Vijf tekenen die erop wijzen dat je niet van jezelf houdt

Vijf tekenen die erop wijzen dat je niet van jezelf houdt
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Eva Maria Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Van jezelf houden is essentieel. Niet alleen om een gezond zelfvertrouwen te behouden, maar ook om te genieten van kwaliteitsvolle relaties met andere mensen. Niet van jezelf houden zorgt er echter voor dat je het moeilijk vindt om je te verbinden met andere mensen. En het zal ook het risico op depressie verhogen.

Je kan leren de signalen te ontdekken die erop wijzen dat je niet zoveel van jezelf houdt als je zou moeten. Dit doen kan helpen om de manier waarop je je met jezelf (innerlijke dialoog) en met anderen verbindt, te verbeteren.

Deze tekenen omschrijven kan jou ook helpen om een weg uit verdriet of ontgoocheling te vinden. Het kan je zelfs helpen om in actie te schieten wanneer je je in een slechte stemming voelt.

“De ergste eenzaamheid is je niet op je gemak voelen bij jezelf.”

-Mark Twain-

Niet van jezelf houden doet je afvragen wat andere mensen over jou zeggen of voor jou doen

Dit is een van de indicatoren van een laag zelfbeeld, dat vaak een achterliggende factor is achter deze negatieve gedachten over jezelf. Het betekent dat je de gevoelens, woorden en handelingen van andere mensen ten aanzien van jou in twijfel trekt. Je gelooft niet echt wat iedereen doet, zegt of voelt voor jou.

Vrouw die een hartje voor haar gezicht houdt

We hebben ongetwijfeld allemaal graag dat we ons geliefd en begrepen voelen. Maar mensen met een laag zelfbeeld hebben de neiging om te veel waarde te hechten aan wat anderen zeggen en doen. Ze twijfelen er voortdurend aan.

Ze denken dat niemand hen graag ziet of hen waardeert. Kritiek nemen ze erg persoonlijk. Maar wat het ergste is, is dat ze denken dat er altijd een verborgen reden is wanneer iemand zijn waardering te kennen geeft.

Dat klinkt logisch. Want achter dit idee zit een erg samenhangende onbewuste gedachte. Hoe kan een andere persoon meer van mij houden dan ik van mezelf hou?

Hoe kan iemand mij meer respecteren dan ik mezelf respecteer? Hoe kan iemand vriendelijker zijn tegen mij dan ik tegen mezelf ben?

Je reageert altijd defensief

Altijd defensief reageren is nog een duidelijk teken dat je jezelf onvoldoende graag ziet. Onzekerheid en een gebrek aan zelfvertrouwen zorgen ervoor dat je voortdurend alert bent zonder dat daar een reden toe is.

En het doet niet alleen je stressniveau stijgen. Het houdt je ook tegen objectief te zijn over de dingen die rond jou gebeuren.

Deze manier van zo defensief te reageren weerhoudt jou ervan om helder te begrijpen wat mensen tegen jou zeggen of van je vragen. En het maakt jou onzeker over wat andere mensen denken.

Het creëert ook een toestand van angst en verdriet die jou verhindert om aan dingen vreugde te beleven. Wanneer je defensief bent, kan jouw houding tegenover anderen gemakkelijk onbeleefd, onaangenaam of gespannen worden, zelfs gewelddadig.

Wanneer je altijd defensief reageert, dan betekent dat ook dat je op basis van worst-case scenario’s handelt. Bijgevolg kan je reactie overdreven en zelfs ongepast zijn.

Vaak volgt hieruit een conflict dat er uiteindelijk echt voor zorgt dat je ergste vrees waarheid wordt en zo jouw standpunt bevestigt.

Je probeert conflict te vermijden door te doen alsof alles oké is

Maar er kan nog iets anders gebeuren. Je wil een conflict vermijden, dus doe je alsof alles oké is. In plaats van te vechten voor eerlijkheid of op te komen voor jezelf, kies je ervoor om op te geven om problemen te vermijden.

Het probleem is dat je gebrek aan zelfvertrouwen of zelfliefde jou niet de kracht geeft om jezelf te verdedigen. Anderzijds maak je wel gemakkelijk ruzie  over iets onbenulligs of over iets dat niet echt belangrijk voor jou is.

Je bent bang dat andere mensen kwaad zullen worden of jou opzij zullen zetten omdat je je mening verdedigt. Het resultaat is dat je aanvaardt wat ze zeggen of je gaat akkoord met hen zodat ze tevreden zijn.

Wat gebeurt er dan tijdens dat proces? Je hebt zelfs nog meer het gevoel dat jouw mening van geen belang is. Dat het niemand kan schelen wat jij wil.

Je vergelijkt jezelf met anderen, zelfs al is er niets om te vergelijken

De gewoonte om jezelf met anderen te vergelijken is nog een duidelijk signaal dat je niet van jezelf houdt. Eigenlijk is onszelf vergelijken met andere mensen niet automatisch negatief.

Het probleem is dat mensen die zichzelf niet graag zien, te ver gaan in de vergelijking. Dat geldt vooral wat betreft hun uiterlijk.

Iemand die niet van zichzelf houdt, zal zelfs gaan vergelijken waar er niets is om te vergelijken. En gaat zich dan wentelen in het resultaat van de vergelijking.

Het resultaat is dat niet alleen zijn zelfbeeld daalt, maar hij krijgt ook gevoelens van afgunst of de angst om in de steek gelaten worden. Soms zelfs het gevoel dat hij het slachtoffer van onrecht is. Het effect van al deze dingen is dat het alleen maar zijn zelfliefde nog meer ondermijnt.

Meisje met een vertekend gezicht, want niet van jezelf houden vertekent je perceptie

Je ziet je verwezenlijkingen alleen als een gelukkig toeval. Hou van jezelf en wat je bereikt hebt!

Het is waar dat veel van wat we bereiken te maken kan hebben met een beetje geluk. Maar niet alles is een kwestie van geluk.Je moet weten hoe je gebruik kan maken van kansen zodat je dat beetje geluk in iets kan omzetten.

Niet van jezelf houden maakt echter dat je niet in staat bent om de waarde in te zien van wat je verwezenlijkt hebt. Dat is precies de reden waarom je geen waarde geeft aan je vermogens of je inspanningen.

Dan zie je uiteraard ook niet dat andere mensen ze kunnen waarderen. Je begrijpt hun aanmoedigingen of hun lof niet. Die houding om je verwezenlijkingen toe te schrijven aan geluk zal je op een manier het gevoel geven incompetent en ongemotiveerd te zijn – zonder richting.

Geloof in jezelf. Wees niet giftig voor jezelf. Word verliefd op jezelf en alles rond jou zal veranderen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.