5 tips om je niet langer te verzetten tegen verandering

Wat vooral belangrijk is om je weerstand tegen verandering te overwinnen, is om echt naar de verandering te verlangen en ervoor te zorgen dat de verandering je identiteit versterkt in plaats van het te ontkennen.
5 tips om je niet langer te verzetten tegen verandering

Laatste update: 13 januari, 2019

Of we het nu leuk vinden of niet, het leven is dynamisch. Niets blijft statisch. Wat er vandaag is, is er morgen misschien niet meer. Toch kan het voor veel mensen een overweldigende taak lijken om te leren om zich niet langer te verzetten tegen verandering. Er zijn zelfs mensen die er van alles aan doen om verandering te voorkomen.

De meesten van ons willen echter wel graag beter zijn. Hier houden we meestal ook rekening mee terwijl we onze dagelijkse taken uitvoeren. Er zijn echter momenten waarop we nadenken over of we de prijs die groei met zich meebrengt wel willen betalen. Misschien zijn we bang om te falen of het onbekende onder ogen te zien.

Hoe dan ook, er is een kracht in ons aanwezig die onze drang om ons te verzetten tegen verandering voedt. Dat verklaart waarom we soms heel lang vast blijven houden aan iets dat ons misschien niet eens gelukkig maakt.

Weerstand tegen verandering is die kracht die ons ertoe aanzet om in onze comfortzone te blijven. Veranderen houdt in dat we onze routine en onze innerlijke wereld moeten verstoren. Het houdt ook in dat we nieuwe uitdagingen moeten aangaan.

Dit zijn ongetwijfeld allemaal dingen die ons bang kunnen maken. Er is echter een aantal sleutels die je kunnen helpen om je niet langer te verzetten tegen verandering. In dit artikel delen we er vijf.

Angst, onzekerheid en ongemak zijn je kompassen voor groei.

-Onbekend-

1. Stel emotioneel aantrekkelijke doelen

Als het gaat om verandering, zijn de emoties die met deze verandering gepaard gaan, het belangrijkst. Soms heb je misschien het ‘gevoel’ dat je iets moet veranderen, maar wil je het simpelweg liever niet. In dat geval is de kans groot dat je al heel snel weer terugvalt in je oude gewoonten.

Het is daarom erg belangrijk om na te denken over wat je echt wilt. Wanneer je er echt naar verlangt om een bepaald doel te bereiken, is het veel makkelijker om je niet langer te verzetten tegen verandering.

Als dit doel echter zeer belangrijk is in je leven, maar je er op de een of andere manier niet emotioneel aan verbonden kunt raken, dan is het wellicht verstandig om te analyseren wat er in je omgaat. Wat weerhoudt je ervan om die gewenste verandering door te voeren?

Gebliddoekte vrouw die naar een sleutel zoekt

2. Stel kleine en concrete doelen

Het is van vitaal belang dat je jezelf een duidelijk doel stelt. Algemeenheden zullen je niet helpen je weerstand tegen verandering te overwinnen. Integendeel, hoe algemener het doel, hoe moeilijker het zal zijn om jezelf in te spannen om het te bereiken. Het eerste wat je daarom moet doen, is je doel definiëren.

Ten tweede kan het helpen om je uiteindelijke doel te verdelen in meerdere kleine doelen. Als dit er uiteindelijk te veel zijn, moet je je je doelstellingen misschien iets meer verfijnen. Het is de bedoeling dat je niet al te veel taken hoeft te volbrengen om het te bereiken.

Het verfijnen van je doel zal het makkelijker voor je maken om het proces te controleren. Het helpt je ook om je vooruitgang beter in het oog te houden, waardoor je ongetwijfeld meer tevreden en gemotiveerd zult zijn.

3. Een duidelijke visie hebt: zeer belangrijk om te leren om je niet langer te verzetten tegen verandering

Studies op dit gebied laten zien dat rationele argumenten niet voldoende zijn om je weerstand tegen verandering te overwinnen. Het kan zijn dat je allerlei zeer goede redenen kunt bedenken om te veranderen. Dit betekent echter niet dat deze redenen je automatisch ook zullen motiveren. Je zult dus een stap verder moeten gaan.

Je moet een duidelijk beeld hebben van wat je wilt nadat je die verandering hebt doorgevoerd. Visualiseer wat je zult verkrijgen, maar ook wat je zult mislopen als je niet vooruitgaat in het proces. Met andere woorden, je moet jezelf op de toekomst richten. Hoe zou je leven zijn als je deze verandering zou doorvoeren? Dit zou je echt kunnen motiveren.

Wees niet bang voor mislukking. Wees bang om volgend jaar op precies dezelfde plek te zijn als waar je nu bent.”

-Onbekend-

Vrouw die langs haar potlood kijkt

4. Richt je op prestaties op de korte termijn

Het is niet voldoende om je uiteindelijke doel te verdelen in meerdere kleine doelen. Deze kleine doelen moeten namelijk ook op de korte termijn bereikbaar zijn. Kortom, ze zouden niet al te veel tijd in beslag moeten nemen. Als je er lang over doet om je doel te bereiken, kan het zijn dat je steeds minder gemotiveerd raakt.

Als je daarentegen al binnen korte tijd van bepaalde resultaten kunt genieten, kan dit je houding juist ten goede veranderen. Het helpt je namelijk om aan jezelf te bewijzen dat je inderdaad een verandering in je leven aan het maken bent. Het kan je aansturen om vooruit te blijven gaan.

5. Richt je op veranderingen die je identiteit versterken, in plaats van deze te ontkennen

Je identiteit is iets heel belangrijks als het gaat om het maken van een verandering. Af en toe zijn we zo terughoudend om iets in ons leven te veranderen omdat we onszelf niet identificeren met die verandering. Sterker nog, er kunnen zelfs momenten zijn waarop we het gevoel hebben dat bepaalde veranderingen indruisen tegen wie we zijn.

Vaak is dit omdat er sprake is van externe krachten die ons onder druk zetten. Onthoud echter dat wat voor sommigen misschien een waardig doel is, voor jou wellicht helemaal niet belangrijk is. Als je een verandering doorvoert alleen maar om de mensen om je heen te behagen, dan zul je waarschijnlijk falen.

Man die een sprong in het diepe waagt

Het is niet de sterkste van de soort die overleeft, noch de meest intelligente die overleeft. Het is degene die zich het beste kan aanpassen aan verandering.

Charles Darwin

Dit zijn slechts enkele tips om je te helpen om de drang om je te verzetten tegen verandering te overwinnen. Als het gaat om verandering, is het belangrijkste dat je ook daadwerkelijk naar die verandering verlangt.

Mensen zijn vrijwel altijd in staat om hun verlangens vorm te geven. Dit is dan ook een goede plek om te beginnen. Je moet jezelf afvragen wat je echt wilt en hoe ver je bereid bent te gaan om het te bereiken.  


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • García, S., & Dolan, S. (1997). La dirección por valores (DPV): el cambio más allá de la dirección por objetivos. McGraw-Hill.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.