De sterke en zwakke punten die je moet noemen in een sollicitatiegesprek

We hebben een lijst samengesteld met sterke en zwakke punten die u misschien wilt noemen in een sollicitatiegesprek. We geven ook enkele richtlijnen om erover te praten.
De sterke en zwakke punten die je moet noemen in een sollicitatiegesprek
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 14 juni, 2023

Een van de meest verwachte momenten in een sollicitatiegesprek is wanneer de kandidaat gevraagd wordt zijn sterke en zwakke punten te beschrijven. Afhankelijk van hun antwoorden worden veel mensen in dit stadium uitgesloten. Daarom moeten we allemaal weten hoe we deze vraag moeten beantwoorden.

Het succes van een sollicitatiegesprek is gebaseerd op oprechtheid. Zorg er dus voor dat je niet liegt over een bepaalde vaardigheid of vaardigheid als je die later niet kunt staven. Beweer bijvoorbeeld niet dat je een andere taal spreekt als dat niet zo is. Zet dit soort strategieën aan de kant en richt je op de vaardigheden die je kunt bewijzen.

Belangrijkste sterke punten

Onderzoek suggereert dat de belangrijkste actie die je in een sollicitatiegesprek moet ondernemen het focussen op je sterke punten is. Die kunnen immers je zwakke punten overschaduwen en je in aanmerking laten komen voor de functie.

Hoewel ze afhangen van je persoonlijke vaardigheden, zijn er bepaalde algemene sterke punten die door elke werkgever worden gewaardeerd. We gaan je in dit artikel enkele voorbeelden geven. Zorg ervoor dat je die kiest of beschrijft die samengaan met je persoonlijkheid, houding en manier van gedragen.

Sollicitatiegesprek
Eerlijkheid is het belangrijkste element in een sollicitatiegesprek.

1. Teamwerkvaardigheden

Teamwerkvaardigheden zijn sterke punten die elk bedrijf in zijn werknemers waardeert. Uit onderzoek (Engelse link) blijkt zelfs dat het een van de meest gewaardeerde vaardigheden is voor werkgevers. Dit is vooral het geval in contexten waarin de deelname van een groep vereist is.

Bovendien is het zijn van een teamspeler een indicator van veel andere elementen die door een toekomstige werkgever gewaardeerd worden. Bijvoorbeeld communicatievaardigheden, het vermogen om kennis te delen en anderen te helpen, ideeënmanagement, enz. Zorg er daarom voor dat je teamvaardigheden tot je sterke punten rekent.

2. Creativiteit

Creativiteit betreft je vermogen om nieuwe originele ideeën te genereren. Dit soort ideeën kan het beheer van een bedrijf vergemakkelijken, de ontwikkeling ervan bevorderen of het naar succes leiden. Gezien de veranderende context van de huidige maatschappij is creativiteit ongetwijfeld een van de sterkste punten om te vermelden in een sollicitatiegesprek.

Bovendien beweren deskundigen dat creativiteit een bemiddelaar is voor prestaties in teamverband. Als je het dus tot je sterke punten rekent, kun je het verbinden met je teamwerkvaardigheden. Zo voorkom je dat je ongerelateerde factoren noemt die geen belang of waarde hebben voor je toekomstige werkgever.

30 Specialiteit of vaardigheid

Het hebben van een specifieke vaardigheid, of die nu praktisch of theoretisch is, is een gewaardeerd bezit voor een bedrijf. Hoewel het waar is dat werknemers met meer algemene vaardigheden of die in staat zijn verschillende gebieden te bestrijken meestal de voorkeur krijgen, kan een specialiteit een merkbaar verschil maken in het ecosysteem van een bedrijf.

Een specialiteit komt voort uit je ervaring en studies. Het is echter je ervaring die de grootste waarde heeft. Daarom geldt: hoe meer je vergaart, hoe aantrekkelijker je bent voor een werkgever. Maar pas op: schep niet op met veel ervaring als je denkt dat je daardoor overgekwalificeerd bent voor de baan.

4. Organisatorische vaardigheden

Organisatorische vaardigheden worden in alle banen gewaardeerd. Of het nu gaat om face-to-face werk of werk op afstand, een georganiseerde houding werkt in je voordeel. Organisatie vertaalt zich in efficiënter en systematischer werken en gehecht zijn aan processen die een succesvolle prestatie garanderen. Het betekent ook dat je een systeemdenker bent.

Je zou ook empathie, het vermogen tot zelfkritiek, toewijding, een positieve instelling, flexibiliteit en punctualiteit bij het nakomen van afspraken kunnen noemen.

Je hoeft ze niet allemaal op te noemen. Kies er gewoon een paar die je het beste beschrijven en houd ze bij de hand als de interviewer je de vraag stelt.

