Hoofdpijn en stress: partners in crime

Hoofdpijn en stress: partners in crime

Laatste update: 18 juni, 2017

Er bestaan vele soorten hoofdpijn, maar de meest voorkomende, meest bekende en meest hardnekkige zijn de soorten die worden getriggerd door stress. Deze vormen van hoofdpijn verstikken ons met hun vermoeiende greep en verzwakken onze vitaliteit helemaal tot aan het einde van de dag.

Volgens onderzoeken die werden uitgevoerd door de Mayo Clinic heeft 78% van de bevolking consistent te maken met hoofdpijn als gevolg van stress, ofwel spanningshoofdpijn. Deze hoofdpijn is gerelateerd aan een toename van spanning in de nek, schouders en kaak, wat de pijn nog intenser maakt en ontzettend beperkend kan zijn.

Dagelijkse stress trekt aan ons als de snaren van een viool die gestemd willen worden op de melodie van pijn en beklemming. De muziek klinkt als een doffe hartslag vol leed.

Vanuit een psychologisch standpunt is het interessant om deze soort pijn te analyseren. Het is een van de meest rauwe symptomen van stress, die de chemische samenstelling in de hersenen, spieren, wervels en hersenzenuwen verandert, wat de spanning en pijn alleen maar doet toenemen.

Laten we eens wat dieper ingaan op de oorsprong van deze welbekende vijand en kijken hoe we hem kunnen bestrijden.

Hoofdpijn

Hoofdpijn en negatieve emoties

Het lichaam kanaliseert en ontvangt de impact van elk van onze emoties, of deze nu positief of negatief zijn. Dit is geen subtiele handeling, integendeel, de intieme relatie tussen hoofdpijn en stress is het resultaat van een complex systeem waarin neurotransmitters, metabolieten, zenuwen en het hart een proces in werking stellen dat moeilijk te controleren kan zijn.

Wanneer je te maken hebt met pijn, maakt niet uit wat voor pijn het is, dan is het noodzakelijk om te voorkomen dat het je leven overneemt. Het beste is om de oorzaken ervan te controleren en om het te confronteren met weerstand en moed.

Volgens een studie die werd uitgevoerd aan de Universiteit van Maryland worden vrouwen sterker beïnvloed door spanningshoofdpijn dan mannen. Ondanks het feit dat het een van de meest voorkomende soorten pijn is, bestaat er ontzettend weinig aandacht voor en is het zeer moeilijk te behandelen.

Het is echter juist belangrijk om precies te weten waar je mee te maken hebt om deze pijn zo goed mogelijk te kunnen confronteren, dat wil zeggen, zo goed mogelijk in jouw specifieke geval. Voor dit type hoofdpijn is het niet altijd behulpzaam om een pijnstiller in te nemen en dus zou je precies moeten weten welke verschillende strategieën en technieken er bestaan om het te voorkomen.

Hoofdpijn

De oorsprong van spanningshoofdpijn

Het is nog altijd niet precies bekend hoe spanningshoofdpijn ontstaat. Jarenlang hebben wetenschappers gedacht dat het voornamelijk kwam door het samentrekken van de spieren in de schouders, nek, het hoofd en de kaak wanneer iemand zich gespannen voelt.

We moeten niet vergeten dat stress en angst als alarmbellen zijn voor de hersenen die ons bewust maken van een risico waarvan we uit de buurt moeten blijven. Onze instincten bereiden ons voor om te vluchten, maar onze rationele kant houdt ons tegen en verplicht ons om stil te blijven staan, wat een hoop spanning veroorzaakt.

De meest recente conclusie die wetenschappers bereikten is dat spanning in de spieren de vrijlating activeert van bepaalde neurotransmitters, zoals serotonine, die de pijnbanen in de hersenen activeren.

Interessant is dat we deze vorm van hoofdpijn ook kunnen ervaren als we thuiskomen van het werk of als het weekend is. Het lichaam en de hersenen weten niet meer wat het betekent om te ontspannen en als gevolg hiervan blijft de pijn aanhouden of zelfs verergeren.

Hoofdpijn

Leren omgaan met stress om hoofdpijn te voorkomen

Zoals we al zeiden moet iedereen zijn eigen methode ontdekken die bij zijn behoeften past. Met medische hulp en de juiste strategieën om dagelijkse stress te bestrijden, kun je deze veelvoorkomende vorm van pijn op betere wijze onder controle houden.

We nodigen je uit om te reflecteren op twee simpele technieken die je zouden kunnen helpen:

  • Bewustzijn: Een veelvoorkomende fout is om je schema te vullen met veel te veel taken, waarbij je de hele dag door nieuwe taken bedenkt die je nog moet doen. Misschien is het tijd om grenzen te stellen. Denk dingen zoals: ‘Ik ga me geen zorgen maken om dingen die niet belangrijk zijn’, ‘Ik ga me daar niet door laten beïnvloeden’, ‘Ik ga me niet langer druk maken om die bepaalde persoon’, ‘Om zes uur stop ik en neem ik even pauze’, etc.
  • Begin en eindig je dag vredig. Het lijkt misschien onbenullig, maar iets dat zo simpel is als een half uur eerder opstaan om even te genieten van een momentje van ontspanning, stilte en meditatie kan je helpen om de dag evenwichtiger te confronteren. Doe hetzelfde aan het einde van de dag. Gun jezelf voor het slapengaan twee uur de tijd om te ontspannen.
Hoofdpijn

Het gaat erom dat je tijd vrijmaakt om opnieuw verbinding te maken met het leven en met jezelf. Sta het jezelf toe om vredig, evenwichtig en, bovenal, aanwezig te zijn, en onderwerp jezelf niet aan de meedogenloze stroming van stress die je hart sneller doet kloppen en die je afleidt van je prioriteiten.

Hoofdpijn is slechts het eerste waarschuwingsteken van stress of angst. Als het je lukt om deze veelvoorkomende, maar o zo gevaarlijke gevoelens onder controle te houden, zul je in staat zijn om hoofdpijn en andere mogelijke problemen te voorkomen.

Wees niet bang voor je angst, verplaats het


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.