Giftige vrienden beroven je van je geluk

oktober 23, 2019

Giftige vrienden zijn niet goed voor de ziel, de geest, of zelfs de gezondheid. Als je vrienden hebt die jou helemaal leegzuigen, dan kan het heel goed zijn dat dit giftige vrienden zijn die jou van jouw geluk proberen te beroven. En iedereen die ons van ons geluk probeert te beroven, zou eigenlijk geen plekje in ons leven moeten hebben, omdat dit soort mensen ons vroeg of laat toch alleen maar pijn zullen doen. Heb jij giftige vrienden in je leven?

Om erachter te kunnen komen of sommige mensen je van je geluk proberen te beroven, moet je jezelf respecteren en uiteindelijk rekening houden met wat het beste is voor jou. Jouw ware vrienden zullen de vrienden zijn die jou steunen, die jou helpen te groeien als persoon en die jou een goed gevoel geven. Deze mensen zullen jou nooit leegzuigen en je een slecht gevoel bezorgen.

Als je niet zeker weet of de mensen die jou omringen giftig zijn of niet, dan zou je eens moeten kijken naar hoe je je voelt wanneer je in de buurt bent van deze mensen. Hieronder delen we een paar verschillende soorten giftige vrienden die jou heel goed van jouw geluk kunnen beroven, en zullen we laten zien aan de hand van welke kenmerken je deze vrienden het beste kunt herkennen.

“Veracht de mening van de giftige mens, wees vrij van kritiek en je zal vrij zijn van zijn woorden en handelingen. Idealiseer niet. Verwacht niets van niemand.”

-Bernardo Stamateas-

De vriend die jou gebruikt

Sommige giftige vrienden zullen jou alleen opzoeken wanneer ze je nodig hebben of je alleen bellen om je om een gunst te vragen, en het is heel goed mogelijk dat je jezelf gebruikt voelt wanneer je met deze mensen praat. Als een vriend jou alleen opbelt of alleen aan jou denkt wanneer hij een gunst nodig heeft, dan is hij eigenlijk geen echte vriend.Meisje Dat In Een Stoel Zit Omringd Door Bloemen En Een Van Haar Giftige Vrienden Opbelt

Laten we echter wel eerlijk wezen, zelf gebruiken we onze vriendschappen ook tot op bepaalde hoogte in ons eigen voordeel, maar hier hoeft niet per se op te worden neergekeken, zolang je de waarde van de relatie maar apprecieert en er sprake is van een oprecht hechte band. Als jouw vriend alleen maar om gunstjes vraagt en het welzijn van jullie beiden niet verbetert, dan verdient deze persoon geen plekje in jouw leven.

De negatieve vriend

Eerlijkheid is een zeer zeldzame eigenschap en deze eigenschap heeft niets te maken met negativisme. Maar wanneer een vriend jou altijd vertelt dat je iets niet zult kunnen, dat alles wat je doet fout is, of als hij altijd alles van de negatieve kant bekijkt, dan is dit beslist een probleem. Het is niet erg om vrienden te hebben die eerlijk tegen je zijn, die soms brutaal zijn en je op de dingen wijzen die misschien fout zijn in je leven – soms moeten we gekwetst worden om te kunnen helen, net als de manier waarop alcohol prikt wanneer we een wond willen desinfecteren. Wanneer iemand dit echter voortdurend doet, dan kan dit op een gegeven moment schadelijk worden.

“Ik houd van de mensheid, wat ik niet leuk vind, zijn de mensen.”

-Mafalda (uit Quino)-

Meisje Dat Haar Hand Voor Haar Ogen Houdt Om Zich Te Beschermen Tegen Haar Giftige Vrienden

De klagende vriend

Natuurlijk hebben we allemaal weleens een slechte dag (zelfs de meest positieve mensen kennen grijze dagen), en natuurlijk is klagen – wanneer het zich af en toe voordoet – een goede manier om slechte energie te sturen. Maar de vrienden die ons echt helpen te groeien, zijn niet de vrienden die dag in dag uit alleen maar lopen te klagen.

Mensen die altijd zeuren, in plaats van de touwtjes van hun leven in eigen handen te nemen en hun best te doen om de dingen waar ze niet blij of tevreden mee zijn te veranderen, zijn vaak geneigd om anderen de schuld te geven voor de dingen die hen overkomen en blijven maar treuren over wat had kunnen zijn. Dit soort mensen zullen zelfs proberen om jou de schuld te geven voor je eigen tegenslagen, waardoor ze je een slecht gevoel over jezelf geven en je beroven van je geluk. Geef hen deze macht niet!

Giftige vrienden die overal kritiek op hebben

Als iemand voortdurend kritiek levert op je leven, de manier waarop je je kleedt of andere aspecten van jouw bestaan, dan is dit geen goed teken. Er bestaat een groot verschil tussen opbouwende kritiek en kwaadaardige kritiek.

Meisje Dat In Het Oor Van Een Ander Meisje Fluistert Omdat Het Giftige Vrienden Zijn

Mensen die eraan gewend zijn om altijd kritiek te leveren, hebben niet lang nodig om deze houding te verspreiden naar andere delen van hun leven. In dit geval is er echter sprake van een vreemde paradox: de mensen die gespecialiseerd zijn in het bekritiseren van anderen, zijn vaak niet gespecialiseerd in het bekritiseren van zichzelf.

Als je dus een vriend hebt die jou bekritiseert om alle plannen die je hebt en de projecten die je onderneemt, dan is de kans groot dat hij eigenlijk gespecialiseerd is in het bekritiseren van alle dingen die hij niet leuk vindt aan zichzelf. Hij brengt zijn ontevredenheid over de wereld over op jou; op de een of andere manier ben jij de ontsnappingsroute voor zijn frustraties, aangezien jij een van de mensen bent die het dichtst bij hem staat.

“Observeer de cynische mensen en je zult er vaak achter komen dat het deze mensen aan een hoop ontbreekt.”

-George Patton-

Begrijp dat een vriend per definitie iemand is die goed voor ons is, die ons helpt en die ons inspireert. Een vriend is iemand die we vertrouwen en die we het voordeel van de twijfel geven, simpelweg omdat we hem als vriend beschouwen. Dit is het ideaal, maar in de realiteit is het vaak niet zo – zoals we gezien hebben – en vaak zijn er mensen, die dicht bij ons staan, vermomd als vrienden, die ons eigenlijk voortdurend zeer diep verwonden.