Zeven grote waarheden over de liefde

Zeven grote waarheden over de liefde

Laatste update: 07 mei, 2018

Liefde is onvoorwaardelijk. Het betekent jezelf aan de ander geven. Liefhebben is respecteren, begrijpen, accepteren en jezelf laten beminnen. Maar onder dit alles bevinden zich zeven grote waarheden over de liefde. Vaak blijven deze onopgemerkt of nemen we ze voor lief.

Is de liefde grenzeloos? Moet ik precies eisen wat ik geef? Bestaat mijn prins op het witte paard echt? Dit zijn de vragen die we onszelf allemaal wel eens hebben gesteld. Maar de antwoorden laten nog altijd op zich wachten.

Wij zullen je enkele trucjes leren zodat je er zelf achter kunt komen hoeveel waarheid er is in de liefde.

Zeven waarheden over de liefde

Idealiseer niet

Geloven in de perfecte man of vrouw is een idyllische droom die we moeten opgeven, hoe eerder hoe beter. Niemand is gemaakt voor iemand anders, niemand is voorbestemd om bij die ene persoon te zijn.

Liefde op het eerste gezicht bestaat, maar niet zoals we denken. Cupido heeft er in ieder geval niets mee te maken en het is allemaal volledig afhankelijk van de omstandigheden. Onze ervaringen, de context waarin we ons bevinden en de cultuur waartoe we behoren bepalen of het al dan niet gebeurt.

We hebben allemaal positieve en negatieve kwaliteiten. Elke liefdesrelatie zal dus ook zijn positieve en negatieve aspecten hebben. Er zullen sterke punten zijn waardoor we ons veilig voelen en zwakke punten waar we aan moeten werken.

Als we dat in ons achterhoofd houden, kunnen we ons bewust zijn van het soort relatie dat we hebben. Het helpt ons te weten aan welke kwaliteiten we moeten werken, en welke zich vanzelf wel positief zullen ontwikkelen.

Hartjesballon in de lucht

Ervaar de volheid van liefde door te geven

Het mooie van liefde is dat wanneer je van iemand anders houdt, je tegelijkertijd van jezelf houdt. Een van de grote waarheden over liefde is dat je alleen van iemand anders kunt houden als je zelfrespect je toestaat om van jezelf te houden.

Liefde is een delicaat geschenk dat je alleen in het diepste deel van je wezen kunt vinden. Je kunt alleen iemand anders bewonderen nadat je jezelf hebt geaccepteerd.

Liefhebben is het welzijn, de pijn en het geluk van anderen voelen alsof het van jezelf is.

Deel je geluk, je toewijding, met anderen en het zal zich vermenigvuldigen. Je zult jezelf voelen groeien. Je leven zal vol zijn en bruisen van liefde en geluk. Waarom ontkennen we deze gevoelens en de drang die ieder van ons heeft om ze te laten zien?

Het wordt sterker mettertijd, het verdwijnt niet

Zie de liefde als een boom. In het begin plant je een klein zaadje, vol kracht en het verlangen om te ontkiemen. Beetje bij beetje, als je het voldoende water geeft, groeit het uit tot een kleine boom.

Het eerste jaar zal deze een beetje onstabiel zijn. Maar terwijl je hem water geeft, wordt de stam robuuster. En als je er goed voor zorgt, zal hij steeds sterker worden.

In het begin zorgt de opwinding van een nieuwe liefde ervoor dat alles soepel verloopt. Maar als onze wortels niet diep zijn, kan de eerste de beste storm de relatie al schade toebrengen en zelfs breken, zomaar ineens.

Verliefd stel vormt samen een boom

Liefde is niet kortstondig. Het blijft bestaan

Zygmunt Bauman bedacht de term ‘vloeibare liefde’ om fragiele relaties te beschrijven. Relaties waarin iedereen veel vraagt, maar niemand eigenlijk iets geeft.

Het is egoïstische, banale, oppervlakkige liefde en het is het product van consumentisme. We raken uitgekeken op mensen alsof ze onbelangrijke spullen zijn en gaan maar op zoek naar een ander. Het is het koninkrijk van vervanging.

Een van de grote waarheden over de liefde is dat het niet vluchtig, kortstondig of lichtzinnig is. Het is normaal om kleine crises of onbuigzame momenten te hebben, maar over het algemeen is het een blijvende toestand die toewijding en bereidwilligheid vereist.

Blijvend, maar niet voor altijd

Het wordt maar al te graag geloofd dat verliefd zijn op iemand genoeg is om voor altijd bij elkaar te blijven. Dit is een waarheid over de liefde die slechts een halve waarheid is.

Je moet diepe gevoelens hebben ten opzichte van de ander wil een relatie slagen. Maar je moet ook elke dag de relatie voeden. Het zijn de kleine dingen die het vuur van de liefde brandend houden. Ze herinneren je eraan waarom je op slag verliefd bent geworden op je partner en waarom het de moeite waard is om bij hem of haar te zijn.

Verliefd worden is eenvoudig. Het moeilijke is om verliefd te blijven.

Je moet je wederhelft dan ook leren kennen, elke dag wat beter. Kleine gebaren die ons maar weinig moeite kosten, kunnen de ander erg gelukkig maken.

Iemand die echt van je houdt, zal je niet laten huilen

Veel mensen vinden het belangrijk dat hun wederhelft bereid is om hen de keiharde waarheid te vertellen. Ook al doet het pijn en bezorgt het ze verdriet.

Tot op zekere hoogte zou je inderdaad dankbaar kunnen zijn dat iemand je op de waarheid wijst. Maar echt, je houdt jezelf voor de gek als je denkt dat het getuigt van liefde als de ander jou aan het huilen maakt.

Ja hij is eerlijk, maar niet op de juiste manier. Iemand die van je houdt, zal je geen pijn doen. Hij zal je dingen vertellen op een manier waarvan hij weet dat het je niet zal schaden. Hij zal proberen je te begrijpen en hij zal niet de intentie hebben om je te laten huilen of je lijden te negeren, maar om bij je te zijn en je schouder te zijn om op te huilen.

Melanie Greenberg, coach en mindfulness-expert, heeft nuttig advies over de liefde. Volgens haar is “de liefde een van de belangrijkste en minst begrepen emoties.”

Het is irrationeel, een vaardigheid die inspanning en oefening vereist. Het is niet automatisch en het hangt af van de bereidheid van elke persoon om eraan te werken.

Over de liefde: verliefd stel dat knuffelt

De dunne lijn tussen liefde en haat

Onderzoekers hebben aangetoond dat romantische liefde en haat een intieme relatie hebben. Beide genereren activiteit in dezelfde subcorticale gebieden in de hersenen: het putamen en de insulaire cortex.

Hoewel we haat gewoonlijk als iets enorm negatiefs beschouwen, moeten we erkennen dat het een gevoel is dat minstens net zo interessant is als liefde. Toch moeten we voorzichtig zijn.

Haat in liefdesrelaties heeft meestal te maken met een opeenstapeling van kleine misverstanden. Het is als de druppel die de emmer deed overlopen. Hoewel het natuurlijk ook abrupt kan gebeuren als een van de partners een ernstige fout begaat.

Zoals we dan ook kunnen zien hebben de waarheden over de liefde vrij weinig te maken met de romances die we in boeken en films zien. Het vergt inspanning, zorg, intentie en bereidheid om het te laten werken.

Het is het mooiste dat een mens kan ervaren, maar het is ook het meest vluchtige als je er niet voor zorgt, en het meest gevaarlijke als je de grens overschrijdt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.