De vier universele behoeften van de mens

Wat laat ons opbloeien? Als mensen zijn er, nadat we aan onze basisbehoeften zoals voedsel, een huis en een vaste baan hebben voldaan, een reeks aspiraties die we proberen te bereiken. Ontdek ze hier.
De vier universele behoeften van de mens
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 03 juli, 2023

Er is een reeks universele behoeften die ons motiveren om zelfrealisatie te bereiken. Zodra de basisaspecten die ons levensonderhoud garanderen zijn gedekt, is er een motor die ons blijft motiveren. Deze bestaat uit het verlangen om te blijven groeien, bloeien en hogere niveaus van welzijn en geluk te bereiken.

Hoewel Abraham Maslow zijn nu klassieke theorie over menselijke motivatie aanbood, is er nu iets meer vooruitgang geboekt in het begrijpen van deze factor. De psychologie verdiept zich al tientallen jaren in dit onderwerp. We weten nu bijvoorbeeld dat factoren zoals sociale verbondenheid of het hebben van goede controle over wat ons omringt essentieel zijn in het doel om voldoening te bereiken.

Als je je op dit moment nogal verloren voelt, zal dit onderwerp je helpen.

Het leven is een voortdurend proces van kiezen tussen veiligheid (uit angst en behoefte aan verdediging) en risico (omwille van vooruitgang en groei). Maak tientallen keren per dag de keuze voor groei.

Abraham Maslow

De universele behoeften die ons in staat stellen te floreren

Om in harmonie en tevredenheid te leven en ons te ontwikkelen, is het niet genoeg om alleen in onze basisbehoeften te voorzien. Als we eenmaal zekerheid en voedsel hebben, verlangt onze geest naar meer dimensies.

Het was de grootste exponent van de humanistische psychologie, Abraham Maslow, die er met zijn klassieke studies over de theorie van menselijke motivatie (Engelse link) op wees dat we biologisch geprogrammeerd zijn om te blijven evolueren.

Daarom kijken we, zodra we een goed lichamelijk welzijn hebben bereikt, naar de andere sport van de piramide om als mens te groeien in zelfrealisatie. Universele behoeften zijn motiverende drijfveren die bloei en zelfontplooiing mogelijk maken. Dit is een concept dat ook de positieve psychologie interesseert.

De Universiteit van Californië (VS) deed onderzoek (Engelse link) op dit gebied. Zij beweren dat menselijke bloei verder gaat dan het bezitten van een goede fysieke en mentale gezondheid. Het houdt in dat je tevreden bent met je leven, een doel hebt en geniet van goede sociale relaties. Deze inspirerende sferen worden samengevat in vier dimensies, die we gaan analyseren.

1. Zingeving of doel

Als we weten wat ons zin en betekenis geeft, kunnen we een zinvoller leven opbouwen. Veel mensen navigeren echter door hun dagelijks leven zonder hun doelen te verduidelijken. Dit gebeurt omdat ze zich laten meeslepen door traagheid, routine en zelfs paden die door anderen worden gedicteerd. Uiteindelijk ontstaan gevoelens van ongemak, existentiële leegte en ontmoediging.

Onderzoek(Engelse link) uitgevoerd door de Erasmus Universiteit (Nederland) stelt dat het moderne leven kan afleiden en dat we moeten weten hoe we onze doelen in het leven kunnen definiëren. Er wordt voorgesteld om na te denken over de volgende gebieden:

  • Beoordeel hoe onze ideale toekomst eruit zou zien.
  • Ontdek onze waarden en passies.
  • Denk na over ons huidige en toekomstige sociale leven.
  • Nadenken over waar we goed in zijn.
  • Nadenken over onze doelen voor morgen.

Hoe kan het jou helpen?

Een van de universele behoeften om als mens tot bloei te komen, is het verduidelijken van de zin van het leven. Het leidt elke actie en beslissing, als een kompas. Het herinnert je eraan waar het noorden is en welke paden je beter kunt vermijden. Zonder doel voel je je verloren. Dit heeft invloed op je geestelijke gezondheid.

Als mens hebben we allemaal behoefte aan groei en zelfrealisatie. Het geeft ons het gevoel trots te zijn op wie we zijn en wat we hebben.

2. Behoefte aan controle

Wat kunnen we controleren in ons leven? De tweede universele behoefte is de motivatie om zoveel mogelijk aspecten van de werkelijkheid te beheersen. Deze dimensie is beschreven door de psychologe Susan Fiske in haar BUC(k)ET behoeftenmodel, zoals naar voren komt in haar studie (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Motivated Social Perception.