Belangrijkste zwakke punten

De andere kant van de medaille zijn je zwakke punten. We hebben allemaal gebreken, en die beïnvloeden vaak onze prestaties bij het uitvoeren van bepaalde taken. Probeer die te kiezen die, ondanks dat ze echt zijn, je niet in een compromitterende situatie tegenover de werkgever brengen.

1. Te veel een perfectionist zijn

Een perfectionist zijn is een zwakte die tegelijkertijd trekjes van kracht bevat. Je zou je perfectionisme kunnen verklaren in relatie tot het feit dat je buitengewoon ijverig bent in de kleinste details. Als zodanig richt je je zozeer op het perfectioneren van de kleine dingen, dat je geen genoegen neemt met iets totdat het voldoet aan bepaalde van je persoonlijke criteria.

Aan de andere kant kan perfectionisme een nadeel zijn, omdat het ertoe kan leiden dat je levertijden vertraagt, het niet eens bent met het begrip ‘kwaliteit’ van de groep, en zelfs het algemene begrip verliest door je te concentreren op de bijzonderheden. Natuurlijk moet je de interviewer deze details zelf laten uitzoeken. Houd ze echter in je mouw voor het geval ze meer willen weten.

2. Extreem extravert of introvert

Extreem introvert of extravert zijn kan in bepaalde contexten ook als een nadeel worden beschouwd. In feite kunnen deze beide persoonlijkheden elkaar tegenwerken bij het werken als team, het doen van creatieve voorstellen aan het bedrijf, het waarderen van de mening van anderen, en het handhaven van een hartelijke en aangename sfeer op het werk.

Als je een van deze persoonlijkheidstypen bent, moet je uitleggen dat je aan je problemen hebt gewerkt en nu op een pad van meer evenwicht en stabiliteit bent. Ga niet te veel in detail, maar maak het duidelijk zodat je niet het beeld geeft dat je je emoties niet onder controle kunt houden.

3. Delegatieproblemen

Veel mensen hebben moeite met het delegeren van taken. Hun perfectionisme of wantrouwen in de prestaties van anderen kan ertoe leiden dat ze elke taak in hun eentje willen voltooien. In de regel zijn mensen die deze positie innemen uiterst efficiënt, verantwoordelijk, proactief en competent. Anderzijds zijn er momenten waarop het essentieel is om te kunnen delegeren.

4. Ongeduld

Ongeduld is een andere zwakte die je in een sollicitatiegesprek zou kunnen noemen. Het is niet de minst schadelijke zwakte, maar wel een die je in je voordeel kunt gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je ongeduldig wordt bij het afmaken van projecten omdat je de neiging hebt je er zo mee te verbinden dat je niet kunt wachten tot ze klaar zijn.

Andere zwakke punten die je zou kunnen noemen zijn te direct, ongeorganiseerd, een beetje besluiteloos, of overdreven kritisch. Eerlijk zijn over je gebreken is cruciaal. De werkgever zal het waarderen dat je het spectrum van je sterke en zwakke punten weet te overzien.

Sollicatiegesprek
Een communicatieve en ontspannen houding wordt gewaardeerd door een wervingsteam.

Hoe je je sterke en zwakke punten communiceert in een sollicitatiegesprek

Even belangrijk als het voorbereiden van je sterke en zwakke punten in een sollicitatiegesprek is het managen van hoe je ze uitlegt. Hier volgen enkele richtlijnen.

  • Wees eerlijk. Welke sterke en zwakke punten je ook noemt in het gesprek, als je niet eerlijk bent, heb je er weinig aan. Vertel de waarheid, zodat je niet ontslagen wordt als je je beloften niet nakomt.
  • Wees kort. Een sollicitatiegesprek is geen soap, dus weid niet te veel uit. Denk aan de kwaliteit van je antwoorden, niet aan de kwantiteit. Een goede communicatiestijl is een ander sterk punt dat de interviewer zal waarderen.
  • Geef voorbeelden. Geef een voorbeeld van elk van je sterke en zwakke punten. Zorg ervoor dat deze illustraties laten zien hoe ze in het verleden voor of tegen je hebben gewerkt. Blijf eerlijk en gebruik echte voorbeelden.
  • Blijf ontspannen. Als je ontspannen blijft, versterk je je uitleg over je sterke en zwakke punten. Immers, de eerste indruk bepaalt altijd de uiteindelijke beslissingen, dus je moet vanaf het begin een ontspannen houding aanhouden.

Experts raden aan (Engelse link) te repeteren voordat je solliciteert voor face-to-face of virtuele sollicitatiegesprekken. Door dit te doen kun je je antwoorden voorbereiden, je gebaren moduleren, vertrouwen wekken bij de werkgever, en voorkomen dat je halverwege het gesprek moet improviseren. Dit is een aanvulling op je uitleg van je sterke en zwakke punten.

Ten slotte, als je met al het bovengenoemde rekening houdt, kun je er zeker van zijn dat je de weegschaal in je voordeel laat doorslaan bij het solliciteren naar elke baan die je nodig hebt of waar je gepassioneerd over bent.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.