De verschillen tussen probiotica en prebiotica

Probiotica bevatten levende micro-organismen en prebiotica zijn een speciaal soort voedingsvezels. Beide zijn echter belangrijk omdat ze je gezondheid verbeteren. In dit artikel bespreken we de verschillen tussen de twee.
De verschillen tussen probiotica en prebiotica
Saúl Sánchez

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez.

Laatste update: 03 november, 2023

Probiotica en prebiotica zijn gunstige stoffen voor je darmmicrobiota. De microbiota bestaat uit een verzameling bacteriën die in je lichaam leven. Er zijn verschillende soorten.

Zowel probiotica als prebiotica zijn in staat om de efficiëntie van je metabolisme, immuunrespons en opname van voedingsstoffen te bepalen. Er zijn echter belangrijke verschillen tussen de twee. Je kunt ze leren kennen in dit artikel.

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn een groep bacteriën waarvan is aangetoond dat ze voordelen hebben voor de microbiota en de menselijke gezondheid. Niet alle micro-organismen die worden geconsumeerd of die aanwezig zijn in voedsel hebben echter deze eigenschappen. Sommige zijn zelfs ziekteverwekkers.

Over het algemeen worden probiotica gevonden in gefermenteerde zuivel en in supplementen. Volgens een onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in het Journal of Clinical Gastroenterology kan het opnemen van probiotica in het dieet helpen diarree te voorkomen die gepaard gaat met antibiotica.

En hoe vreemd het ook klinkt, ze zijn zelfs in staat om je geestelijke gezondheid te verbeteren.

Aan de andere kant zijn probiotica-supplementen heel anders. Ze zijn er in veel verschillende vormen, er is een grote verscheidenheid aan stammen en een grotere of kleinere hoeveelheid kolonievormende eenheden. Bovendien zijn ze qua gezondheidsvoordelen extreem verschillend.

Wat zijn prebiotica?

Prebiotica zijn een reeks oplosbare vezels die in staat zijn om op darmniveau te fermenteren. Ze dienen als energiesubstraat voor de bacteriën die in je spijsverteringskanaal leven. Je zou kunnen zeggen dat prebiotica het voedsel van probiotica zijn. Bovendien zijn er producten die beide elementen bevatten. Deze staan bekend als synbiotica.

Je moet echter niet vergeten dat de groei die door prebiotica wordt bevorderd niet selectief is. Dit betekent dat zowel nuttige als ziekteverwekkende bacteriën in het lichaam zich zullen vermenigvuldigen. Onder normale omstandigheden is dit geen probleem. Als er echter sprake is van een dysbiose (verandering van de microbiota) kan dit negatieve gevolgen hebben.

Van de voedingsmiddelen met een hogere concentratie prebiotica springen havermout en appel eruit. Havermout heeft een stof in de vezels aan de binnenkant die bekend staat als bètaglucanen. Sterker nog, De Journal of Nutritional Bio chemistry heeft een onderzoek (Engelse link) gepubliceerd waarin staat dat deze stoffen in staat zijn om de dichtheid van de microbiota te helpen verhogen.

Een appel en een kom havermout

Het belang van het consumeren van probiotica en prebiotica

Het is essentieel om te zorgen voor een regelmatige inname van probiotica en prebiotica. Beide elementen zijn namelijk in staat om je gezondheidstoestand te verbeteren, vooral met betrekking tot je spijsverteringsfunctie.

Microbiota zijn echter ook gerelateerd aan veel andere organen van het menselijk lichaam. Er is bijvoorbeeld een tweerichtingscommunicatiesysteem dat bekend staat als de darm-hersenas. Veranderingen in een van deze twee organen heeft invloed op het andere. Als de dichtheid of diversiteit in de darmflora verloren gaat, kan het risico op emotionele stoornissen dus toenemen.

Op het moment dat je al gefermenteerde zuivel en plantaardig voedsel in je dieet opneemt, zou je voldoende probiotica en prebiotica moeten binnenkrijgen. Als je echter veranderingen in je darm- of spijsverteringsfunctie ontdekt, moet je een specialist raadplegen. Je hebt misschien supplementen nodig.

Hersenen en neuronen in de darmen

Probiotica en prebiotica, allebei belangrijk maar allebei anders

Zoals je hebt gezien zijn probiotica en prebiotica niet hetzelfde. Toch zijn ze allebei nauw verbonden met de gezondheid van de darmen. Een optimale spijsvertering is ervan afhankelijk. Ze hebben zelfs de kracht om je stofwisseling positief te beïnvloeden. Aan de andere kant kan een onnauwkeurige inname van sommige ook negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid.

Tot slot moeten we benadrukken dat je, om goed voor je microbiota te zorgen, voorrang moet geven aan de inname van vers voedsel boven die van sterk bewerkte voedingsmiddelen. Deze laatste bevatten namelijk eenvoudige suikers, transvetten en additieven die de bacteriële diversiteit op darmniveau beïnvloeden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Velasco, M., Requena, T., Delgado-Iribarren, A., Peláez, C., & Guijarro, C. (2019). Probiotic Yogurt for the Prevention of Antibiotic-associated Diarrhea in Adults: A Randomized Double-blind Placebo-controlled Trial. Journal of clinical gastroenterology53(10), 717–723. https://doi.org/10.1097/MCG.0000000000001131
  • Jayachandran, M., Chen, J., Chung, S., & Xu, B. (2018). A critical review on the impacts of β-glucans on gut microbiota and human health. The Journal of nutritional biochemistry61, 101–110. https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2018.06.010

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.