Wees verliefd op jezelf

Wees verliefd op jezelf

Laatste update: 28 april, 2018

Wees verliefd op jezelf. Behandel jezelf met liefde, waardeer je prestaties en erken dat je dingen goed kan. Verzorg jezelf goed en vergeet jezelf vooral niet. Ook jij bent een belangrijk mens. Bekritiseer jezelf niet, of straf jezelf tenminste niet af. Hou van jezelf.

Een goed gevoel van eigenwaarde verhoogt ons gevoel van welzijn en onze positieve emoties. Bovendien kun je hierdoor op een efficiëntere manier taken uitvoeren en een evenwichtigere band met anderen tot stand brengen, waardoor je zelfstandiger en onafhankelijker wordt. Daarom, en om nog veel meer redenen, is het noodzakelijk dat je het volgende goed in je opneemt: wees verliefd op jezelf.

We hebben een gebrek aan eigenliefde

Van kleins af aan wordt ons geleerd onszelf te verzorgen als het gaat om ons lichamelijk aspect: tanden poetsen, wassen, eten, aankleden… Maar hoe zit het met de psychologische verzorging en onze geestelijke hygiëne? Besteden we daar voldoende aandacht aan?

De harde werkelijkheid is dat de meesten van ons een gebrek aan eigenliefde hebben. Een gebrek aan eigenliefde dat zich vertaalt in gevoelens van wantrouwen en een laag zelfbeeld, waardoor we niet kunnen genieten van de kansen die het leven ons geeft, noch van onze relaties. Als we niet van onszelf houden en onszelf niet verzorgen, als we onszelf niet respecteren… hoe kunnen anderen dat dan doen?

Van jezelf houden

Waarom boycotten we onszelf?

Zelfkastijding is een van de ergste manieren om onszelf te behandelen. Hoewel we het dagelijks doen, af en toe zonder het te beseffen. Destructieve kritiek vergroot ons lijden, onze afhankelijkheid en onze kwetsbaarheid.

Soms bouwen we muren en barrières om ons heen die ons belemmeren om ons goed te voelen. Omdat we niet weten hoe we het leed onder ogen moeten zien of accepteren. We verstoppen ons voor alles, zelfs voor onszelf… Onzekerheid maakt ons bang en het onverwachte beangstigt ons.

Door onszelf te boycotten, zijn we op zoek naar iemand die ons van ons kan redden. Een vicieuze cirkel waarin we, hoe bedroefder we zijn over onze veronderstelde nutteloosheid, hoe meer aandacht en lof we van anderen nodig hebben.

We hebben het mis. Geluk is niet elders te vinden, maar in ons binnenste. We maken vaak de fout te denken dat anderen ons gelukkig zullen maken of dat we tevreden zullen zijn als we dingen kopen. Wat ons echt gelukkig zal maken is blij zijn met wie we zijn.

Verliefd op jezelf

Het belang van zelfverzorging

Goed voor jezelf zorgen betekent jezelf waarderen, appreciëren en accepteren. Een belangrijk aspect dat aangeeft hoe we ons verhouden tot anderen en tot onszelf.

Zoals Oscar Wilde het al zei: “Van jezelf houden is het begin van een verhaal van eeuwige liefde.” Als we onszelf niet verzorgen, of onszelf geen prioriteit geven, zal ook niemand anders het doen op de manier die we nodig hebben. In werkelijkheid zijn er veel mensen die afhankelijk zijn van anderen om gelukkig te kunnen zijn en juist om die reden voelen ze een leegte van binnen.

Zelfverzorging is een fundamentele eigenschap die ieder mens zou moeten cultiveren. Het sterkt onze autonomie en biedt ons hulpmiddelen om op een gezonde manier in het leven te staan en ons eraan aan te passen.

Zonder een goede geestelijke hygiëne zal het moeilijk zijn om onze doelen te bereiken en onze zelfrealisatie zal verminderen. Bovendien leidt het ontbreken hiervan tot zelfkastijding en destructieve kritiek. We moeten onszelf waarderen, genieten van ons eigen gezelschap en voor onszelf vechten.

Verliefd op jezelf zijn

Van onszelf houden is de eerste stap naar het vervullen van al onze verwachtingen, en niet andersom: het vervullen van verwachtingen om van onszelf te kunnen houden. Deze van onszelf veeleisende gedachte leidt ons naar destructieve kritiek die ons afstraft. We denken dat we alleen onze eigen genegenheid verdienen als we doelstellingen bereikt hebben. En we realiseren ons niet dat we zonder onze eigen genegenheid juist nooit deze doelstellingen zullen bereiken.

Wees daarom verliefd op jezelf en al het andere zal in orde komen. Je moet eerst van jezelf houden, voordat je iets in deze wereld kunt betekenen.

Vergeet het niet, wees verliefd op jezelf, wees je belangrijkste metgezel. Je steun en je toeverlaat. Van jezelf houden is het onmiskenbare pad naar geluk. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Belohlavek, L. (2007). Autoestima para quererse más y relacionarse mejor. Madrid. Narcea SA.
  • Riso, W. (2003). Aprendiendo a quererse a sí mismo. Editorial Norma.
  • Tobón Correa, O. (2003). El autocuidado una habilidad para vivir. Hacia promoc. salud, (8), 37-49.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.