De vier levenswetten van de Tolteken

Voorouderlijke volkeren hebben ons veel te geven, hun kennis en wijsheid zijn enorm en kunnen ons leiden tot een beter begrip van het dagelijks leven.
De vier levenswetten van de Tolteken

Laatste update: 04 april, 2024

Don Miguel Ruiz is een Mexicaanse onderzoeker, schrijver en afstammeling van het Tolteekse volk. Zijn beroemdste boek is The Four Agreements, een verzameling leringen getrokken uit de wijsheid van zijn voorouders. Dit is waar hij het heeft over de levenswetten waar we ons volgens de Tolteken aan moeten houden om een ​​goed leven te leiden.

Zijn manier van schrijven is vrij spiritueel en vertoont sterke invloeden van Carlos Castaneda. De levenswetten waar Don Miguel Ruiz in dit boek over spreekt, zijn zo accuraat dat het boek al in verschillende talen is vertaald en er meer dan vier miljoen mensen zijn die het hebben gelezen.

“Elk mens is een kunstenaar. De droom van je leven is om prachtige kunst te maken.”

-Don Miguel Ruiz-

De vier overeenkomsten, of met andere woorden, de vier levenswetten, komen voort uit de Tolteekse soteriologie. Soteriologie is de tak van de theologie die zich bezighoudt met redding. Dat is waar Don Miguel Ruiz voor gaat: om ons te geven wat we nodig hebben om ons van onszelf te redden. Hier is een korte samenvatting van zijn ideeën.

1. Eerlijk zijn, de eerste levenswet van de Tolteken

De eerste levenswet van de Tolteken heeft te maken met eerlijkheid. Ruiz noemt het een soort overeenkomst waar je met je bestaan ​​naar toe moet. Hier is hoe hij het beschrijft: “Wees onberispelijk met je woord.”

Kleurrijk schilderlijk van een vrouw, dat verwijst naar een van de levenswetten van de Tolteken

Eerlijk zijn met je woorden houdt meer in dan alleen niet liegen. Het betekent ook dat je integer bent in de manier waarop je communiceert met andere mensen. Het betekent dat je je hart, verstand en geest erbij houdt in de woorden die je kiest.

Volgens Ruiz hebben woorden de kracht om mensen te “betoveren.” Wat hij hiermee bedoelt is dat ze een afdruk kunnen achterlaten op de mensen tegen wie je ze uitspreekt. Ze hebben zo’n diepe energie dat ze zelfs jaren nadat je ze hebt uitgesproken kunnen blijven nagalmen.

2. Bevrijd jezelf van de meningen van andere mensen

Dit is hoe Ruiz zijn tweede overeenkomst of levenswet uitlegt: “Vat niets persoonlijk op.” Iedereen heeft zijn eigen manier om naar de wereld te kijken. Iedereen ziet dingen en waardeert ze op basis daarvan, op basis van zijn persoonlijke interpretatie van de werkelijkheid..

Dus wanneer mensen over je praten, praten ze eigenlijk alleen over het deel van de werkelijkheid dat ze kunnen zien. Ze kijken alleen naar hun eigen visie. Daarom is het belangrijk om te begrijpen dat hun woorden niets meer zijn dan slechts een product daarvan, en niet iets waar je echt bij betrokken bent.

In die zin heeft wat andere mensen over je te zeggen hebben dus eigenlijk geen echte waarde. Er is geen reden waarom je je zou laten beïnvloeden door de goede of slechte meningen van anderen. Je zult ook veel onnodig lijden vermijden als je jezelf kunt bevrijden van de meningen van andere mensen.

3. Wees moedig genoeg om je gevoelens te uiten

Don Miguel Ruiz’s derde overeenkomst zegt: “Maak geen aannames.” Deze levenswet houdt in dat je leert om op een duidelijke, assertieve en vloeiende manier te communiceren. Het creëren van verwarring brengt alleen maar meer problemen met zich mee, er komt nooit iets goeds uit voort.

Man die vogels vrijlaat, als verwijzing naar de levenswetten van de Tolteken

Het beste dat je kunt doen, is nooit aannemen dat je de waarheid in pacht hebt. En neem zeker niet aan dat je de waarheden van andere mensen kent. Aarzel nooit om vragen te stellen als je iets niet begrijpt dat je wel wilt begrijpen.

Het is ook belangrijk om moedig genoeg te zijn om je gevoelens zo duidelijk en oprecht als je maar kan te uiten.

Dit is een manier om jezelf open te stellen voor andere mensen en een basis van wederzijds begrip te bereiken. Bovendien is het een belangrijk principe van echte communicatie.

4. Geef anderen het beste van jezelf

De laatste van de vier levenswetten van de Tolteken luidt: “Doe altijd je best.” Ruiz wil hiermee de boodschap overbrengen dat de inspanning die je levert veel belangrijker is dan de uitkomst. Wat een handeling echt belangrijk of waardevol maakt, is de moeite die je erin stopt. Het gaat niet om schijn, nut of wat jij er aan over kunt houden.

Het doel is om aan alles het beste van jezelf te geven. Daarnaast zou je jezelf nooit moeten laten beoordelen door je innerlijke tiran als je er niet in slaagt de doelstelling te bereiken die je voor jezelf hebt gesteld. Het echte doel is om te proberen om alsmaar beter te worden. Een negatief resultaat is niets meer dan een reden om het opnieuw te proberen.

Het enige waar je in moet uitblinken, is je bereidheid om andere mensen het beste van jezelf te geven. Ruiz zegt dat zodra je dat doel bereikt, je leven een positieve wending zal nemen. Het zal je ook helpen om ziekte en lijden te voorkomen.

Meisje dat op de wortels van een boom kijkt naar een kleurrijke lucht, als verwijzing naar de levenswetten van de Tolteken

Deze vier levenswetten zijn geïnspireerd door de filosofie van de Tolteken, en dienen als steunpilaren. Je kunt ze gebruiken om je te helpen een voller, rijker leven te leiden. Veel van wat ze zeggen komt zelfs overeen met de westerse psychologie. Dit zijn ideeën die zeker de moeite waard zijn om over na te denken. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.