Zeg 'ja' zonder angst en 'nee' zonder schuldgevoel

Zeg 'ja' zonder angst en 'nee' zonder schuldgevoel

Laatste update: 31 juli, 2017

Ik heb het gedaan. Ik leef zonder angst of verlegenheid, en nu ben ik niet meer bang om jou te vertellen dat je in je eigen persoonlijke ruimte kunt doen wat je wilt, maar in de mijne wil ik jouw respect. Ik zeg ‘nee’ tegen mensen die onbewolkte dagen in stormen veranderen en ik zeg ‘ja’ tegen mijn leven, mijn verlangens en natuurlijk tegen mijn waardigheid.

Opkomen voor jezelf zonder anderen daarbij aan te vallen is een attitude en gedrag waarvan niet iedereen weet hoe hij dit moet bereiken. Soms wordt trots verward met egoïsme en zelfbevestiging met het op iemand anders opdringen van jouw waarden. ‘Ja’ zeggen zonder angst en ‘nee’ zonder schuldgevoel is echter veel meer dan een noodzakelijke oefening voor je mentale gezondheid en overleving.

Ik kleed me hoe ik wil, ik kom en ga wanneer ik er zin in heb, ik luister, ik respecteer en ik verkondig mijn mening. Een lange tijd geleden leerde ik te leven zonder angst, en om ‘nee’ te zeggen zonder schuldgevoel en ‘ja’ te zeggen wanneer ik daar zin in heb, want ook al heeft mijn hart altijd een deur openstaan voor iedereen die binnen wil komen, is er ook een andere deur voor diegenen die willen vertrekken.

Elke dag komen we dezelfde soort mensen tegen. Aan de ene kant zijn er die mensen die met iedereen overweg willen kunnen en altijd een onbaatzuchtige ‘ja’ klaar hebben liggen. En aan de andere kant heb je anderen die iets meer ballen hebben. Het soort mensen die zeggen ‘Niemand heeft het recht om mij te vertellen wat ik moet doen’ of ‘Ik ben je niets verschuldigd, dus ga uit mijn weg’.

Uitersten zijn nooit goed, omdat de sleutel tot een wijs en respectvol bestaan in het midden ligt, waar je voor jezelf kunt opkomen zonder anderen aan te vallen, maar zonder te zwichten voor andermans eisen puur om hen te behagen en om erbij te horen.

Angst Schuldgevoel

‘Nee’ zeggen zonder angst: persoonlijke bevestiging

Toen we kinderen waren heeft niemand ons geleerd over zelfvertrouwen. Afhankelijk van onze opvoeding, onze kindertijd en onze ervaringen tijdens de adolescentie hebben we er een soort vervanging voor ontwikkeld, zodat we min of meer kunnen overleven.

De succesvolle proeven van zelfvertrouwen komen echter met de jaren, in de vorm van gecompliceerde omstandigheden waar niemand op is voorbereid, momenten die onze angsten, zwakheden en moed op de proef stellen en die ons dwingen om ons aan te passen aan deze ongelooflijk complexe wereld. Noch opgeblazen noch afgestompte ego’s kunnen functioneel of zelfs gelukkig zijn gedurende deze perioden.

‘Ja’ zeggen zonder angst, maar met respect voor elk van je ambities en behoeftes, is cruciaal. Velen van ons hebben bijvoorbeeld impliciet geleerd over de ‘wet van persoonlijke verzaking’, of het externe welbehagen dat ertoe leidt dat je constant bevestiging van anderen zoekt, om zo jezelf als persoon te valideren. Onze waardigheid, in dit geval, blijft op die manier gevangen in de kerkers van angst en besluiteloosheid.

Angst Schuldgevoel

Ook is het normaal om kalm te blijven en om je verlangens en wensen te onderdrukken uit angst voor sancties, of nog erger, om afgewezen te worden door de mensen om je heen en om hun teleurstellingen van hun gezichten af te kunnen lezen. Als je er niets aan doet, zal je langzaam maar zeker jezelf ongeldig maken, waardoor jouw recht om een stem te hebben afneemt, om te ademen en om simpelweg ‘ja’ tegen iemand te zeggen die je uitnodigt om te leven.

‘Nee’ zeggen zonder schuldgevoel: een harmonieus leven leiden

Jezelf leren accepteren zou niet je hele leven moeten duren, ondanks wat de meeste mensen zeggen. Eigenlijk zouden we zelfacceptatie en zelfvertrouwen al vanaf onze kindertijd moeten oefenen. Zelfacceptatie zou een helende en bevrijdende religie moeten zijn waarin je in jezelf kunt geloven en ook in je capaciteit om jezelf en anderen te respecteren.

Omdat leven zonder de angst om ‘ja’ te zeggen en zonder je schuldig te voelen door ‘nee’ zeggen het leiden van een harmonieus leven is, overleven op elk gebied van het bestaan en jezelf belonen met een oprecht en compleet respect voor je zelfvertrouwen en voor de mensen om je heen.

We raden je aan om de volgende punten te onthouden over hoe je ‘nee’ leert te zeggen wanneer het nodig is, zonder dat het zijn tol eist van je geweten.

Angst Schuldgevoel

Assertief zijn zonder je schuldig te voelen

Voor jezelf opkomen zonder agressief te zijn is een kunstvorm die elegant zou moeten worden uitgevoerd, maar ook met een nauwkeurige precisie. Niets dat je zegt zou moeten leiden tot misverstanden. Elk woord zou jouw behoeftes, jouw cruciale rechten en jouw niet-onderhandelbare grenzen moeten definiëren en aangeven.

  • ‘Nee’ zeggen wanneer anderen ‘ja’ verwachten is geen daad van verraad. Het houdt in dat je je standpunt duidelijk maakt zodat anderen overeenkomstig kunnen handelen en jou als persoon beter kunnen leren kennen.
  • Een tijdige ‘nee’ kan levens redden, vooral dat van jou. Het voorkomt dat je in situaties terechtkomt die jou diep ongelukkig zouden maken, dat je in de boeien wordt geslagen van egoïstische eisen en dat je het leed moet ondergaan waar we onszelf eigenlijk allemaal tegen zouden moeten beschermen.
  • Zeg ‘nee’ op het juiste moment, zonder angst of schaamte. De mensen die van je houden zullen het respectvol accepteren en zullen zelfs niet eens verrast zijn omdat ze je kennen. En de mensen die tegenstribbelen of zich verraden voelen hebben slechts twee opties: het accepteren of vertrekken door de achterdeur van je hart.

Waar het om gaat is dat je authentiek bent, dat je een overlevingsdrang hebt waarbij je je eindelijk niet langer genoodzaakt voelt om je te verstoppen of te schamen. Want geluk wordt gevonden buiten de lijnen van angst, waar je dapper overheen zou moeten stappen, met opgeheven hoofd, open ogen en een gelukkig hart.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.