Innerlijk geluk komt voort uit beweging

Innerlijk geluk komt voort uit beweging

Laatste update: 21 februari, 2018

We willen allemaal dat er een dag komt waarop we onze ogen kunnen sluiten, diep adem kunnen halen en het geluk door onze aderen kunnen voelen stromen. Wie houdt er nu niet van om zich goed te voelen en werkelijk innerlijk geluk te ervaren?

Het probleem is dat geluk niet van de ene op de andere dag wordt bereikt, en dat het ook niet op miraculeuze wijze ons leven binnendringt. Gelukkig zijn is meer dan alleen maar wachten en voldoen. Het gaat om beslissen, handelen en bouwen, met persoonlijke waarden en motivatie als je fundament. Geluk is een innerlijke staat van zijn. Dat is de sleutel.

“Geluk is niet iets kant en klaars. Het komt voort uit je eigen acties. ”

-Dalai Lama-

Innerlijk geluk en de valstrik van nietsdoen

Het is gebruikelijk om te denken dat je ongelukkig bent omdat het geluk jou gewoon heeft overgeslagen, en om je af te vragen wanneer je dan wel gelukkig zult zijn. Maar het punt is dat geluk niet afhankelijk is van tijd, externe omstandigheden of toeval. Het hangt af van jou, en van wat je doet om het te bereiken.

Volgens Sonja Lyubomirsky, hoogleraar psychologie en onderzoeker van geluk, wordt 50% van ons vermogen om gelukkig te zijn, beïnvloed door genetica, 10% door externe factoren en 40% door wat we denken en doen. Daarom wegen onze gedachten en acties vier keer zwaarder dan de dingen die we niet kunnen beheersen. Er is dus geen excuus om niet naar je eigen geluk toe te werken.

Vrouw in weiland ervaart innerlijk geluk

Als je niet tevreden bent met de manier waarop je leven nu is, dan zul je dit waarschijnlijk ook in de toekomst niet zijn, tenzij je iets doet om het te veranderen. Klagen is niet de remedie tegen ongeluk of de brug naar welzijn. Het is gewoon een valstrik die je vastketent aan apathie en leed.

Inactiviteit is verleidelijk, en we zijn eraan gewend, maar het is niet goed voor ons. Er is geen excuus; als je gelukkig wilt zijn, onderneem dan actie. Denk je echt dat je op een dag gelukkig zult zijn als je daar maar zit en niks doet? Als hetzelfde doen wat je altijd hebt gedaan geen andere resultaten heeft opgeleverd, waarom zou je het dan volhouden?

Wat betekent innerlijk geluk voor jou?

Zoals we hebben gezien, zijn je eigen gedachten een belangrijke factor om gelukkig te zijn. De grootste bepalende factor bij het wel of niet gelukkig zijn is je eigen perceptie van geluk.

Wat betekent innerlijk geluk voor jou, voor hem, voor haar, voor mij? Het is een vrij algemene vraag, maar mensen vatten hem vaak niet serieus op. Maar als je het jezelf nooit afvraagt, hoe weet je dan ooit of je gelukkig bent? Zelfs als je denkt dat je antwoord fout is, moet je op zijn minst de vraag stellen.

Daarbij zijn er veel gerelateerde ideeën om in gedachten te houden. Geluk is bijvoorbeeld niet het gevoel dat je krijgt als je een nieuwe auto of een nieuw huis koopt. Het heeft weinig tot niets te maken met materiële dingen die verder gaan dan je basisbehoeften. Het gevoel dat materiële dingen bieden is wel aangenaam, maar het is nog steeds oppervlakkig. Het gaat niet om kwantiteit, het gaat om kwaliteit.

Geluk is geen glimlach, hoewel het helpt om er één te hebben. Het is geen leven zonder zorgen, maar het vermogen om de realiteit onder ogen te zien en een omgeving te creëren waarin je je goed voelt, zonder schade toe te brengen of andere mensen als middelen te gebruiken.

Echt geluk is een staat van zijn.

Vrouw op blote voeten in het bos ervaart innerlijk geluk

Wil je gelukkig zijn, wees dan vastberaden

Het is niet genoeg om gewoon gelukkig te willen zijn als je er niets aan doet. Dit is het belangrijkste deel, omdat het allemaal afhangt van je gedachten, je acties, je gevoelens, je beslissingen, je wilskracht, je beweging.

Jij kiest of je de hoofdpersoon van je eigen leven bent of slechts een toeschouwer die vanaf de zijlijn toekijkt. Het eerste zal je voldoening schenken, terwijl het laatste ervoor zal zorgen dat je je een slachtoffer voelt. Het hangt volledig van jou af. Al je beslissingen zullen van invloed zijn op de weg die je neemt.

Nog iets om te onthouden is dat geluk moed vereist om je angsten onder ogen te zien en je te beschermen tegen onzekerheid. Tot slot, je zult niet gelukkig zijn als je denkt dat je het niet verdient, het is dus erg belangrijk dat je in jezelf gelooft. Want geluk is een houding, een staat van zijn die van binnenuit door beweging wordt gecultiveerd. Wellicht ook interessant voor jou

Onze houding is de grootste kracht voor verandering
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Onze houding is de grootste kracht voor verandering

Onze houding is de grootste kracht die we bezitten.. De vraag die we onszelf moeten stellen is: met welke houding ga ik door het leven?