Geluk verspreidt zich door een glimlach

Geluk verspreidt zich door een glimlach

Laatste update: 29 november, 2017

Een wijze man die in staat was om de meest intieme hoeken van de menselijke ziel te bezoeken en te leren kennen, zei: “het is makkelijker om met behulp van een glimlach te krijgen wat we wensen, dan met de punt van een zwaard”. Zijn naam was William Shakespeare. Vandaag bespreken we de glimlach en zijn kracht om geluk en positieve gevoelens te verspreiden.

William Shakespeare creëerde een uitgebreid aantal werken gedurende zijn hele leven. Die waren in staat om de hele regenboog aan emoties te genereren die mensen kunnen voelen. Van komedie tot de diepste tragedie, de rusteloze pen van de auteur is in staat om een glimlach te ontlokken uit de meest gemartelde geest.

Het is geen toeval dat we dit artikel over geluk beginnen met het benadrukken van wat een simpele glimlach kan overbrengen, met een verwijzing naar een van de meest gerenommeerde auteurs. Zijn onsterfelijke stukken hebben ons eeuwenlang laten lachen. Wie beter dan hij om ons aan deze bijzondere wereld voor te stellen?

Wat is een glimlach?

Een glimlach is een gebaar dat ons hele gezicht maakt als we iets prettig, vrolijk of grappig vinden. Met andere woorden, het kan beschouwd worden als een portret van een emotie of een aangename toestand die een tijdelijk gevoel van welzijn genereert.

“Een glimlach is de algemene taal van slimme mannen. Alleen dwazen en misdadigers zijn verdrietig. ‘
-Victor Ruiz Iriarte-

Vrouw met rood haar en vlinders in haar haar die glimlacht want geluk verspreidt zich door een glimlach

Logischerwijs heeft een glimlach een lichamelijke component, want om met iemands lippen gevoelens uit te kunnen drukken, moet er een mechanisme in werking worden gebracht waarbij in totaal 26 spieren betrokken zijn. Laten we bedenken dat we 43 spieren in ons gezicht hebben en dat we om boos te worden een verbluffende 62 spieren nodig hebben. Daarom kunnen we concluderen dat het niet ingewikkeld is om te glimlachen of dat het op zijn minst minder energie kost dan boos worden.

Als we het over glimlachen hebben, kunnen we ook denken aan een aantal zaken die in de loop van de geschiedenis beroemd zijn geworden, vooral dankzij de cultuur. Gemartelde zielen zoals de Joker, Batman’s dodelijke vijand, of de ongelooflijk beroemde Mona Lisa van Leonardo Da Vinci zijn goede voorbeelden van de verschillende betekenissen die een glimlach kan hebben.

Dit is nodig omdat kinderen volgens bepaalde studies 400 keer per dag kunnen lachen. Dit aantal daalt bijna evenredig met de leeftijd, zodat volwassenen gemiddeld slechts 20 keer per dag glimlachen. Natuurlijk is dit een gemiddelde. We weten allemaal dat er mensen bestaan die niet glimlachen, zelfs als hen de leukste grap ter wereld wordt verteld en tegelijkertijd ook mensen die om alles moeten lachen.

“Een brede glimlach is het prachtige gezicht van een reus.”

-Charles Baudelaire-

De voordelen van een glimlach om gelukkiger te worden

De glimlach is een bepalende factor om gelukkiger te zijn in het dagelijks leven. Daarom zullen we ingaan op een aantal voordelen die glimlachen voor de mens met zich meebrengt:

  • De hersenen interpreteren een glimlach als een toestand van geluk en het scheiden zelfs stoffen uit, zoals serotonine. Zelfs Charles Darwin ontdekte dat terugkoppeling via het gezicht goed is voor het lichaam, omdat het een optimistische toestand creëert.
  • Een glimlach creëert een positieve staat van zijn in de omgeving. Wanneer je hersenen dit ervaren, sturen ze niet alleen signalen naar je lichaam die naar optimisme leiden, maar heeft de glimlach ook hetzelfde effect op de mensen om je heen, waardoor een gelukkiger en meer ontspannen gevoel van vertrouwen en nabijheid ontstaat.
  • Volgens sommige studies heeft het menselijk brein meer vertrouwen in mensen met wie je samenwerkt, als ze glimlachen. Dit komt omdat onze eigen geest de neiging heeft om dichter bij mensen te komen die geluk overbrengen omdat ze vriendelijk zijn.
Drie meiden die samen met een hond door het park lopen om bloemen te plukken want geluk verspreidt zich door te lachen
  • In stressvolle situaties verminderen mensen hun perifere visie en minimaliseren ze in feite hun vermogen om oplossingen te vinden. Maar abstract denken is veel efficiënter in deze staat onder druk. Volgens sommige studies, hebben lachende mensen minder de neiging om hun perifere visie te verliezen wanneer ze worden geconfronteerd met stress, en bereiken ze betere resultaten bij het oplossen van problemen.
  • Een glimlach zorgt ervoor dat er serotonine en endorfine vrijkomen, de natuurlijke pijnstillers van ons lichaam. Het is ook nauw verwant aan de vermindering van stress opwekkende hormonen zoals dopamine en adrenaline. Dat wil zeggen, een glimlach stelt je in staat om beter, vrolijker en gelukkiger te leven.

Heb je ooit getest hoeveel je met een glimlach kunt bereiken? Probeer het nu uit. Het is echt verbazingwekkend dat de wereld groter wordt en alles er gelukkiger, kleurrijker en aangenamer uitziet.  This might interest you...

Het leven is goed voor degenen die weten hoe ze moeten lachen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Het leven is goed voor degenen die weten hoe ze moeten lachen

Het leven is goed wanneer mensen vol overtuiging en vrijuit kunnen lachen, zonder zorgen en tot het overal pijn doet. De lach is een ware levende k...