De mensen die mij opvrolijken in moeilijke tijden

De mensen die mij opvrolijken in moeilijke tijden

Laatste update: 01 november, 2016

De mensen die een plek in mijn leven verdienen, zijn de mensen die aan mijn zijde blijven staan, die mij ondersteunen en mij opvrolijken. We zouden deze boodschap moeten onthouden voor momenten waarop we ons teleurgesteld voelen.

In het geval van relaties is niet alles rozengeur en maneschijn en kunnen de conflicten die we met anderen hebben soms zeer kwetsend en lastig zijn. Dit is volkomen normaal zolang we in staat zijn om deze conflicten op een gepaste manier op te lossen.

Soms kan negativiteit, kwaadaardigheid en een gebrek aan wederkerigheid er echter voor zorgen dat we ons afvragen of het misschien beter is om een andere weg in te slaan en deze persoon vaarwel te zeggen.

Loslaten

Uit elkaar gaan is lastig

Soms is een scheiding nu eenmaal nodig om te kunnen groeien als persoon. Desalniettemin kan het enorm lastig zijn om gedag te zeggen, vooral wanneer we iemand gedag moeten zeggen die heel belangrijk voor ons was.

Wanneer we onszelf bevrijden door te beslissen om een einde te maken aan de relatie, zouden we ons allereerst moeten realiseren hoe dankbaar we kunnen zijn voor alles dat we geleerd en afgeleerd hebben door voortdurend rondjes te draaien om iets dat nooit echt heeft gewerkt. Nog een manier om de scheiding enige betekenis te geven, is door te begrijpen dat we overal iets van kunnen leren, werkelijk overal.

“Het leven behoudt zijn betekenis in alle omstandigheden. Het blijft letterlijk tot zijn laatste moment betekenisvol, tot aan zijn laatste ademhaling.”

-Viktor Frankl-

Garen

Het gevoel niet geliefd te zijn doet pijn

Het gevoel dat iemand niet van je houdt kan twee ernstige wonden veroorzaken: verlatenheid en vernedering. De tweede wond is moeilijker te herkennen, omdat dit vereist dat we licht schijnen op onze pijn. Hierdoor kunnen we het gevoel krijgen dat we mislukkelingen zijn, ook al maakt het ons in werkelijkheid juist menselijk.

Wanneer we niet meer houden van iemand terwijl er genoeg redenen bestaan om dit wel te doen, van iemand met wie we geweldige verhalen hebben opgebouwd, dan zorgt dit ervoor dat we onze emotionele patronen doorbreken.

Hierdoor worden van ons stuk gebracht en leven we een tijdje in een bepaald soort spanning waar we geen einde aan kunnen maken, omdat we niet goed weten waar de spanning vandaan komt en we er niet mee kunnen communiceren.

Hoeveel we ook van onszelf houden, hoe goed we onszelf ook kennen en hoe vastberaden we ook zijn, de beslissing om iemand gedag te zeggen is altijd enorm pijnlijk.

Hart Begraven

“Het is altijd belangrijk om te weten wanneer een fase in ons leven tot zijn einde is gekomen. Als je hier per se te lang in wilt blijven hangen, dan zul je je geluk en je evenwicht verliezen. Cirkels volbrengen, deuren sluiten en hoofdstukken beëindigen, hoe je het ook wilt noemen.

Wat belangrijk is, is dat je in staat bent om deze fases af te ronden en een tijd in je leven die tot zijn einde komt los te laten.

We kunnen niet in het heden zijn als we verlangen naar het verleden. Zelfs niet als we onszelf afvragen waarom. Wat er ook gebeurd is, is gebeurd en je moet jezelf verlossen, je moet losbreken. We kunnen niet eeuwige kinderen zijn, of late adolescenten of niet-bestaande werknemers, en we kunnen niet verbonden zijn aan iemand die niet aan ons verbonden wil zijn.

Dingen gebeuren en je moet ze loslaten!”

-Paulo Coelho-

Na het afscheid zullen we niet meer hetzelfde zijn

Bij elk afscheid gaat er iets in ons kapot, is er altijd iets dat onze hoop en onze gevoelens aan flarden scheurt. Dit deel van ons zal nooit meer hetzelfde zijn; het kan niet meer in elkaar worden gezet of weer opnieuw in ons overeind komen.

Hierdoor voelen we onszelf nostalgisch en ervaren we enorm veel verdriet wanneer we fantaseren over wat had kunnen zijn, maar helaas niet is. Bovendien veroorzaakt het idee afscheid van iemand te moeten nemen enorm veel angst bij ons, waardoor we onszelf als het ware gedwongen voelen om vast te houden aan het onmogelijke.

Zon Vasthouden

Uiteindelijk gaat afscheid nemen van bepaalde mensen in ons leven gepaard met een pijnlijk proces van lijden. Dit afscheiden is echter noodzakelijk om onszelf weer te kunnen vinden en onze emoties weer op elkaar af te stemmen.

Mensen veranderen en zo ook relaties. Dit gebeurt zelfs wanneer we vastberaden zijn om iets te bereiken dat nooit zal gebeuren. Afscheid nemen van relaties die niet goed voor ons zijn, waar geen geneesmiddel voor bestaat, is echter ook iets dat ons kan redden.

Wanneer we ons dus realiseren dat iets niet helemaal goed gaat en dat onze gevoelens alleen maar merkbaar zijn in hun onverklaarbare afwezigheid, dan is het belangrijk om te weten dat je zelf in staat bent om te kiezen wie je in je leven wil en wie je wil dat uit je leven gaat.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.