Baseer je doelen niet op je emoties

Richten je doelen zich op je emoties zoals geluk of rust? Als dat zo is, kun je ze misschien nooit bereiken. We leggen uit waarom dit niet de beste manier is om vooruit te komen.
Baseer je doelen niet op je emoties
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 11 maart, 2023

Zelfrealisatie is een basisbehoefte voor ons, als mensen. We hebben inderdaad allemaal het verlangen om ons persoonlijk te ontwikkelen, te groeien, te verbeteren, doelen te stellen en daarnaar toe te werken. Maar niet alle doelen leiden ons naar dezelfde bestemming, en een slechte keuze ervan kan onze vooruitgang belemmeren in plaats van bevorderen. Daarom willen we je laten zien waarom je je doelen niet moet baseren op je emoties.

Als je je afvraagt wat dit betekent, denk dan na over je grootste doelen, en over wat je het liefste voor jezelf wilt. Waarschijnlijk zal je antwoord in de trant zijn van: “Ik wil gelukkig zijn,” “Ik wil me gewoon rustig en kalm voelen,” “Ik wil me geliefd voelen,” “Ik wil succesvol zijn”…. Natuurlijk zijn deze idealen volkomen legitiem, maar ze zijn misschien niet bijzonder goed gestructureerd. We leggen uit waarom.

Tevreden vrouw
Je emoties heb je niet onder controle. Ze zijn niet op te bouwen en zijn van voorbijgaande aard. Daarom moet je je doelen er niet op baseren.

Je doelen

Om te begrijpen waarom een emotie geen doel kan zijn, moeten we de definitie van een doel herzien. Het is iets dat je bereikt en waar je al je handelingen, beslissingen en activiteiten op richt. Met andere woorden, het is geen droom, verlangen of abstract ideaal. Je moet het kunnen verwezenlijken.

Verschillende auteurs hebben voorgesteld welke kenmerken een doel minimaal moet hebben om als zodanig te worden beschouwd. Eén zo’n voorstel werd gedaan door George T. Doran. Hij creëerde het acroniem S.M.A.R.T. om deze basisprincipes te helpen identificeren. Als regel kunnen we echter stellen dat een doel moet hebben:

  • Een datum. Dit onderscheidt een droom van een doel, omdat het het vaste doel definieert van het werken aan de vervulling van datgene waarnaar je verlangt.
  • Een paar stappen om te volgen. Elk doel moet concreet, specifiek en meetbaar zijn. Het mag niet dubbelzinnig blijven. Het is noodzakelijk dat er verschillende subdoelen zijn (of dat het mogelijk is om die vast te stellen), om je dichter bij je einddoel te brengen.
  • Een reeks acties. Ten slotte is het noodzakelijk dat je actie onderneemt en de eerder vastgestelde stappen in praktijk brengt. Zonder dit blijft je doel slechts een wens.

Waarom je doelen niet gebaseerd moeten zijn op je emoties

Zoals je ziet is het gemakkelijk te begrijpen waarom je doelen niet gebaseerd moeten zijn op emoties. Dat is omdat ze niet zouden voldoen aan de bovengenoemde parameters.

In de eerste plaats zijn je emoties voorbijgaande toestanden. Als gevolg daarvan bepalen ze je leven niet. Bovendien staan ze niet volledig onder jouw controle. Uiteraard zijn er bepaalde richtlijnen en praktijken die je kunnen helpen om vaker positieve toestanden te ervaren. Dat gezegd hebbende, negatieve emoties zijn onvermijdelijk, natuurlijk en noodzakelijk op bepaalde momenten in je leven.

Het belangrijkste is dat emoties niet opgebouwd kunnen worden. Ze zijn niet het resultaat van een reeks stappen of acties die je kunt ondernemen. Het zijn natuurlijke reacties van je lichaam wanneer je geconfronteerd wordt met verschillende prikkels uit de omgeving. Daarom is het niet gezond om je vitale verwachtingen eromheen te genereren.

Waarop moet je dan je doelen baseren? Het antwoord ligt in je houding, strategieën en persoonlijke vaardigheden. Het is volkomen logisch dat je gelukkig en succesvol wilt zijn en je rustig en voldaan wilt voelen.

