De grootste revolutie in deze wereld is het waarborgen van vreugde

De grootste revolutie in deze wereld is het waarborgen van vreugde

Laatste update: 22 februari, 2022

In een wereld die ons aanmoedigt om te haten, is het waarborgen van vreugde en eigenliefde een ware revolutie. Het is de beste manier om belang te hechten aan onze manier van leven, aan onze non-conformiteit boven onrechtvaardigheden. Om onze stempel achter te laten met onze glimlach, knuffels en warme aandacht voor iedereen die dit nodig heeft.

Vaak trekken we onszelf in twijfel: alles wat ik ben is niet goed genoeg. Ik voldoe niet aan wat er van mij verwacht wordt. Ik ben niet aantrekkelijk genoeg. Ik doe het niet goed genoeg als moeder. Ik zal het nooit snappen, dat is wat ze me vertellen en wat ik denk. Kom in opstand tegen dit ongemak en verkondig de revolutie van je eigen vreugde. Lach, het verwart de mensen die hopen dat jij je zal laten vergezellen door verdriet.

De revolutie van de vreugde die elk van ons bezit

Met zoveel tegenstrijdige boodschappen en onzekerheid is het niet gek dat we geneigd zijn onszelf te haten. We haten ons bestaan omdat het lijkt alsof we niet vrij zijn in het uitoefenen ervan. Maar hoe meer je jezelf haat, hoe meer je degenen die willen dat jij jezelf haat in de kaart speelt. Het is tijd om alles dat ertoe geleid heeft dat we onszelf haten en ons schuldig voelen in twijfel te trekken. Het is tijd om het verdriet in twijfel te trekken zodat we de revolutie van vreugde van start kunnen laten gaan.

Pijn voelen is normaal in het leven. Leven om te lijden, niet.

Vreugde

Bevrijd jezelf uit die zelfopgelegde gevangenis vol pijn en leed, waar alle fouten uit het verleden, alle onhaalbare eisen en al die verwelkte en pijnlijke schuldgevoelens verblijven. We zullen nooit perfect kunnen zijn, maar dit is bij lange na het ergste niet wat er kan gebeuren. Het ergste is het verliezen van vreugde en trots omdat je denkt dat je niet goed genoeg bent en dat eeuwig lijden de prijs is die je hiervoor betaalt.

De misvatting van goddelijke beloning

Soms denken we dat al ons lijden beloond zal worden, dat er een bovennatuurlijke kracht is die alles op zijn plek zal laten vallen en ons zal belonen met wat we verdienen. We hebben veel geleden, we blijven ons slecht voelen en we geloven dat het universum de plicht heeft om ons te sparen. Dit is de misvatting van goddelijke beloning.

“Als we onze vreugden overdrijven, net zoals we dit doen met ons verdriet, lijken onze problemen ineens niet zo belangrijk meer.”

-Anatole France-

Geluk zal niet komen als beloning voor jouw leed. Het zal komen vanuit jouw vermogen om vriendelijke woorden en een begrijpende glimlach te bieden aan iemand  die een moeilijke tijd doormaakt.

Vreugde en positiviteit zijn besmettelijk. De houding van eeuwige martelaar zal jou niets opleveren en een ander ook niet. Het is jouw verantwoordelijkheid om deze dynamiek van ongemak te verlaten. Vraag om hulp, uit jezelf, vecht voor iets dat je wilt en probeer je omstandigheden te veranderen.

De revolutie van haat naast je neerleggen

Het is geen kwestie van alle schuld van de maatschappij op je schouders dragen. Het is je bewust zijn van de grote hoeveelheid schadelijke boodschappen om ons heen die agressie, egoïsme, slechte moralen en ongecontroleerd consumentisme opwekken. Je bent een actief onderdeel van jouw wereld en moet dan ook grenzen stellen.

Vreugde

In vrijheid leven impliceert het op je nemen van rechten en plichten, maar niet nutteloze eisen, en al helemaal niet als ze je niets opleveren. Kies voor dingen die jou een goed gevoel geven en die niemand pijn doen. Zo simpel, zo effectief.

De meest gewone persoon kan een revolutie leiden zonder deze te verkondigen

Ook jij kunt een kleine revolutie teweegbrengen in de wereld. Je kunt laten zien dat je er ondanks de negatieve dingen die je hebt meegemaakt, op staat om jezelf onvoorwaardelijk te accepteren, om de dingen die werkelijk belangrijk voor je zijn nooit op te geven, en om stereotypes en stigma’s nooit op jezelf te betrekken.

Vreugde

Probeer jezelf lief te hebben en lijd niet meer dan nodig is. Met deze kleine revoluties zullen we niet alleen onszelf positief beïnvloeden, maar ook de mensen die we in het leven tegenkomen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.