Ik hou van mensen die licht brengen op donkere dagen

Ik hou van mensen die licht brengen op donkere dagen

Laatste update: 21 december, 2016

Het was Albert Einstein die zei dat duisternis eigenlijk niet bestaat. Hij stelde dat duisternis niets meer is dan de afwezigheid van licht. Dit kan kan eveneens gelden voor de mensen om ons heen. Sommigen brengen licht en fleuren onze dagen op en anderen werpen alleen maar schaduwen.

We kunnen het niet echt uitleggen, maar we hebben allemaal vrienden of familieleden die, wanneer ze geconfronteerd worden met een moeilijke situatie, alleen maar voor nog meer negativiteit zorgen. Ze zijn niet in staat om mee te denken over mogelijke oplossingen of om steun te bieden.

Aan de andere kant weten we dat er mensen bestaan die zo eerlijk en betrouwbaar zijn dat ze zich zelf niet eens bewust zijn van hun eigen authenticiteit. Ze zijn de rust in de storm, het gezelschap in de eenzaamheid en de kracht waar verdriet is.

We weten allemaal dat we deze speciale mensen niet elke dag ontmoeten. Om ze te tellen binnen onze vriendenkring en familie hebben we aan één hand al genoeg. Omdat deze mensen eerder de uitzondering dan de regel zijn, is het zaak dat we onszelf beschermen tegen degenen die zorgen voor somberheid en die ons onzeker maken over onze verwachtingen.

We nodigen je uit om hier samen met ons over na te denken en om te beseffen dat ook jij een van die mensen kunt zijn die het leven van anderen kunt opfleuren met jouw licht. Stop nooit met schijnen.

Sommige mensen kunnen onze wegen verlichten en ons in het leven begeleiden

Wat weten we nu eigenlijk over de mensen die hun eigen licht hebben en van binnenuit stralen? Betreden we een gebied dat eerder spiritueel is dan psychologisch? In werkelijkheid is het niet zo moeilijk om deze mensen te definiëren en het is zelfs nog minder moeilijk om ze te herkennen.

Mensen die hun eigen licht hebben, stralen gemak en sereniteit uit. Ze zijn niet het licht aan het einde van de tunnel, omdat met hen de tunnel niet eens bestaat. Alleen wegen van rust waarop het leven makkelijker lijkt, waar alles zich in een subtiel evenwicht bevindt.

Welnu, we hebben het hier niet over magie. Er zijn vele psychologische kenmerken die gebruikt kunnen worden om deze mensen gemakkelijk te identificeren. Het zijn gewone mensen die altijd een glimlach opzetten, die het juiste zeggen op het moment dat dit nodig is.

Schuilen

Het zijn niet mensen die willekeurig positivisme beoefenen, die strooien met lege uitspraken zoals ‘maak je geen zorgen, het zal allemaal goedkomen’.

Ze weten hoe ze hechte relaties tot stand moeten brengen, omdat ze zeer empathisch zijn en innerlijke balans hebben. Ze zijn positief, maar het is een praktische positiviteit die gebaseerd is op strategie en balans.

Ze weten wanneer ze nodig zijn en ze weten hoe ze ruimte moeten geven. Ze eisen niets en verwachten niets terug. Wanneer we met ze samen zijn, kunnen we onszelf zijn. Geen druk, geen nep gedoe, geen behoefte om onszelf te rechtvaardigen.

Ze zitten vol licht en fleuren ons leven op, omdat ze ons op ons gemak stellen en ons opvrolijken. Ze lossen niet onze problemen op, noch vragen wij dit van ze. Het enige dat we moeten weten, is dat ze er voor ons zijn, zonder oordeel, zonder kritiek en zonder ons ooit te onderschatten noch op ons neer te kijken.

Ook jij brengt licht in het leven van anderen; stop nooit met schijnen

Het is heel goed mogelijk dat ook jij een wezen van licht bent. Elke dag breng je wel licht in het leven van anderen door het beste te willen zonder hier zelf beter van te worden, omdat dit jou een goed gevoel geeft. Dit is hoe jij het leven begrijpt en je zou niet weten hoe je het op een andere manier kunt leiden.

Als jij iemand bent die anderen steun en hoop biedt, dan zou je hier altijd voorzichtig mee moeten zijn. Er zijn mensen die dicht bij je zullen komen om zichzelf te omringen met jouw warmte en integriteit, maar alleen vanuit egoïsme. Er zijn zelfs mensen die ware deskundigen zijn in het met hun schaduw doven van het licht van anderen…

Als jouw manier van leven en zijn inhoudt dat je steun biedt aan de mensen om je heen en dat je een eenvoudig en nederig leven leidt, onthoud dan dat je altijd van binnenuit zult schijnen en de wereld zult opfleuren met jouw eigen licht.

Toch zou je je soms uitgeput kunnen voelen.

Opfleuren

Misschien is het makkelijk voor jou om het licht te zien in het donker, maar soms kunnen degenen die naast je staan je hierom uitlachen. Ze zullen je misschien naïef noemen; ze zullen je op sarcastische wijze belachelijk maken en je bestempelen als te zachtaardig of zwak. Ze zullen je misschien waarschuwen dat anderen misbruik van je zullen maken.

Vergeet niet wat Einstein zei. Duisternis bestaat niet; het is eigenlijk gewoon de afwezigheid van licht. Met andere woorden: we zouden kunnen zeggen dat er geen werkelijk kwaad schuilt in de mensen die ons wezen, dat wat wij zijn, ten onrechte aanvallen. In plaats van wrede intenties, of duisternis, is het simpelweg een gebrek aan emotionele intelligentie, aan begrip, aan empathie dat er voor zorgt dat ze jou bekritiseren.

Als jij schijnt met jouw eigen licht, laat anderen het dan niet doven. Verspil nooit jouw energie aan iemand die het niet verdient. Bewaar jouw licht en fleur alleen de levens op van degenen die het zullen waarderen.

Er zijn kale en frigide planeten die rondom de sterren cirkelen, wachtend op warmte. Geef hen licht als je voelt dat dit juist is; neem afstand van de planeten waarvan jij gelooft dat ze jouw eigen warmte verminderen. Omdat wezens van licht, ondanks hun grootsheid, ook zeer kwetsbaar kunnen zijn…

–Afbeeldingen met dank aan Sonia Koch en Pascal Campion–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.