Tekenen van spiritueel ontwaken 

Tekenen van spiritueel ontwaken 

Laatste update: 20 oktober, 2017

In een hoop omgevingen domineren consumentisme, egocentrisme en de drang om zich anders voordoen. Het klinkt dan misschien absurd om te spreken over ‘spiritueel ontwaken’. Maar er zijn steeds meer mensen die hiermee in contact komen. Velen van hen verzetten zich ertegen. Maar spiritueel ontwaken maakt jou niet anders. Het maakt je speciaal. En je bent niet alleen.

Veel dingen in de wereld zijn aan het veranderen. We leven in een tijd van ontwaken en van de wil om te veranderen. Een groot aantal mensen beseft dat problemen en bepaalde praktijken die veel te lang bestaan, moeten veranderen.

“Het geheim van menselijke vrijheid is goed te handelen zonder gehechtheid aan de resultaten.”

-Bhagavad Gita-

Er zijn veel mensen die hun leven in eigen handen willen nemen. Ze willen ontsnappen aan het model dat hen door de samenleving is opgedrongen. Hun doel is om echt geluk te kennen en het leven te leiden dat ze echt willen. Ze kiezen voor een ander leven dan wat hen door televisie, tijdschriften, films, sociale identificatie en door al die zinloze clichés die ons omringen, gedicteerd wordt.

Zich bewust worden van de grote menselijke en sociale problemen waarmee we geconfronteerd worden, wordt steeds ernstiger. Er zijn steeds meer mensen die bereid zijn naar die waarheden te luisteren. Ze zijn dapper genoeg om veranderingen bij zichzelf en bij hun familie door te voeren. Want ze weten dat de verandering die de wereld nodig heeft, zijn eigen weg volgt.

Meisje Met Een Uil Op Haar Schouders Als Symbool Voor Spiritueel Ontwaken

De mensen die dit sociaal ontwaken ervaren, zien dat hun bewustzijn groeit. Hun interesses ontwikkelen zich. De betekenis van het leven is voor hen aan het veranderen. Ze hebben nieuwe streefdoelen en inspiraties. Dat gaat allemaal gepaard met het verlangen om zichzelf te veranderen als eerste stap om de wereld te veranderen.

“Geweldige mensen zien dat spirituele kracht sterker is dan materiële, dat gedachten de wereld regeren.”

-Ralph Waldo Emerson-

Herken je jezelf in wat ik zeg? Hebben deze woorden een kleine vlam in jou doen aanwakkeren? Als je zo ver gekomen bent, wees dan dapper en lees verder.

Tekenen van spiritueel ontwaken

De volgende tekenen zijn duidelijk signalen dat je spiritueel aan het ontwaken bent. Als je beseft dat er iets met je aan het gebeuren is of je voelt je enigszins verwant hiermee, wees dan niet bang.

Soberheid en stilte

 • Je wil minder dingen. Je bent op zoek naar meer eenvoud in je leven. Het besef is er dat hoe minder je hebt, hoe opgeluchter je je voelt. Je wil minder materiële dingen verzamelen. In plaats van al die zaken wil je zoeken naar innerlijke rijkdom.
 • Je voelt je aangetrokken tot boeken die je geest openen. De boeken die je alleen maar amuseren, interesseren je steeds minder. Je gaat integendeel op zoek naar die boeken die je helpen om een betere versie van jezelf te worden.
 • Een diep verlangen naar betekenis groeit in jou. Je begrijpt dat een ‘normaal’ leven verstoken is van alle betekenis en nut. Dat is de reden waarom jij probeert om je eigen weg te creëren.
 • Je toont je ware zelf aan de wereld. Het sociale masker heb je achtergelaten. Je droeg het alleen maar om ‘te doen wat juist was’. Nu sta je open om je intiemste gedachten en gevoelens met anderen te delen zonder je schuldig of beschaamd te voelen.
 • Je besteedt steeds meer tijd alleen en in stilte. Van deze momenten in stilte geniet je. Je gaat in je eentje wandelen in de natuur met het doel om opnieuw te verbinden en vrede te sluiten met jezelf. Om tevreden te zijn heb je steeds minder lawaai om jezelf heen nodig. Je voelt je niet alleen wanneer je omgeven wordt door stilte en rust.

Verbondenheid

 • Je voelt je meer verbonden met de natuur en met levende wezens. Je erkent de verbinding en de onderlinge afhankelijkheid van alle levende wezens. Je ervaart een gevoel van eenheid met iedereen en alles.
 • Je bent gezonder gaan eten. Je draagt beter zorg voor je lichaam en geest. Je bent steeds bezorgder over wat je eet. Dat geldt niet alleen voor de voeding zelf, maar ook waar het vandaan komt. Je maakt je zorgen over hoe het verwerkt werd en welke impact dit op het milieu had. Bovendien heb je leefgewoonten verworven die gezonder zijn voor je lichaam. Dat heeft niets te maken met schoonheidsredenen. Je ervaart je leven als een tempel voor je geest, die jij ook beschermt en verzorgt.
Vrouw Die In Het Bos Zit Te Mediteren Want Zij Wil Spiritueel Ontwaken
 • Je neemt de verantwoordelijkheid voor je toekomst in eigen handen. Daarbij ben je je bewust van je daden. Je bent tot het besef gekomen dat er geen reden is om de mentaliteit van het slachtoffer te hebben of anderen te beschuldigen voor wat er niet goed gaat in je leven. Hierdoor ga je bewust vorm geven aan je toekomst. Je hebt de grote kracht ontdekt die je daden hebben. Daarom handel je op een manier waarbij je daden geen negatieve gevolgen hebben voor jou of voor anderen.

Het hier en nu

 • Het verleden en de toekomst beheersen je leven niet. Je begrijpt dat het heden echt belangrijk is. Het verleden heeft zijn moment gehad. De toekomst is iets dat nog niet bestaat. Je leeft in het hier en nu zonder het verleden toe te laten je handelingen te bepalen. Je bouwt een toekomst op vanuit het echte heden.
 • De interesse voor competitie ben je kwijt. Je beseft dat competitie tot conflicten en lijden leidt. De enige manier om in harmonie te leven met anderen is door een liefhebbende houding aan te nemen en medeleven te hebben met iedereen.
 • Je hebt ontdekt dat je op de wereld bent om de kaarsen van anderen aan te steken, niet om ze uit te blazen. Een bron van licht zijn vervult je veel meer dan indruk maken op anderen. De weg voor anderen verlichten geeft betekenis aan je bestaan.

“Als een zaad volledig tot bloei wil komen, dan moet het volledig vernietigd worden. Het omhulsel breekt, wat vanbinnen zat komt naar buiten en alles verandert. Iemand die groei niet begrijpt, zal dit zien als totale vernietiging.”

-Cynthia Occelli-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.