpalen te bereiken en juist anderen die iets sneller zijn.

Bespreek eventuele twijfels die je hebt altijd met je kinderarts voordat je gelijk aan de alarmbel trekt. Dit zijn namelijk deskundigen die je kunnen helpen met mogelijke twijfels die je als vader of moeder kunt hebben. En ze kunnen wijzen op eventuele ontwikkelingsachterstanden die een waarschuwingsteken kunnen zijn, maar alleen als er een probleem is.

De vierde maand van een baby is er één vol van glimlachen

Het is ongeveer rond de vierde levensmaand dat baby’s enige controle over hun hoofd en gezicht krijgen. Uiteindelijk kunnen ze hun hoofdje helemaal alleen omhoog houden. Dit is echt een belangrijke stap voorwaarts in het leven van een baby. Waarschijnlijk wordt het ook steeds gemakkelijker voor hem om dingen op te pakken. Bovendien besteden baby’s van deze leeftijd vooral aandacht aan de objecten die ze het meest interessant vinden. Ze kunnen hun moeder ook perfect herkennen.

Baby's leren met vier maanden volop te lachen

Je kunt proberen om contact te maken met je baby door naar hem te glimlachen. Baby’s vinden het heerlijk als er iemand naar ze lacht en glimlachen vrolijk terug. Ze vinden het echter helemaal niet leuk om alleen te zijn en je kunt er zeker van zijn dat ze je dit ook zullen laten weten. Dit doen ze natuurlijk op hun eigen manier. Tijdens deze maand zullen ze plezier beleven aan elke soort spiegel die voor hen ligt. Ze zullen de persoon die ze zien niet herkennen, maar ze zullen interactie hebben met de menselijke figuur zonder te beseffen wie het is.

Een baby in deze fase is het middelpunt van vreugde in elke kamer. Dit komt vooral omdat hij het leuk vindt om te kijken naar en aandacht te schenken aan mensen die naar hem glimlachen. Ze kunnen tijdens deze fase van ontwikkeling veel gaan giechelen.

Baby’s leren in hun vijfde levensmaand om alles in hun mond te stoppen!

Tijdens hun vijfde levensmaand hebben baby’s de neiging om voorwerpen vast te gaan pakken. Ze verkennen hun omgeving en zullen deze mogelijkheid ten volle benutten. Ze willen de objecten die ze vastpakken in hun mond stoppen, omdat ze een gevoel van smaak beginnen te ervaren.

Kleine jongen in het gras, want baby's leren van alles op jonge leeftijd

Je kleintje zal voorwerpen uit de ene hand overgeven aan de andere. Baby’s zijn erg actief in dit deel van hun groeifase. Ze bewegen veel meer omdat ze hun hoofd en ledematen beter onder controle hebben. Baby’s leren in deze maand zelfs om zichzelf om te draaien in hun slaap.

Maar dit is ook de maand waarin ze niet meer naar iedereen zullen glimlachen. Ze leren de gezichten kennen die hen bekend voorkomen. Dit betekent dat ze alleen nog zullen glimlachen naar de gezichten waaraan ze het meest gewend zijn.

Laten we dieper ingaan op wat baby’s leren in hun zesde levensmaand

Tijdens hun zesde levensmaand zullen de meeste baby’s leren om zichzelf om te draaien. Daarom moet je een beetje voorzichtig zijn, want ze kunnen vallen als ze te hoog liggen, zoals op een commode. Ook beginnen hun tandjes door te komen, wat voor wat ongemak kan zorgen. En ze schamen zich niet om dit te laten merken.

Babyvoetjes, maar baby's leren pas later om te lopen

Ze zullen ook hun aandacht op hun voeten gaan richten. En dit zal hun ouders heel wat glimlachen op hun gezicht bezorgen, omdat ze hun voeten letterlijk in hun mond stoppen en eraan zuigen. Hun handen zullen ook sterker worden en ze zullen makkelijker dan ooit objecten van de ene hand over kunnen brengen naar de andere.

Op dit punt is de aandacht van baby’s veel meer gericht op de mensen die hen de meeste aandacht schenken en voor hun behoeften zorgen. Daarom zijn de eerste maanden van een baby’s leven zo belangrijk voor de verbinding tussen moeder en kind en vader en kind. Het is een cruciaal moment in de emotionele ontwikkeling van de kleine. Dus er bestaat geen twijfel over dat als je er voor hem bent en weet hoe je in zijn behoeften moet voorzien het moment dat ze verschijnen, je de perfecte ouder zult zijn! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.