Angst leert ons iets over onszelf

Angst leert ons iets over onszelf

Laatste update: 30 juni, 2017

Angst is een beschermende emotie die ons bewust maakt van gevaar. Het is een emotie die ons voorziet van hele diepgaande kennis over onszelf, en als we weten hoe we het kunnen herkennen, dan kunnen we het overwinnen en ervan leren.

Als je denkt aan al die angsten die je gekoesterd hebt en moest confronteren, zul je het er vast mee eens zijn dat ze zo erg nog niet waren. Veel van hun kracht was niets meer dan een spookachtige verschijning, net als het huisje van stro van het eerste biggetje uit ‘De wolf en drie biggetjes’.

Wat is angst?

Angst is een reactie van het lichaam en de geest op een bepaalde situatie, persoon of dier die we als gevaarlijk of onaangenaam ervaren. Het is hoofdzakelijk een emotie die gekoppeld is aan onze overlevingsdrang, aangezien het ons beschermt tegen risico en gevaar. Vaak genoeg is het echter zo dat het gevaar niet bestaat, zelfs al zijn we nog zo bang.

Angst kan een reactie worden die je beperkt in je dagelijkse leven. Bovendien is het geneigd te groeien als het niet realistisch benaderd wordt.

Angst

Wie zijn wij?

Vanaf het moment dat we geboren worden nemen we emoties waar – zowel aangename als onaangename – waarvan angst er één is. Omdat we leren van ervaring, kan angst zich ontwikkelen als een beschermend mechanisme dat voorkomt dat de eerdere onaangename situatie zich nog eens voordoet.

Als een van onze primaire emoties draagt angst waardevolle informatie in zich over onszelf en alle negatieve situaties die we hebben meegemaakt, situaties die we het liefst niet nog eens zouden willen meemaken.

Al onze emoties bevinden zich in het onderbewustzijn, daarom zijn we ons niet bewust van de informatie die zij bevatten ten aanzien van onze ervaringen uit het verleden.

Angst confronteren in plaats van vermijden

We zijn geneigd om de situaties die ons angst aanjagen te vermijden, zodat we dezelfde en vergelijkbare negatieve ervaringen niet nog eens hoeven mee te maken. Maar dit is niet slim, we zullen tenslotte niets van deze situaties kunnen leren als we ze blijven vermijden. Sterker nog, de angst zal alleen maar sterker worden en moeilijker uit te bannen zijn.

Angst

Door jouw angst te vermijden, zul je het eigenlijk alleen maar voeden. In je gedachten zal je steeds kleiner worden ten opzichte van jouw angstgevoel, omdat het steeds meer wapens lijkt te verzamelen en aanvalspunten lijkt te bepalen.

“Angst is iets natuurlijks bij voorzichtige mensen, en om het te kunnen overwinnen moeten we dapper zijn.”

-Alonso de Ercilla y Zúñiga-

Verjaag je angst en leer jezelf kennen

Angsten kunnen we alleen verslaan door ze te confronteren, door ze te overwinnen en door tevreden te zijn dat we dit hebben gedaan. Om angst te kunnen confronteren moet je dieper in jezelf graven. Dat wil zeggen, je moet jezelf leren kennen door middel van je angst, diens oorsprong, betekenis, en jouw interpretatie van het gevaar.

Angst

Door dit te doen zul je talenten in jezelf ontdekken waarvan je nooit wist dat je ze had en die jouw angsten volledig overbodig maken. Je zult je realiseren dat je wel degelijk over de strategieën beschikt om de gevreesde situatie te confronteren. Jouw angst is waarschijnlijk ontstaan in jouw jeugd, maar jij bent inmiddels geen kleintje meer en weet nu precies hoe je het leven het hoofd moet bieden.

Om af te rekenen met bepaalde hardnekkige angsten waarvan je het idee hebt dat je ze absoluut niet kunt confronteren, is het een goed idee om een specialist te raadplegen. Deze zal de juiste strategie kunnen bepalen om jou te helpen deze angsten te overwinnen.

Besteed aandacht aan je emoties

Het is altijd interessant om aandacht te besteden aan je emoties en je bewust te worden van de informatie die onbewust in elk van hen is opgeslagen.

Elke emotie helpt ons om onszelf te leren kennen, omdat onze emoties ons vertellen hoe we onszelf zien, wat we leuk vinden en wat niet, wat ons pijn doet en wat ons gelukkig maakt, en welke situaties ons doen denken aan eerdere ervaringen, blije of verdrietige.

Je bewust zijn van je emoties zal je altijd voorzien van waardevolle informatie over jezelf, zodat je kunt werken aan bepaalde persoonlijke aspecten die misschien beperkend of onrealistisch zijn in relatie tot het huidige moment.

Groei en voel je zekerder

Omdat we ons niet bewust zijn van onze groei en ontwikkeling, voelen we vaak emoties die overeenkomen met eerdere ervaringen, meestal uit onze jeugd. We groeien echter met onze emoties mee, en toch blijven we denken dat de huidige situaties even gevaarlijk voor ons zijn als dat ze waren toen we jong waren.

Jezelf leren kennen door middel van je angst houdt in dat je je bewust wordt van de dingen die jou onderdrukken en beperken, waarbij je schijnbaar gevaarlijke situaties opnieuw interpreteert en ze in jouw gedachten verandert in situaties die jij heel goed aankunt. Je bent gegroeid, en nu beschik je over de strategieën die je nodig hebt om ze succesvol te confronteren.

Het herkennen van je eigen vermogens zal je in staat stellen om je zekerder te voelen als het aankomt op het confronteren van je angsten, waarbij je de stempel die zij in het verleden op je drukten uitwist.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.