Omgaan met giftige mensen op een intelligente manier

Omgaan met giftige mensen op een intelligente manier

Laatste update: 18 november, 2017

Iedereen van ons kan als individu veranderen. We kunnen een inspanning leveren om die kanten van onszelf waarvan we niet houden, te verbeteren. Maar we kunnen ook andere delen veranderen. Dit is iets wat we niet mogen vergeten wanneer we te maken krijgen met giftige mensen. Omgaan met giftige mensen kan in principe op twee manieren: je kunt deze mensen uit de weg gaan of de confrontatie aangaan.

Vele mensen lopen liever weg van giftige mensen. Maar eigenlijk hebben we geen andere keuze dan met hen om te gaan. Het beste wat we dus kunnen doen, is op zoek gaan naar een intelligente manier om dit aan te pakken. Want giftige mensen vinden altijd een manier om hun negativiteit te verspreiden. Ze willen anderen ermee besmetten, creëren een slechte sfeer en vernietigen het moment.

Giftige mensen dagen de logica van persoonlijke relaties uit. Sommigen zijn zelfs gelukkig als ze anderen op een negatieve manier kunnen raken. Meestal doen ze dit onbewust. Andere personen vinden plezier in het op stang jagen van mensen. Hoe je het ook bekijkt, giftige mensen maken de dingen ingewikkeld ook als het niet nodig is. Ze zorgen voor conflict en stress.

“Giftige mensen klampen zich aan je vast net als betonblokken aan je enkels en nodigen je dan uit om in hun vergiftigde water te komen zwemmen.”

-John Mark Green-

Omgaan met giftige mensen door gebruik te maken van je emotionele intelligentie

Sinds geruime tijd hebben studies aangetoond dat stress een negatieve en onomkeerbare invloed op de hersenen heeft. Zelfs al duurt het maar enkele dagen, toch tast stress de efficiënte werking van de neuronen in de hippocampus aan. Dit belangrijke gebied van de hersenen is verantwoordelijk voor de rede en het geheugen. Als stress meerdere weken aanhoudt, dan beschadigt het de neuronale dendrieten (de hersencellen gebruiken deze kleine ‘armen’ om met elkaar te communiceren). Stress kan zelfs de neuronen permanent vernietigen wanneer het meerdere maanden duurt.

Het Departement van Biologische en Klinische Psychologie van de Friedrich Schiller Universiteit in Duitsland heeft recent een studie uitgevoerd. Ze stelden vast dat de blootstelling aan prikkels die sterke negatieve emoties veroorzaken – dezelfde soort die optreedt wanneer je met giftige mensen te maken hebt -, ervoor zorgt dat de hersenen van een persoon een heftige stressreactie hebben.

Meisje dat een masker van een wolf op haar achterhoofd heeft

Negativiteit, wreedheid, het slachtoffer spelen, zijn enkele strategieën die giftige mensen gebruiken. Maar ze lokken altijd een stresstoestand uit in de hersenen van anderen. Om dit te doen verdwijnen is een intelligente emotionele aanpak nodig.

Wanneer je geconfronteerd wordt met giftig gedrag, is intelligente actie vereist. De sleutel hiervoor is het vermogen ontwikkelen om je gevoelens te sturen en kalm te blijven onder druk. Eén van de belangrijke kwaliteiten van mensen die weten hoe met stress om te gaan, is eigenlijk hun vermogen om de effecten van giftige mensen te neutraliseren.

“Houd geen rekening met de mening van giftige mensen. Bevrijd jezelf van critici en je zal bevrijd worden van hun woorden en daden. Idealiseer niet. Verwacht niets van niemand.”

-Bernardo Stamateas-

Negeer de giftige mensen die jouw aandacht vragen

Giftige mensen dragen geen badge zodat we hen kunnen herkennen. Maar we weten allemaal welke mensen in onze omgeving bronnen zijn van conflict en ongemak. We weten welke schade ze kunnen berokkenen. Bovendien weten we waar ze ons aanvallen. Je weet wie jou opzoekt. En je weet ook dat ze jou vinden. Wanneer ze jou daar, op die plaats vinden, dan weet je dat je verloren bent.

Als je om een of andere reden die giftige persoon niet kan ontwijken, probeer dan niet in zijn val te lopen. Negeer hem. Je weet dat hij of zij zal proberen om je aandacht te trekken. Hij of zij zal proberen om je uit te lokken. Laat dit niet gebeuren. Vermijd dat je hierin betrokken raakt. Laat niet toe dat hij jou vindt. Je hoeft niet te aanvaarden dat hij je op stang probeert te jagen met zijn onderbrekingen, daden of commentaren. Wees welwillend. Wees geduldig. Geef hem zo weinig mogelijk aandacht. Bijt op je tong indien nodig, zodat zijn gif je niet raakt. Wees assertief als het tijd is om grenzen te stellen.

“Deel alleen met mensen die je met informatie en ondersteuning kunnen helpen. Wanneer je negatieve mensen ontmoet, houd dan je mond dicht.”

