5 dingen die kinderen nooit vergeten over hun ouders

mei 23, 2018

Iedere ouder wil geweldige kinderen hebben. Dat ze vanaf kinds af aan vriendelijk zijn en als volwassenen zich gedragen als verantwoordelijke en nuttige personen voor de samenleving. Daar wordt echter veel meer energie in gestoken dan om een basis te leggen voor het hedendaagse pad dat we bewandelen. Sommige ouders denken dat als hun kinderen nog jong zijn, ze moeten gehoorzamen en dat dat is waar opvoeden om draait. 

Het resultaat is dat we steeds meer ontevreden kinderen en ongelukkige volwassenen hebben. Als er geen criteria bestaat voor een consistente, logische en stabiele opvoeding, neemt de kans toe dat kinderen rebelse en/of opstandige gedragingen vertonen.

Misschien wispelturig, misschien autoritair en, in ieder geval instabiel. Op deze manier kunnen kinderen geen aanhankelijke en hechte band met hun ouders opbouwen, maar leven ze in een stille of open oorlog met hen.

“Het probleem met het leren van ouderschap is dat de kinderen de leerkrachten zijn.”
-Robert Braul- 

Een van de belangrijkste delen van ons leven is de kindertijd. Daar worden de fundamenten gelegd voor een gezonde geest en een schoon hart. Op deze manier laten de gedragingen van ouders een eeuwige stempel achter: soms positief, soms negatief, maar meestal diep. Dit zijn 5 van die gedragingen die kinderen nooit vergeten.

1. Kinderen zullen mishandeling nooit vergeten

 

Geen enkele relatie is perfect, vooral niet zo’n intense relatie als die van ouders met hun kinderen. Er zullen altijd momenten van tegenstrijdigheid of conflict zijn en dat is volkomen normaal. Wat verandert is de manier van deze conflicten op te lossen en helaas nemen veel ouders ten onrechte aan dat geweld een middel is voor de opvoeding.

Jongen die zijn oren bedekt

Geweld kan een kind intimideren en ervoor zorgen dat hij precies doet wat de ouder wil. Maar dit misbruik kan de oorsprong zijn van een laag gevoel van eigenwaarde en de bron van wrok.

Het kind wordt in een zeer complexe situatie geplaatst: hij houdt van en haat tegelijkertijd. Hij leert ook te vrezen. Het hart van een kind is zeer gevoelig, en als het voortdurend pijn doet zal het kind na verloop van tijd veranderen in een ongevoelig persoon.

2. Kinderen zullen nooit vergeten hoe de andere ouder behandeld wordt

De relatie tussen ouders is het uitgangspunt van een kind om eigen relaties aan te gaan. Het is zeer waarschijnlijk dat je als volwassene, bewust of onbewust, met je partner zult herhalen wat je thuis bij je ouders hebt gezien. Het wordt waarschijnlijk herhaald met de mensen van wie ze houden.

De manier waarop ouders zich tot elkaar verhouden zal de toekomstige relaties van hun kinderen beïnvloeden.

Conflicten tussen ouders zorgen voor leed bij het kind. Een van de mogelijke gevolgen zal zijn dat het kind zichzelf in de problemen brengt om aandacht te krijgen van de ouders die niet aanwezig zijn, omdat ze gericht zijn op andere conflicten die ze moeten oplossen. Daarnaast zal al dan niet worden genoten van de liefdesrelaties die worden ontwikkeld door dit patroon.

3. Kinderen zullen de momenten waarop ze zich beschermd voelden nooit vergeten

De angsten van kinderen zijn groter en verraderlijker dan die van volwassenen. Voor kinderen is het moeilijk onderscheid te maken tussen realiteit en verbeelding. Ouders zijn de personen op wie het meeste wordt vertrouwd om het gevoel van veiligheid te verkrijgen dat kinderen nodig hebben om het onbekende te leren en te verkennen. Als het dus de ouders zijn die angsten veroorzaken, zullen ze zich totaal onbeschermd voelen.

Vader die dochter vasthoudt

 

Ouders moeten goed luisteren naar deze angsten zonder ze te bekritiseren of te minimaliseren. Er moet aan de kinderen duidelijk worden gemaakt dat ze niet in gevaar zijn. Dit zal het gevoel van zekerheid voor de kinderen vergroten en de band van liefde en respect met de ouders veel sterker maken.

4. Kinderen zullen een gebrek aan aandacht nooit vergeten

Voor een kind hangt de liefde die hij krijgt van zijn ouders en de zorg die hij van hen ontvangt nauw samen. Voor kinderen bestaan er geen uitdrukkingen van genegenheid zoals het meer werken om zo een dure school te kunnen betalen. Zij zullen niet geloven dat je van hen houdt als je geen tijd met ze spendeert om hen en hun wereld te leren kennen.

Kinderen hebben geen cadeaus nodig, ze hebben nodig dat je tijd met hen doorbrengt.

Kinderen zullen nooit vergeten dat hun vader of moeder hen een groen shirt gaf, terwijl ze voortdurend hadden gezegd dat ze een paarse wilden. Of dat hen iets werd beloofd wat nooit nagekomen werd.

Zij ervaren onoplettendheid als een soort van verlatenheid, als een boodschap die luidt: “je bent niet belangrijk genoeg.” Daarom zal er een afdruk van pijn in hun hart achterblijven.

5. Kinderen zullen de waardering van familie nooit vergeten

Ze zullen zich altijd herinneren dat hun vader of moeder in staat was de familie in verschillende omstandigheden als eerste prioriteit te zien. Kinderen hebben behoefte aan en genieten van vieringen, ongeacht of er veel of weinig cadeaus bij komen kijken. Voor hen is het ook heel belangrijk dat vader en moeder kerst serieus nemen.

Dingen die kinderen nooit vergeten over hun ouders

Als ouders het gezin voorop stellen, leert het kind de waarde kennen van loyaliteit en genegenheid. Als volwassene zal het kind ook in staat zijn om andere verplichtingen opzij te zetten om zijn ouders te bezoeken als zij dat nodig hebben. Ze zullen in balans zijn en meer vermogen hebben om genegenheid te geven en te ontvangen.

 

 

Al die indrukken die tijdens de kindertijd worden achtergelaten, begeleiden ons voor de rest van ons leven. Vaak maken ze het verschil tussen een geestelijk gezond leven en een leven vol conflicten. Een opvoeding vol genegenheid en liefde is het beste geschenk dat een mens aan een ander kan geven.