De top drie van supplementen voor stress

Heb je te veel stress? Dan is het interessant om te weten welke supplementen de beste zijn om deze aandoening te voorkomen en een goede nachtrust te bevorderen.
De top drie van supplementen voor stress

Laatste update: 28 september, 2021

Om stress goed te beheersen, is het belangrijk om gezonde gewoonten aan te nemen. Een daarvan is voldoende slapen. Daarnaast zijn er enkele supplementen die je kunt nemen om stress te verminderen en zo je spanning en angst onder controle te houden.

Onthoud dat het belangrijk is om ook een uitgebalanceerd dieet te volgen wanneer je supplementen gebruikt. Anders voel je de voordelen niet echt. Vervolgens leggen we uit welke supplementen je kunt nemen om je welzijn te verbeteren en stress te verminderen.

Melatonine, een supplement om beter te slapen en stress te verminderen

Melatonine is een neurohormoon dat wordt uitgescheiden in de pijnappelklier en verantwoordelijk is voor het reguleren van je slaap-waakcycli. Je kunt het innemen in de vorm van supplementen, die ‘s nachts een verhoging van de plasmaconcentratie veroorzaken. Daardoor bereik je een diepere en meer rustgevende slaap. Dit blijkt uit een studie gepubliceerd in Neurological Research (Engelse link).

Melatonine is een stof die geen mediane dodelijke dosis heeft. Om deze reden wordt het als erg veilig beschouwd om te nemen. Je moet het alleen vermijden naast het gebruik van antidepressiva, omdat het dan een gevoel van sufheid kan veroorzaken.

Onthoud dat je melatonine ook kunt gebruiken als een preventief mechanisme tegen angst en depressie. Door een goede nachtrust te bevorderen, wordt namelijk het risico op het ontwikkelen van emotionele stoornissen verminderd, waardoor het persoonlijk welzijn verbetert.

Er is echter een zekere mate van controverse rond de dosering van melatonine. In sommige landen is de verkoop ervan zonder recept in doses hoger dan twee milligram bijvoorbeeld verboden. De beste effecten die in wetenschappelijke studies zijn aangetoond, worden echter bereikt bij de consumptie van vijf of tien milligram per dag.

Vrouw die melatonine neemt

5-HTP, een supplement om stress onder controle te houden

5-HTP is een metaboliet van tryptofaan die in supplementvorm kan worden ingenomen om stressniveaus onder controle te houden, volgens onderzoek gepubliceerd in de International Review of Neurobiology (Engelse link). Het wordt vaak samen met melatonine gebruikt, omdat beide een synergetisch effect hebben.

5-HTP wordt geconsumeerd in doses van 200 milligram per dag. Het moet echter worden vermeden als je antidepressiva gebruikt. Als je dit soort medicijnen gebruikt, moet je trouwens altijd je arts raadplegen voordat je supplementen inneemt die je slaap of de heropname van serotonine kunnen beïnvloeden.

Magnesium, het ideale supplement voor herstel en rust

Tot slot moeten we magnesium noemen. Dit mineraal wordt veel gebruikt als supplement in het sportveld om spierherstel te bevorderen en krampen te voorkomen. Het is echter ook in staat om te werken ten gunste van nachtrust en slaap. Om deze reden wordt het meestal op de markt gebracht met melatonine in hetzelfde product.

De regelmatige inname ervan helpt je om een diepe en rustgevende slaap te hebben. Dit helpt je stressniveaus te moduleren en een groter gevoel van welzijn te genereren.

Je moet het supplement echter begeleiden door ook andere goede gewoonten aan te nemen. Het is bijvoorbeeld aan te raden om vroeg naar bed te gaan en het licht van eventuele schermen te vermijden voordat je gaat slapen.

Op dezelfde manier bevordert de dagelijkse sportbeoefening een goede nachtrust. Dat komt omdat vermoeidheid het in slaap vallen bevordert. Er zijn zelfs minder onderbrekingen tijdens de nacht, wat goed is voor je gezondheid.

Magnesium in tabletten

Supplementen en richtlijnen om stress te verminderen

Zoals je hebt gezien, zijn er een aantal supplementen die je regelmatig kunt gebruiken om stress te verminderen. Ze slagen erin om je slaapkwaliteit te verbeteren, wat de gezondheid helpt te verbeteren en veroudering vertraagt. Bovendien is een goede nachtrust essentieel om ontstekingen te voorkomen.

Je moet deze supplementen combineren met goede gewoonten om je stressniveau te verminderen. Onder hen vind je sportbeoefening, matiging in het gebruik van elektronische apparaten en een goed dieet. Deze gezonde gewoonten zijn ook essentieel om gezonde sociale relaties te bevorderen. Anders is het mogelijk dat je episoden van angst en depressie ervaart. Wellicht ook interessant voor jou

Antidepressiva: verschillende soorten, effecten en bijwerkingen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Antidepressiva: verschillende soorten, effecten en bijwerkingen

Depressie raakt meer dan driehonderdvijftig miljoen mensen ter wereld. Het gebruik van antidepressiva is dan ook enorm gestegen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Xie, Z.; Chen, F.; Li, W. A.; Geng, X.; Li, C.; Meng, X.; Feng, Y.; Liu, W. & Yu, F. (2017). A review of sleep disorders and melatonin. Neurological research39(6), 559–565. https://doi.org/10.1080/01616412.2017.1315864
  • Sharma, A.; Castellani, R. J.; Smith, M. A.; Muresanu, D. F.; Dey, P. K. & Sharma, H. S. (2019). 5-Hydroxytryptophan: A precursor of serotonin influences regional blood-brain barrier breakdown, cerebral blood flow, brain edema formation, and neuropathology. International review of neurobiology146, 1–44. https://doi.org/10.1016/bs.irn.2019.06.005

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.