Ik zal me niet schuldig voelen door jouw wrok

Ik zal me niet schuldig voelen door jouw wrok

Laatste update: 05 september, 2017

Wie heeft er nu niet wel eens dat hardnekkige gevoel van afkeer of woede ervaren ten opzichte van iemand die hem beschuldigd heeft van een bepaalde belediging of het doen van iets anders waardoor hij zich gekwetst voelde? Met andere woorden, wie heeft er niet wel eens wrok gekoesterd? Als dit gevoel diepgeworteld en hevig is, kan het uiteindelijk overgaan in haat.

Deze gevoelens kunnen resulteren in alles van lichte ergernis tot een diepe vijandigheid, wat het moeilijk of onmogelijk maakt om een ​​relatie te hebben met de dader. Wrok is een zwakkere vorm van wraak. Als het schade veroorzaakt, heeft het niet precies als doel te kwetsen, maar om controle te krijgen over een situatie of persoon die niet kan worden gecontroleerd.

Wrok is een vergif dat ik bereidwillig in wil nemen, in de hoop dat het de andere persoon zal schaden.

Wanneer wrok je perspectief verandert

Wrok is een van de meest krachtige filters van de menselijke geest. Wanneer wrok je emoties beïnvloedt, richt je je alleen op de negatieve aspecten van de persoon die volgens jou kwetsend is, waarbij het positieve wordt vervormd en de nadruk wordt gelegd op zijn of haar slechte eigenschappen.

Wrok werkt als een schild tegen de pijn, waardoor je de emotionele controle terugkrijgt. Daarom moet je de wrok die een ander voor je koestert op die manier leren begrijpen, als je de dingen waarvan de andere persoon je beschuldigt niet gedaan hebt. Je gelooft ook dat anderen dingen gedaan hebben die ze niet hebben gedaan, waarbij je je gekwetst of beledigt voelt als blijkt dat die dingen niet echt hebben plaatsgevonden.

Wrok

Als je erover nadenkt, is wrok een persoonlijke evaluatie van wat anderen je hebben aangedaan, en evaluaties veranderen afhankelijk van het perspectief waarmee je ze bekijkt. Je kunt alleen de realiteit van mensen zien en de positieve dingen die zij je hebben gegeven, als je deze emotie en alles wat dit inhoudt van je afzet. Het goede dat mensen hebben gedaan is net zo echt als de schade die ze hebben aangericht.

Om een leven te leiden dat vrij is van conflicten, is het nodig om het filter van wrok in te wisselen voor een andere, omdat er geen filter is dat schadelijker is dan deze. Als je een filter moet kiezen om door te kijken, laat het er dan een van affectie zijn. Deze kan net zo vervormd zijn, maar ik verzeker je dat het productiever zal zijn. Hierdoor zal zowel jij als de persoon naar wie je kijkt zich beter voelen.

“[Wrok ontstaat] door anderen te beschuldigen en geen verantwoordelijkheid te nemen voor onze eigen ervaringen.”
-Louise Hay-

Zorgt iemand ervoor dat je je schuldig voelt? Stop de manipulatie

Schuld uitlokken in een ander zodat hij of zij zich gedraagt zoals jij wilt is een vorm van manipulatie, en het bestaat al eeuwen. Cultureel gezien hebben we geleerd dat we gestraft moeten worden als we een fout maken, en wat is nu een betere manier om te zorgen dat anderen zich schuldig voelen dan door wrok te gebruiken?

Als je denkt dat schuld koste wat kost straf of vergoeding vereist, belandt de emotionele cyclus van schuldgevoelens uiteindelijk in een emotioneel doolhof. Dit emotionele doolhof versterkt de persoon die zijn of haar wrok gebruikt om je zo schuldig te laten voelen dat je voor zijn manipulatie valt zonder dat je je dat realiseert.

Als je je schuldig voelt over iets wat je gedaan hebt of niet meer doet, leid je je leven niet authentiek. Je leeft uit verplichting, volgens wat andere mensen van je willen, waarbij je je eigen interesses uiteindelijk opgeeft.

Wrok

Uiteraard maken we allemaal fouten waar we niet bijzonder trots op zijn, maar voortdurend terugkijken naar het verleden en jezelf steeds maar weer opnieuw beschuldigen van dezelfde fouten, is een onnodige verspilling van je energie, wat erg slecht is voor je welzijn.

Om jezelf niet langer schuldig te voelen, moet je je leven en je gedachten leren beheersen, zonder over jezelf te oordelen door de filters van wrok of de vervormde meningen die anderen over je hebben.

Een ongeorganiseerde ziel draagt de pijn van schuld.