Verklaar me voor gek, ik zal gelukkig zijn

Verklaar me voor gek, ik zal gelukkig zijn

Laatste update: 13 juli, 2017

Ik heb er zo genoeg van om voortdurend het woordje gek te moeten horen, vooral wanneer het helemaal niet juist gebruikt wordt. Het is alsof het woordje gek een misplaatste en vaak verkeerd gebruikte uitspraak is die aangenaam is voor de oren van onwetende mensen, maar juist knagend voor degenen die wel beter weten.

Gek, gestoord, raar, anders, vreemd, gebrekkig, krankzinnig, gevaarlijk, onevenwichtig, maniak, dwaas, mongool, schizofreen, waanzinnig, van de pot gerukt, bipolair, niet goed wijs, paranoïde, razend, dom, ziek, losgeslagen, psychopaat, bezetene, idioot.

“Ze noemen me gek omdat ik op een ongeordende, tijdloze, impulsieve manier leef – mijn manier.”

-Juan Ramón Marcos Sánchez. Dialogues with my Conscience-

Vul de leegte van onwetendheid op met betekenis

Gek Gelukkig

Alle onwetendheid kan genezen worden met woorden. Neem afstand van stigmatiseringen en onjuiste mythes. Zorg ervoor dat je dichter in de buurt komt van de ware realiteit. Het enige dat ik van je vraag is dat je achterhaalde concepten verbant en je geest openstelt voor een concept dat voor jou misschien nieuw is, maar voor iedereen bestaat.

Ik weet dat jouw verwarring niet kwaadaardig is, maar soms gaat wel de tegenovergestelde gedachte door mijn hoofd. Ik zal niet ontkennen dat het woord gek ook mij menigmaal pijn heeft gedaan. Het heeft mij het gevoel gegeven dat ik vreemd, anders en waardeloos was. Dit is geen goed gevoel, en het is zeer lastig om eraan gewend te raken.

Ik heb geleerd, en ik verwacht jij ook, dat één woord meerdere betekenissen kan hebben. Dat van een afstand alles misschien verwarrend lijkt, maar dat de wazigheid naarmate je dichterbij komt verdwijnt en je een steeds duidelijker en gedetailleerder beeld krijgt.

Kracht in gekkigheid

Dit ene woordje kan onmogelijk alle betekenis uitdrukken die het in zich is gaan dragen. Ik heb geleden, ik heb gehuild, ik heb het gevoel gehad alsof ik vastzat in een doolhof waar ik niet uit kon ontsnappen. Ik heb dagen meegemaakt waarop ik erover na heb gedacht om de handdoek in de ring te gooien, omdat ik het gevoel had alsof niets nog betekenis had. Dat eigenlijk niets ooit betekenis heeft gehad.

Gek Gelukkig

Als ik ook de neiging had om op te geven, dan had ik gelukkig mensen om mij heen die mij eraan herinnerden dat ik dit niet moest doen, die tegen mij zeiden dat het het niet waard was om op te geven. Tegen al die mensen die mij een hand aan hebben geboden in plaats van mij te laten struikelen, kan ik alleen maar vanuit het diepst van mijn hart oprecht bedankt zeggen.

Er zijn slechts weinigen van ons en we vechten tegen velen anderen. Ik ben sterker uit het gevecht gekomen, met wonden en littekens die laten zien dat ik tot het bittere einde ben blijven vechten, maar dat al mijn moeite niet tevergeefs was. Vandaag ben ik sterker, en de dingen waar ik voorheen bang voor was, maken nu gewoon deel uit van mijn routine.

Ik zal niet stoppen te zijn wie ik ben

Het is zeer moeilijk geweest om mij te realiseren en om te accepteren dat ik nu eenmaal ben wie ik ben. Jouw opmerkingen hebben mij doen twijfelen, hebben mij pijn gedaan, en hebben ervoor gezorgd dat ik elk kleine deeltje van mezelf in twijfel ben gaan trekken. Het was een reis vol kuilen in de weg, vol vallen en breken, maar uiteindelijk heb ik toch mijn doel weten te bereiken.

Natuurlijk, ben ik niet perfect; ik heb nog nooit iemand ontmoet die dat wel was. Net als elk ander mens, maak ook ik fouten en ga ik soms de mist in. Ik probeer mijn fouten recht te zetten, maar soms is het al te laat. Ik hoop dat je dat begrijpt, dat je aan mijn zijde zal blijven staan en mij niet de rug toe zal keren.

Ik zal niet stoppen te zijn wie ik ben alleen maar om jou te behagen. Ik ben erg blij dat ik mezelf heb leren kennen en dat ik onvoorwaardelijk van mezelf ben gaan houden. Ik ben deze wereld niet ingekomen om jou te behagen en te zijn zoals jij zou willen dat ik ben. Ik ben mezelf. Ik zou het fijn vinden als jij mij leuk zou vinden, maar net zoals ik mezelf accepteer, accepteer ik ook dat het simpelweg niet mogelijk is om iedereen te behagen.

Gek Gelukkig

“Soms knuffel ik zo oprecht, zo stevig, dat mijn tattoos een afdruk achterlaten op de huid van de ander. Maar op andere momenten moet ik mezelf verbergen, want als er dan door mij een beslissing genomen wordt en ik vervolgens faal, dan is dit een mislukking zonder schuld. En later scheld ik mezelf uit en vervloek ik mijn lafheid en beloof ik om te veranderen. En toch verander ik niet, ik weet niet of ik dat wil, of ik dat kan.”

-Juan Ramón Marcos Sánches. Dialogues with my Conscience-

Verklaar me voor gek, ik zal gelukkig zijn

Als je er plezier aan beleeft om mij een woordje op te plakken dat niet op mij toepasbaar is, dan zal niemand jou hierin tegenhouden. Noem mij wat je wil als jij je hierdoor beter zult voelen. Verklein mijn wereld tot een woordje en ga er vervolgens achter schuilen. Noem me gek als je wilt, maar als je dit doet, zorg er dan voor dat je weet wat dit woord werkelijk betekent.

Gek, sterk, dapper, vriendelijk, vredig, genegen, uniek, vechter, capabel, opgeleid, voorzichtig, verantwoordelijk, hardwerkend, bewonderenswaardig, intelligent, attent, geweldig, strijder, vasthoudend, origineel, veerkrachtig, nauwkeurig, lief, onnozel, menselijk, gevoelig, interessant, buitengewoon.

“En vanuit de afstandelijkheid van een vrijwillig autisme, lach je met de zekerheid dat je weet dat alleen gekke mensen geestelijk gezond zijn. Ze noemen mij gek en ik ben gelukkig.”

-Juan Ramón Marcos Sánchez. Dialogues with my Conscience-

Gelukkig zijn is een staat, geen verplichting