Geluk begint bij deze basis, bij weten wat we kunnen controleren en wat niet.

  • We hebben controle over onze emoties en gedachten.
  • We zijn verantwoordelijk voor hoe we op dingen reageren.
  • We hebben controle over de beslissingen die we nemen en de paden die we bewandelen.
  • We kunnen het lot of sociale gebeurtenissen niet beheersen.
  • We kunnen de meningen van anderen niet beheersen.
  • We kunnen niet controleren wat andere mensen doen, beslissen of denken.

Hoe kan het jou helpen?

Hoewel je je ervan bewust bent dat in dit leven alles willen beheersen lijden veroorzaakt, moet je één aspect in overweging nemen. Aangeven wat buiten je macht ligt, maar weten over welke gebieden je wel controle hebt, bemiddelt je gevoelens van welzijn. Het voorkomt dat je ten prooi valt aan toestanden zoals aangeleerde hulpeloosheid (geloven dat wat je ook doet, er niets aan verandert).

3. Gevoel van competentie

Waar zijn we goed in? De derde universele behoefte heeft te maken met de noodzaak om je vervuld te voelen, wat betekent genieten van zelfeffectiviteit.

Trots zijn op onze waarde, talent en mogelijkheden betekent niet dat we arrogant of narcistisch zijn. In feite is het deze eigenschap die ervoor zorgt dat we ons waardevol voelen, onze doelen bereiken en groeien, zowel professioneel als persoonlijk.

Dit is wat we moeten doen als we een gevoel van competentie willen ontwikkelen.

  • Leer van anderen en laat je inspireren.
  • Vergelijk onszelf niet met anderen.
  • Wees trots op wat we bereiken.
  • Werk en train in wat we leuk vinden en waar we goed in zijn.
  • Richt je op onze talenten en stel haalbare doelen.
  • Wees constant. Wees je bovendien bewust van onze fouten en werk eraan.

Hoe kan het je helpen?

Een goed gevoel van competentie versterkt je gevoel van eigenwaarde en de visie die je op jezelf hebt. Het werkt als een katalysator die je in staat stelt om je dromen te veroveren en je als mens op te bouwen, waarbij je erkent dat je waardevol bent en kunt bereiken wat je van plan bent.

4. Verbinding

Emotionele verbinding vormt de ruggengraat van onze universele behoeften. Het is het substraat dat altijd aanwezig is bij elke stap van onze ontwikkeling en evolutie als mens. We zijn tenslotte sociale wezens die zich binden om zich veilig, vervuld en gelukkig te voelen.

Verbinding betekent het opbouwen van onze eigen ‘stammen’, netwerken van mensen van wie we houden en die van ons houden. Weten hoe je verbinding maakt, betekent weten hoe relaties werken: met zorg, respect, wederkerigheid en goede communicatie. Degenen die de kunst van het verbinden beheersen, hebben altijd tijd voor hun vrienden, partners, kinderen, ouders, enz.

Hoe kan het jou helpen?

Menselijke verbinding is de gouden draad die authentiek welzijn en dagelijkse ondersteuning opbouwt. Zonder deze pijler, zonder deze universele behoefte, voel je je alleen en verloren.

De positieve en humanistische psychologie hebben altijd middelen aangeboden die onze essentiële capaciteiten voor geluk, zelfrealisatie en welzijn vergroten.

Werken aan je universele behoeften bemiddelt je welzijn

Abraham Maslow beweerde dat we een instinctieve drang hebben om deze universele behoeften te overwinnen. Het is alsof er een biologisch mechanisme is dat ons aanspoort om van de ene naar de andere trede in zijn beroemde piramide te gaan.

Niet iedereen werkt echter aan het bereiken van deze dimensies. Als je dat niet doet, verschijnen er gevoelens van ongemak en frustratie en begin je te lijden. Bovendien brengt het moderne leven je soms weg van waar je echt naar verlangt. Dit kan betekenen dat je niet naar jezelf luistert en meer aandacht besteedt aan externe ruis dan aan je innerlijke stem.

Daarom moeten we allemaal meer naar elkaar luisteren en minder tijd besteden aan rennen. We moeten ons afstemmen op wat er in onszelf zit en ons een beetje loskoppelen van technologie, externe druk en de eisen van anderen. We zijn tenslotte wezens met behoeften die we moeten aanpakken.

Dus als je je doelen niet verheldert of niet werkt aan wat je kunt beheersen of als je sociale relaties tekortschieten, dan is het tijd om wat veranderingen aan te brengen. Je psychologische gezondheid zal je dankbaar zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.