-Israelmore Ayivo-

Neem het giftige gedrag niet over: vermijd de besmetting

Het voornaamste kenmerk van giftige dingen is dat ze besmettelijk zijn. Hetzelfde gebeurt met giftige mensen. Hun houding is besmettelijk. Als je hun houding met giftig gedrag beantwoordt, dat heb je de strijd al verloren. Maar zelfs al is die giftige persoon erin geslaagd om op je ‘schuldgevoel’ in te spelen, toch is niet alles verloren. Het is ook mogelijk om kalm te blijven, ook al word je geconfronteerd met hun ergste gif: de inenting met schuld.

Maar omdat het mogelijk is, betekent dit nog niet dat het gemakkelijk is. Negeren dat een giftig persoon je aandacht vraagt, is moeilijk. Het is een strategie die giftige mensen erg vaak gebruiken: ze maken hun slachtoffer belachelijk in het openbaar. Dat doen ze omdat ze geen directe confrontatie krijgen (als ze die weg niet al vanaf het begin zijn ingeslagen). Daarom is het in een situatie als deze onontbeerlijk dat je je emoties onder controle houdt.

Aan de andere kant is bewustzijn nodig om emotioneel afstand te bewaren. Want je kan niet altijd voorkomen dat iemand jou op stang jaagt. Wanneer dit gebeurt, dan zal je je angsten en onzekerheden moeten overwinnen en verder doen. In sommige opzichten is het beter om te negeren wat er gebeurt. Want dan is het eenvoudiger om je gevoelens te beheersen. Maar er bestaat nog een andere mogelijkheid: grenzen stellen.

“Het doel van de buitensluiter is om ons zelfvertrouwen te beheersen. Hij wil ons tegenover anderen het gevoel geven dat we niets zijn zodat hij kan schitteren en het centrum van het universum kan zijn.”

-Bernardo Stamateas-

Vrouw die naar de schim van een man want omgaan met giftige mensen is soms pijnlijk

Stel je grenzen en verdedig ze

Je moet weten dat een aanval door een giftige persoon jouw waardigheid niet ondermijnt. In feite kan je waardigheid aangevallen en belachelijk gemaakt worden. Maar je kan het nooit verliezen tenzij je het uit vrije wil opgeeft. Je hoeft niet deel te nemen aan de discussies die een giftig persoon voert. Maar je moet wel duidelijke grenzen stellen.

Ze beledigen de mensen niet die ze WILLEN beledigen maar de personen die ze KUNNEN beledigen. Als je zelf in de verdediging gaat, dan toon je dat je beledigd kan worden. Wanneer je grenzen stelt, dan maak je duidelijk dat hij of zij jou niet kan aanvallen.

Wanneer je te maken hebt met een giftig persoon, dan zijn rede en verklaringen niets waard. Maar het is wel belangrijk om erg duidelijk, wijs, maar kordaat te zijn. Maak erg goed duidelijk dat jij het gezag hebt over de beslissingen die jouw recht en verantwoordelijkheid zijn.

Houd er ook rekening mee dat je een grens op een bewuste en proactieve manier moet stellen. Als je de dingen zomaar laat gebeuren, dan zal je voortdurend in moeilijke gesprekken verstrikt raken. Wanneer je grenzen stelt, zal je in staat zijn om de meeste chaos die een giftig persoon veroorzaakt, te beheersen.

Beoefen praktisch mededogen

Wanneer we te maken hebben met een giftig persoon, dan kunnen we in de aanval gaan of in de verdediging. We kunnen het ook gewoon negeren. Maar het is niet altijd nodig om een van deze dingen te doen. Eigenlijk is het soms zinvol om vriendelijk te zijn tegen giftige mensen. Want misschien maken ze een moeilijke periode mee in hun leven. Ze slagen er misschien niet in om met een emotionele situatie om te gaan.

Spijtig genoeg is giftig gedrag vaak een manier om een moeilijke persoonlijke situatie aan te pakken. Maar het is zeker niet eerlijk dat ze anderen meesleuren in hun pijn. Zorgen dat anderen zich slecht voelen, zal hen geen verlichting bieden. Toch is het giftig gedrag dat jouw richting uitkomt, niet altijd slecht bedoeld of vanuit woede of wrok.

Meisje dat na staat te denken bij zonsondergang want omgaan met giftige mensen is soms zo lastig

Dat betekent niet dat je het moet laten gebeuren of aanvaarden. Tenslotte hebben we allemaal onze eigen problemen en demonen. Wanneer je met dit soort situaties te maken krijgt, handel dan met mededogen en vergeving. Het is belangrijk dat je grenzen stelt en dat je natuurlijk hun spelletje niet meespeelt. Maar maak je niet te veel zorgen over de houding van de ander. Uiteindelijk is het niet meer dan een weerspiegeling van zijn pijnlijke en woelige innerlijke leven. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.