Het fenomeen droom in een droom

Heb je ooit een droom in een droom gehad? Dacht je dat je wakker werd, om later weer echt wakker te worden? We gaan het hebben over dit merkwaardige verschijnsel.
Het fenomeen droom in een droom
José Padilla

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog José Padilla.

Laatste update: 24 oktober, 2022

Een droom in je droom. Hoe en waarom gebeurt het? Dit verschijnsel komt voor in verschillende films, zoals Inception, waarin Dominick Cobb (Leonardo DiCaprio), samen met zijn team, toegang krijgt tot de dromen van mensen.

Waking Life is een andere film waarin dit verschijnsel voorkomt. De plot draait om een jongeman die door de straten van een stad dwaalt terwijl hij filosofische gesprekken voert met andere mensen. Hij wordt blijkbaar steeds wakker en begint nieuwe gesprekken.

Hoewel de jongeman van de ene droom in de andere springt, wordt hij in werkelijkheid nooit wakker. Het wordt een werkelijk schrijnende situatie waaruit hij probeert te ontsnappen. Het levert een verder bewijs van de complexiteit van het functioneren van de menselijke geest. Daarbij creëert de ene fantasie een andere. Bij gebrek aan besef van de werkelijkheid, ervaart iemand beiden als de enige echte werkelijkheid.

Een droom in een droom

Het hebben van een droom binnen een droom, dromen dat je droomt, noemt men ook metaslaap. Het is een verschijnsel dat optreedt tijdens de REM-fase van de slaap. Dit is wanneer de ene droom zich ontwikkelt binnen de andere. Om het beter te begrijpen, stellen we ons een klein gedachte-experiment voor.

Stel dat je door een eenzame straat rijdt en je botst op een auto die uit het niets lijkt te komen. Precies op het moment van de botsing word je bang wakker. Je gaat op de rand van het bed zitten en gaat naar de keuken om een glas water te halen om te drinken. Op dat moment word je echt wakker.

In dit voorbeeld werd het ongeluk gedroomd door de versie van jou die bang opstond om water te drinken. Deze versie van jou werd echter ook door jou gedroomd, terwijl je nog heerlijk lag te slapen.

Dromende vrouw

Kenmerken van het fenomeen droom in een droom

In dit fenomeen is het bewustzijn hetzelfde als wanneer je normaal droomt. Met andere woorden, je weet niet dat je het doet. Er kunnen echter momenten zijn waarop je je ervan bewust bent dat je droomt. Dit staat bekend als lucide dromen.

In een droom binnen een droom mis je de mentale helderheid om je aandacht te kunnen observeren en richten. Om je ervan bewust te zijn dat je droomt moet de droomachtige kwaliteit van de toestand direct beschikbaar zijn voor aandacht. Het lijkt erop dat alleen als je de toestand van wat je droomt kunt observeren of aanschouwen, je duidelijk kunt weten dat je droomt (Thompson, 2015).

Als je dit verschijnsel hebt ervaren, weet je dat elk moment, elke situatie, elke gedachte en elk gevoel als iets dat je echt ervaart, op dezelfde manier als je het in je waaktoestand zou ervaren. Je gewaarwording van de werkelijkheid verandert niet, tenzij je bewustzijn over de handeling van het dromen verandert.

Als je je ervan bewust bent dat je droomt, zullen je perceptie en gevoel over wat je in de droom ervaart veranderen. Daardoor herken je het niet meer als een werkelijkheid op zich.

Waarom komt een droom in een droom voor?

Je doorloopt verschillende fasen van de slaap: waken, niet-snelle oogbewegingen (NREM)-slaap, en snelle oogbewegingen (REM)-slaap. De NREM-fase is verdeeld in vier andere fasen, die overgaan van oppervlakkige toestanden naar andere diepere.

Elke slaapfase wordt bepaald door een ander hersenprofiel. Dit kan echter volledig of slechts gedeeltelijk betrokken zijn. Op dezelfde manier kan ook de overgang tussen sommige toestanden en andere totaal of gedeeltelijk zijn, dat wil zeggen onvolledig.

Het is tijdens deze overgangen dat je dit verschijnsel ervaart. In feite neemt men aan dat het een product is van de combinatie van de REM-fase met het waken.

McNamara (2020) stelt dat wanneer de dorsolaterale prefrontale cortex wordt geactiveerd tijdens de REM-fase, het individu zelfbewust wordt. Hij realiseert zich dat hij droomt.

Bij een vals ontwaken, zoals bij dit verschijnsel gebeurt, wordt het zelfbewustzijn omzeild tijdens de overgang naar het waken. In plaats daarvan wordt het ontwakingsproces onderbroken en gaat het individu dat een ontwaken verwachtte door met dromen.

Enkele problemen die deze ontwakingen beïnvloeden, zijn volgens Peters (2021) de volgende:

  • Snurken, pauzes in de ademhaling, hijgen of stikken, tandenknarsen, veelvuldig plassen ‘s nachts, of overmatige slaperigheid overdag.
  • Periodieke bewegingen van de ledematen.
  • Vaak wakker worden en moeite hebben om weer in slaap te komen.
  • Omgevingslawaai.
Slapende vrouw

Het vals ontwaken

Een vals ontwaken gebeurt wanneer je gelooft dat je wakker bent geworden, terwijl je in feite nog steeds slaapt. Vals ontwaken is meestal een eenmalige droom waarbij je wakker wordt en denkt dat je niet meer slaapt, terwijl dat in feite wel zo is.

Om het bovenstaande te illustreren, stel je voor dat je op een avond naar bed gaat en na een tijdje wakker wordt om naar het toilet te gaan. Onderweg merk je dat er iets niet klopt en dat je de wereld anders ervaart. Na een tijdje realiseer je je dat je nog steeds slaapt en wordt onmiddellijk wakker.

Het kan ook gebeuren dat je niet beseft dat je droomt, maar gewoon wakker wordt en erkent dat je vorige ontwaken, waarbij je opstond om naar de badkamer te gaan, niets anders was geweest dan een droom.

Anderzijds impliceert een droom binnen een droom het bestaan van twee dromen. Bij slechts één komt het verschijnsel niet voor. Vergeet niet dat het ene binnen het andere plaatsvindt, dus het ene alleen is niet voldoende, zoals het geval zou kunnen zijn bij een vals ontwaken.

Als je droomt binnen een droom, heb je een vals ontwaken. Net als in het voorbeeld van het ongeluk dat we aan het begin van het artikel noemden. Bij een vals ontwaken heb je echter niet altijd twee dromen, zoals in het voorbeeld van het naar de wc gaan. Beide verschijnselen kunnen nauw verwant zijn, maar ze zijn verschillend.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.