Zo ga je om met manipulatieve kritiek

Zo ga je om met manipulatieve kritiek

Laatste update: 11 juli, 2017

Hoe ga jij om met kritiek? De meeste mensen vinden dit niet bepaald makkelijk, en dat is volledig normaal. Kritiek kan vernietigend zijn, en in sommige gevallen, manipulatief.

Onderscheid maken tussen opbouwende en manipulatieve kritiek kan moeilijk zijn. Denken aan het woordje kritiek alleen kan al een zeker gevoel van innerlijke afwijzing oproepen.

“Kritiek wordt vaak op een vernietigende, negatieve en intimiderende wijze geleverd. De resultaten zijn duidelijk: dat wat als aggressie aanvoelt kan maar moeilijk worden gezien als constructief.”

-Mª Jesús Álava Reyes

Leer vandaag daarom hoe je kritiek kunt confronteren, vooral het manipulatieve soort. Je mag je er niet door laten beïnvloeden.

De oorsprong van kritiek

Waarom leveren mensen kritiek? Wat is het doel? Als je hier even over nadenkt, zul je misschien tot antwoorden komen, of misschien ook niet. Over het algemeen zijn er drie belangrijke motieven voor kritiek:

  • Proberen om een relatie te veranderen die je dwarszit, zorgen baart of een ongemakkelijk gevoel bezorgt.
  • Proberen om een relatie met een andere persoon te versterken omdat je bang bent dat deze aan het verslechteren is.
  • Willen dat die andere persoon de kritiek accepteert.
Laat de lof niet naar je hoofd stijgen, en laat de kritiek je niet in je hart raken.

Dit zijn de drie belangrijkste motieven, maar waarom bereiken we met kritiek vaak niet wat we beogen? Waarom verandert het in iets negatiefs voor degene die het ontvangt?

De waarheid is dat we enkele fouten maken wanneer we kritiek leveren. Ten eerste kiezen we niet altijd het juiste moment, of is de kritiek soms gedwongen en onnatuurlijk, wat vaak samengaat met onbewuste agressie.

We zijn tevens geneigd om onnodig advies te geven en vergelijkingen te maken. Soms heeft de boodschap die we wensen over te brengen niet genoeg kracht, waardoor het misschien beter is om deze helemaal niet uit te spreken. Dit alles kan de persoon die bekritiseerd wordt negatief beïnvloeden, wat de relatie schade kan toebrengen en kan zorgen voor problemen met het zelfvertrouwen en het vertrouwen in anderen.

Manipulatieve Kritiek

Zo herken je een meester in manipulatie

Wees als mist

We weten allemaal hoe mist alles om zich heen kan opslokken, hoe het dat wat het bedekt absorbeert en laat verdwijnen. Mist is onverwoestbaar, en het verdwijnt alleen wanneer het dit zelf wil.

Dat is hoe we zouden moeten zijn. We zouden moeten zijn als een mistwolk in het aangezicht van al die manipulatieve kritiek die ernaar streeft om ons kwaad te doen en te vernietigen. Mensen die op deze wijze kritiek leveren hebben ernstige problemen met hun zelfvertrouwen, problemen die ze wensen te camoufleren door anderen op manipulatieve wijze te bekritiseren.

Maar als jij de misttechniek gebruikt, zul je niet zijn af te schrikken, net als mist. De woorden van die ander zullen jouw staat van zijn niet veranderen, en uiteindelijk zal hij verveeld raken en ermee ophouden, wat precies het doel is.

Mensen bekritiseren dat wat ze niet leuk vinden aan zichzelf.

Het is duidelijk dat je niet in de tegenaanval kunt gaan, omdat het resultaat rampzalig zal zijn. Je kunt je niet tot het niveau van die ander verlagen, omdat dit alleen maar zal uitnodigen tot nog meer kritiek en jouw positie zal verzwakken. Wees gewoon net als mist en je zult onafschrikbaar zijn. Het is normaal om je iets aan te trekken van kritiek, maar wees sterk en doe op zijn minst alsof het je niet raakt. Vroeg of laat zul je zien dat die ander moe wordt, en zullen zijn woorden door de wind mee worden gevoerd.

Manipulatieve Kritiek

Heb jij vaak te maken gehad met manipulatieve kritiek? Dan zou je moeten weten dat ook al wil die andere persoon jou het gevoel geven alsof je minderwaardig bent, jij eigenlijk veel meer waard bent dan hij. Zijn gebrek aan zelfvertrouwen is wat ervoor zorgt dat hij zich zo gedraagt. Het klinkt tegenstrijdig, maar het is waar. Mensen die zelf vol negativiteit zitten zullen altijd proberen om anderen in slecht daglicht te plaatsen, zo denken ze zich beter te kunnen voelen over zichzelf.

Je verdient het niet om onderworpen te worden aan manipulatieve kritiek. En als je je gerealiseerd hebt dat jij de manipulatieve criticus bent, doe er dan wat aan! Jouw gebrek aan zelfvertrouwen en eigenwaarde zouden nooit jouw relaties mogen beïnvloeden. Het is niemands schuld. Manipulatieve kritiek zal alleen werken als jij je erdoor laat raken. Dus wees als mist en zie hoe de schadelijke kritiek verdwijnt.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.