Je moet die verlangens operationaliseren om er naar toe te kunnen handelen. Zo niet, dan ben je overgeleverd aan wat er met je gebeurt en aan alle situaties en omgevingen die zich aan je voordoen.

Om het beter te begrijpen, volgen hier enkele voorbeelden van houdingen en middelen waar je naartoe kunt werken:

Optimisme

Optimisme beschrijft de neiging om positieve verwachtingen te hebben over de toekomst en gebeurtenissen op een flexibele en functionele manier te interpreteren.

Aan een optimistische houding kan worden gewerkt en die kan worden ontwikkeld. Zonder twijfel draagt het bij tot het ervaren van het soort positieve emoties waarnaar je op zoek bent.

Dankbaarheid

Dankbaarheid is ook nuttig omdat het je in staat stelt alle goede dingen die je hebt en die je omringen te identificeren en te waarderen. Nogmaals, het is een kwaliteit die vergroot kan worden door het regelmatig te beoefenen. Het ligt inderdaad in je macht om je dankbaarder te voelen. Bovendien brengt het je dichter bij geluk en vervulling.

Doorzettingsvermogen

Doorzettingsvermogen kan je helpen succes te bereiken als dat je doel is. In plaats van te wachten tot de ideale omstandigheden zich voordoen, en alles aan het toeval over te laten, betekent doorzettingsvermogen dat je ze creëert met je wilskracht en vastberadenheid, door actief en aanhoudend actie te ondernemen.

Vergeving

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is vergeving niet altijd iets dat vanzelf komt. In feite is er een bewuste keuze voor nodig.

Als het je doel is om rustig en vredig te leven, zal het niet helpen om je wrok en wrok met je mee te dragen. Aan de andere kant zal leren vergeven en vergevingsgezindheid beoefenen uiterst positief voor je zijn.

Emotionele en sociale intelligentie

Dit is een hoognodige vaardigheid als je je “geliefd” wilt voelen of wilt genieten van diepe, zinvolle en gezonde banden. Nogmaals, je kunt niet verwachten dat je per toeval kunt genieten van de relaties die je wilt. Het is belangrijk dat je aan jezelf werkt om ze op te bouwen.

Friends talking on the street
Emotionele intelligentie, assertiviteit en andere verwante concepten, zoals empathie, bevorderen de opbouw van relaties.

Je doelen moeten niet gebaseerd zijn op emoties, maar op sterke punten

De bovenstaande voorbeelden zijn enkele van de karaktersterkten (Engelse link) die zijn voorgesteld door Martin Seligman, de bekende psycholoog op het gebied van de positieve psychologie.

Het zijn de constructen van Martin Seligman die houdingen, bekwaamheden en vaardigheden weergeven die mensen hebben en die bijdragen tot een groter welzijn en een grotere levenstevredenheid.

Het belangrijkste van deze sterke punten is dat er aan gewerkt kan worden. Sterker nog, je kunt in elk ervan vaardiger worden en ze leren toepassen in je dagelijks leven. Als het binnen je vermogen ligt om vooruitgang te boeken, is het mogelijk om ze te operationaliseren en meetbare en haalbare stappen te creëren om te volgen. Daarom zijn ze beter geschikt als vitale doelen dan je emoties.

Daarom, als je de neiging hebt om je doelen en doelstellingen te baseren op je emoties, probeer dan je perspectief te veranderen. Het zal je helpen de leiding te nemen over je toekomst en echt dichter bij het leven te komen dat je wilt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Doran, G. T. (1981). There’s a SMART way to write management’s goals and objectives. Management review70(11), 35-36.
  • Maslow, A. H. (1958). A Dynamic Theory of Human Motivation. In C. L. Stacey & M. DeMartino (Eds.), Understanding human motivation (pp. 26–47). Howard Allen Publishers. https://doi.org/10.1037/11305-004
  • Park, N., Peterson, C., & Seligman, M. E. (2004). Strengths of character and well-being. Journal of social and Clinical Psychology23(5), 603-619.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.