Het gevaar van hoge verwachtingen

Het gevaar van hoge verwachtingen

Laatste update: 01 augustus, 2016

Soms hebben we extreem hoge verwachtingen van bepaalde mensen. Het is niet te vermijden, het is iets wat we allemaal regelmatig doen: vinden dat je partner je op iedere manier moet steunen zonder het met je oneens te zijn, van je vrienden of familie verwachten dat ze al je problemen oplossen, van ze verwachten dat ze er altijd zijn als je ze nodig hebt…

Het ontwikkelen van zeer hoge verwachtingen van de mensen om ons heen kan ook een vorm zijn van dwang, een bijna morele verplichting dat zij onze verlangens vervullen. Het is een manier om hun vrijheid van ze af te nemen, terwijl we in werkelijkheid zelf de enige persoon waar we volledig op moeten vertrouwen.

Groeien

We gaan door het leven met een aantal verwachtingen, terwijl we wachten tot bepaalde dingen gebeuren en van anderen verwachten dat ze zich gedragen hoe wij willen. Maar we zijn ons er niet altijd van bewust dat “verwachten” soms synoniem is aan “willen” en dit impliceert een beetje manipulatie.

Het is altijd beter als de mensen in ons leven compleet vrij kunnen zijn en kunnen leven hoe ze willen. Als ze iets voor ons doen, is dat omdat ze het echt uit de grond van hun hart willen doen en dus bedanken we ze ervoor. Maar als ze het niet doen, moeten we ons er geen zorgen over maken of erover blijven piekeren.

Jij bent degene van wie je dingen mag verwachten. Je zal altijd in staat moeten zijn je eigen problemen op te lossen zonder die verantwoordelijkheid aan iemand anders te geven, je eigen angsten moeten confronteren en ze niet moeten projecteren op anderen.

De gevaarlijke macht van verwachtingen

Verwacht niets van iemand anders, verwacht alles van jezelf. Deze uitspraak lijkt misschien overweldigend, maar we zijn er zeker van dat je een situatie kunt verzinnen waarbij dit idee precies is wat er gebeurde. Mensen verwachten iedere dag dingen en vaak gaat dat gepaard met een zekere mate van illusie.

Gezicht

Je kunt bijvoorbeeld van je partner verwachten dat hij of zij altijd bij je blijft en alles voor je opgeeft en dat jij het belangrijkste bent in zijn of haar leven. Maar stel je voor dat diegene een keertje vrij wil nemen van zijn of haar werk om op vakantie te gaan met vrienden. Een deel van je zal zich teleurgesteld voelen, want een klein gedeelte van je verwachtingen is verbroken en je weet niet zo goed hoe je ermee om moet gaan.

Betekent dit dat je partner niet van je houdt? Natuurlijk niet. Het betekent gewoon dat de verwachtingen die je hebt opgebouwd te idealistisch zijn. Je hebt voorspelt dat bepaalde dingen zouden gebeuren, maar die zijn niet gebeurd.

Mensen hebben de neiging om de toekomst te voorspellen en om aannames te doen over mensen die gebaseerd zijn op hoe ze willen dat het zou zijn. En als dat niet lukt voelen we ons teleurgesteld. En weet je wat teleurstelling heel vaak voedt? Concrete verwachtingen en hoop waar we veel zekerheid in hebben gestopt.

Neem nooit zomaar iets aan. Je ondervindt minder teleurstellingen als je verwachtingen minder hoog zijn en je er minder waarde aan hecht en als gevolg daarvan zul je anderen meer vrijheid kunnen geven. Verwacht alles van jezelf, want jij bent de schepper van je eigen leven.

Accepteer het onverwachte

We weten dat het veel vergt, dat het niet makkelijk is om het leven met zijn vele veranderingen te accepteren, dat degene die je vandaag nodig hebt niet degene is die je morgen nodig hebt, dat degene die je steunt binnen een uur van gedachten kan veranderen. Maar hoe ga je om met deze dagelijkse onzekerheden?

Walvis

Door in balans te blijven en de controle over je eigen leven te nemen. Je bent de enige op wie je altijd kunt vertrouwen en jij bent degene die je angsten moet confronteren en ervoor moet zorgen dat je je niet leeg voelt. Laat deze verplichting niet over aan iemand anders of dwing ze niet tot het vinden van oplossingen voor je. Wees geen slaaf van je verwachtingen, omdat je bang bent dat ze je op ieder moment teleur zullen stellen.

Laat ze uit vrije wil van je houden, zonder dat je ze dwingt te handelen naar jouw wil. Laat ze dingen doen voor je omdat ze het willen en als ze het niet willen, straf ze dan niet en mopper er niet over. Laat ze zijn wie ze willen zijn. En wees wie je zelf wilt zijn. Leer om met zekerheid en volwassenheid door het leven te gaan en creëer je eigen geluk. Verwacht veel van jezelf en leef in harmonie met anderen.

–Afbeelding van Viccolatte–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.