Iemand negeren: een bedekte vorm van psychologische mishandeling

Iemand negeren: een bedekte vorm van psychologische mishandeling
Sergio De Dios González

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Laatste update: 18 november, 2017

Iemand negeren is een strategie die vaak gebruikt wordt door mensen die schijnbaar veel zelfcontrole bezitten. Dergelijke personen beweren vaak ook dat ze eerder rationeel dan emotioneel zijn. Bovendien is het niet alleen een vorm van passief geweld. Het is ook een strategie waarbij op een bedekte manier sprake is van psychologische mishandeling. Dit wil zeggen dat het de persoon die zo behandeld wordt, ernstig kan beschadigen.

Kenmerkend voor deze houding zijn een reeks gedragingen met de bedoeling de ander te negeren. We zien het in allerlei soorten relaties: bij koppels, vrienden, ouders en kinderen, verwanten, enzovoort. Het gebruik van deze strategie vereist dat er voordien een conflict geweest is. Maar soms is het slachtoffer van dit type gedrag zich niet eens bewust van het conflict, precies omdat de ander het niet openlijk geuit heeft.

“De ergste zonde die we onze medemensen aandoen, is niet hen haten, maar onverschillig zijn tegenover hen: dat is de essentie van onmenselijkheid.”

-George Bernard Shaw-

De volgende gedragingen zijn technieken om de ander te negeren. Weigeren met iemand te spreken, niet erkennen wat ze zeggen, doen alsof je hen niet hoort, afstand nemen of hun gezelschap ontwijken alsof ze besmettelijk zijn, de vragen en noden die ze uiten negeren. Eigenlijk hebben we het over elk gedrag waarmee je probeert om de ander het gevoel te geven dat hij onzichtbaar of onbekwaam is.

Dit soort gedragingen zijn redelijk schadelijk. Ze zijn niet alleen een uiting van onvolwassenheid, gemeenheid en een gebrek aan emotionele intelligentie, maar ze kunnen ook ernstige gevolgen hebben voor de andere persoon. Dit gedrag vertonen is een poging om controle te hebben en te intimideren. Het vertegenwoordigt niets positief in een relatie.

Iemand negeren kan stress en emotioneel trauma veroorzaken

Een persoon die het mikpunt is van de stille behandeling, kan erg intensieve negatieve gevoelens ervaren. Iemand negeren betekent dat ze niets waard zijn, dat ze niet van belang zijn. De dingen worden zelfs nog ongezonder wanneer dit zich voordoet in een wrede en koude stilte. Want het slachtoffer weet niet hoe hij dit moet interpreteren.

Blauwe oog van een meisje waar een blauwe druppel uitvalt

Mensen die genegeerd worden, voelen zich uiteindelijk overrompeld door verdriet. Dit kan soms leiden tot depressie. Ze voelen ook woede, angst en schuld. Iemand negeren is een manier om te beschuldigen en op een onrechtstreekse manier de vinger te wijzen. Dit is precies waarom deze strategie een ongezonde manier is om met een conflict om te gaan.

Slachtoffers van dit soort gedrag hebben de neiging om zich extreem triestig te voelen. Want ze kunnen niet begrijpen wat ze verkeerd doen of waarom precies de andere persoon hen zo behandelt. Het is alsof ze de controle verliezen en dit veroorzaakt veel stress. Daarom wordt het beschouwd als een vorm van psychologische mishandeling. Er is geen sprake van roepen of slaan maar er is wel veel geweld.

Psychologische mishandeling heeft ook lichamelijke gevolgen

Uit studies blijkt dat zich uitgesloten of genegeerd voelen, de hersenen beschadigt. De ‘anterior cingulate cortex’ is een deel van de hersenen. Het is verantwoordelijk voor het vaststellen van verschillende pijnniveaus. Wetenschappers hebben aangetoond dat deze zone geactiveerd wordt wanneer iets genegeerd wordt of met andere woorden de stilzwijgende behandeling krijgt.

Hersenverbindingen in het hoofd van een pop

Activatie in dit gebied betekent dat er ook lichamelijke symptomen beginnen op te treden. Symptomen die erg vaak voorkomen zijn hoofdpijn en verteringsproblemen. Vermoeidheid en slapeloosheid zijn ook vaak gehoorde klachten. Als de situatie zwaar is en lang duurt, dan kunnen er ernstige problemen optreden. Verhoogde bloeddruk, diabetes of zelfs ziekten als kanker zijn enkele voorbeelden.

Het auto-immuunsysteem raakt ook aangetast. Dat gebeurt vooral als gevolg van de hoge stress die de situatie veroorzaakt. De gevolgen zijn zelfs nog ernstiger als de persoon die jou negeert een autoriteitsfiguur is, zoals een leraar, een ouder of je baas.

Leer hoe je over dit soort situaties heen kan komen

Soms gedragen twee mensen die van elkaar houden zich op deze manier. Dat kunnen romantische partners zijn, vrienden, gezinsleden, enzovoort. Mensen denken soms ook dat als ze een zwijgende negerende houding aannemen, de ander zijn gedrag zal veranderen of doen wat ze willen dat hij doet. Ze denken eigenlijk dat het bijna een opvoedkundig hulpmiddel is. Maar ze vergissen zich schromelijk. Een ander negeren is een vorm van straf die alleen maar relaties vernietigt.

Vrienden die gezellig samen iets zitten te drinken want iemand negeren is gewoon gemeen

Dit gebeurt bij vele strategieën die verdedigend zijn of een gevolg van onzekerheid. Het gebruik van deze methode toont aan dat iemand erg zwakke communicatievaardigheden heeft. Stilzwijgen kan gezond zijn als de gemoederen hoog oplopen. Het helpt ook wanneer een pauze nodig is voordat iets de situatie uit de hand doet lopen. Maar wanneer stilzwijgen gebruikt worden als een methode om controle uit te oefenen of te straffen, dan wordt het een vorm van psychologische mishandeling.

Niemand mag passief toekijken hoe hij door een ander genegeerd wordt, vooral als er geen verklaring is voor dit gedrag. Bovendien mag niemand een conflict proberen oplossen door deze strategie te gebruiken. Wanneer er zich een probleem voordoet tussen twee mensen, dan is de enige gezonde manier in dialoog te treden en samen een oplossing te vinden. Stilzwijgen en afstand creëren alleen maar meer problemen. Uiteindelijk raakt zo helemaal niets opgelost.

Emotionele mishandeling verwondt de ziel

Emotionele mishandeling is een proces van psychologische vernietiging waarin de emotionele kracht van een persoon volledig geschonden wordt. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.