Hij die glimlacht, is altijd sterker dan hij die boos wordt

Hij die glimlacht, is altijd sterker dan hij die boos wordt

Laatste update: 25 april, 2017

Als een situatie je te veel wordt en je het gevoel hebt alsof je niet weet ‘waar je moet beginnen’, dan zal alleen geduld, samen met een zekere dosis optimisme, je kunnen helpen om het probleem te boven te komen zonder al te veel schade op te lopen. Als je ervoor kiest om negatief te zijn, dan kan dit ervoor zorgen dat je emoties onnodig uit evenwicht raken, wat alleen maar zal zorgen voor meer stress, meer angst en meer boosheid.

Met een glimlach bereik je meer

Soms raken we nu eenmaal verwikkeld in woordenwisselingen, zijn we wat gespannen en over het algemeen is dit met een familielid of een vriend. Dit maakt de spanning nog groter, omdat een onenigheid gemakkelijk uit de hand kan lopen en tot resultaten kan leiden die we nooit zouden willen.

Op het moment dat we geconfronteerd worden met deze of vergelijkbare situaties, hebben we twee mogelijkheden: we kunnen de controle over de situatie verliezen of we kunnen deze zo goed als we kunnen rationaliseren. Of we voor de ene of de andere mogelijkheid kiezen, is afhankelijk van ons vermogen om onze impulsiviteit te controleren en ons hoofd erbij te houden. In dit opzicht is het veel gezonder om aanspraak te maken op een open geest die ons naar ‘rustig vaarwater’ zal leiden.

Discussie

Het is geen kwestie van winnen of verliezen, maar de les die geleerd kan worden door degene die in staat is zijn rust te bewaren, zal veel verrijkender zijn voor de toekomst: een vreedzame dialoog, een goed getimede glimlach en ontspannen gedrag als reactie op spanning zal ons goed van pas komen in andere, vergelijkbare situaties waar we mee te maken kunnen krijgen. Daarom zeggen wij: “Met een glimlach bereik je meer.”

Boos worden is een doodlopende weg

Boosheid leidt tot doodlopende situaties. Boos worden zorgt ervoor dat we niet langer luisteren en dat er niet langer naar ons geluisterd wordt, en het stelt ons ook niet in staat om te begrijpen of begrepen te worden.

Woordenwisselingen doen zich dan ook voor wanneer de toon van de conversatie plotseling verandert. We verheffen onze stemmen en kijken niet verder dan ons eigen ego. Geen van de betrokken partijen neemt de tijd om na te denken over of hij misschien zelf fout zit, of hij bezig is om zijn ideeën op te leggen in plaats van ze over te brengen en of hij bepaalde interpretaties als vanzelfsprekend ziet die misschien helemaal niet in overeenstemming zijn met de realiteit.

Boosheid

Boosheid vertroebelt de geest van degene die boos is en laat hem geloven dat het absoluut niet mogelijk is dat hij zelf fout zit. Hij is er zich misschien ook niet van bewust dat het winnen van de ruzie hem niets zal opleveren omdat hij niet geleerd heeft wat de ander denkt of omdat het heel goed mogelijk is dat hij uiteindelijk in onwaarheden zal geloven.

Rustig omgaan met een moeilijke situatie

Degene die glimlacht in moeilijke omstandigheden, daarentegen, zal sterker zijn dan degene die boos wordt. Hij zal weten dat reflectie en analyse de beste vijanden zijn van de arrogante houding die vaak uit boosheid voortkomt.

Bovendien zal hij ervaring opdoen door te zoeken naar oplossingen voor zijn problemen en door zich open te stellen voor de tolerantie die komt kijken bij het hebben van een breed scala aan relaties. Het is belangrijk om te kunnen luisteren en om te respecteren dat anderen onze mening misschien niet delen, evenals om nooit te vergeten dat we allemaal fouten maken. Soms met onze woorden, andere keren met onze daden.

Het klinkt misschien afgezaagd, maar door te leren om onze zenuwen onder controle te houden in kwetsbare situaties, zullen we die momenten van razernij die niet vermeden kunnen worden in goede banen kunnen leiden. Dit betekent niet dat we moeten doen alsof de problemen die we met anderen hebben niet bestaan, maar eerder dat we deze problemen op efficiënte wijze leren controleren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.