Zeven sterke punten van hooggevoelige mensen

Hooggevoeligheid geeft een persoon meerdere sterke punten. Een daarvan is het vermogen tot zelfzorg. In feite weten ze hoe ze contact kunnen maken met zichzelf en met anderen. Bovendien weten ze rust te vinden in een wereld vol lawaai.
Zeven sterke punten van hooggevoelige mensen

Laatste update: 22 oktober, 2021

Hooggevoelige mensen hebben zeer specifieke persoonlijkheden. Tegenwoordig hebben we hulpmiddelen, studies en onderzoeken om ons te helpen deze psychologische eigenschap te identificeren en te begrijpen. In feite weten we dat dit soort mensen empathisch en reflectief is. Daarnaast zijn er veel prikkels die voor hen stressvol en zelfs pijnlijk blijken te zijn.

Hooggevoelige mensen hebben, net als iedereen, hun zwakke en sterke punten. Ondanks het feit dat het onderwerp hooggevoeligheid steeds populairder is geworden sinds Elaine N. Aron haar boek The Highly Sensitive Person in 1996 publiceerde, zijn er vandaag de dag nog steeds een aantal onjuiste ideeën die als vanzelfsprekend worden beschouwd.

Hooggevoelige mensen zijn bijvoorbeeld niet per se introverte mensen. Bovendien is het niet alleen een vrouwelijk persoonlijkheidskenmerk, het komt ook veel voor bij mannen. Ook is hun gevoeligheid niet synoniem met kwetsbaarheid. Sterker nog, in veel gevallen herbergen ze sterke punten waarvan ze zich vaak niet eens bewust zijn.

“Ze horen bijna elk geluid, ze merken elke beweging op en ze verwerken de uitdrukking op het gezicht van iedereen. En dat betekent dat gewoon door een openbare ruimte lopen een aanslag op hun zintuigen kan zijn…”.

-Andre Solo-

jongen voor de zee symboliseert de sterke punten van hooggevoelige mensen

De sterke punten van hooggevoelige mensen

Een psychologische kracht definieert een deugd, een talent en een bepaald vermogen om moeilijkheden het hoofd te bieden. Deze dimensie heeft niets te maken met fysieke weerstand. Bovendien definieert het verschillende elementen van een persoonlijkheid. Aspecten die een ieder een eigen beeld geven en verrijken.

Opgemerkt moet worden dat karaktersterkten in 2004 werden gedefinieerd door psychologen Christopher Peterson en Martin Seligman. In hun onderzoekswerk (Engelse link) slaagden ze erin om de beroemde karaktersterkten en deugden: een handboek en classificatie te creëren. Tegenwoordig fungeert dit werk als een referentiepunt voor het begrijpen van het menselijk potentieel.

Het is buitengewoon interessant om te leren dat hoogsensitieve mensen hun eigen kenmerken hebben. Laten we eens kijken wat ze zijn.

1. Authenticiteit, wat je ziet is wat je krijgt

Een van de sterke punten van hoogsensitieve mensen is hun authenticiteit. Sterker nog, ze weten niet hoe ze moeten doen alsof en zouden liegen zeker nooit als een optie overwegen. Ze zijn echter niet alleen niet in staat hun toevlucht te nemen tot bedrog, maar ze zijn ook niet in staat hun tijd, moeite en wil te investeren in praktijken die niet passen bij hun waarden.

Dit maakt het moeilijk voor hen om banen te behouden die niet in overeenstemming zijn met hun principes, interesses of persoonlijke codes. Als ze ooit in dergelijke banen terechtkomen, lijden ze meestal aan stress, angst en voelen ze zich mentaal overweldigd.

2. Perspectief: emotionele en sociale intelligentie

Perspectief valt binnen de categorie van wat Seligman en Peterson definieerden als cognitieve sterke punten. Het bestaat uit een mentale benadering die gericht is op menselijke verbinding en begrip. Hooggevoelige mensen zijn bekwame persoonlijkheden die in harmonie zijn met de sociale en emotionele realiteit van anderen.

Niet alleen hun empathie definieert hen, maar ze worden ook gekenmerkt door het begrijpen van de behoeften van anderen en het hebben van een echte bezorgdheid over elke vorm van onrecht. Ze hebben een zeer brede benadering (perspectief). Dit maakt het voor hen in feite gemakkelijker om buiten zichzelf te komen en contact te maken met hun omgeving.

Deze mensen kunnen zich emotioneel beïnvloed voelen door de realiteit van anderen. Ze worden ook benadrukt door een cognitief aspect, namelijk hun zorg, interesse en hun behoefte om de mens te reflecteren en te begrijpen.

3. Sterke punten van hoogsensitieve mensen: zorgzaam en zelfzorg

Een van de sterke punten van hoogsensitieve mensen is zorgzaamheid en zelfzorg. Volgens een studie (Engelse link) uitgevoerd aan de Universiteit van Melbourne beschikken ze over zeer waardevolle vaardigheden op deze dimensies:

  • Het zijn mensen die hun hele leven een waardevolle houding ontwikkelen. Ze genieten van eenzaamheid, verbinding met de natuur en contemplatieve praktijken. Deze gebieden bevorderen hun intern welzijn. In feite stelt deze dynamiek hen in staat om hun emoties te reguleren en balans te vinden in een wereld die ze vaak zo vol chaos aantreffen.
  • Ze oefenen compassie en zelfcompassie. Dit definieert hun vermogen om vitale betekenissen en doelen te vinden waarmee ze verder kunnen gaan. Bovendien brengen ze positiviteit en hoop over, facetten die essentieel zijn om anderen te helpen, als gidsen en het bieden van hun waardevolle steun.

4. Reflectie, de noodzaak om het waarom van dingen te begrijpen

Hooggevoelige mensen hebben de neiging om hun plaats in de wereld te begrijpen. Het kan lang duren voordat ze dit bereiken, met veel onenigheid en gevechten onderweg, waarvan ze sommige zullen winnen en sommige zullen verliezen. De meesten van hen krijgen echter inzicht in hoe ze zijn en hoe ze kunnen functioneren in het dagelijks leven en in hun relaties met anderen.

Ze bereiken dit dankzij hun waardevolle vermogen tot reflectie en introspectie. Het betekent dat ze altijd in staat zijn om het waarom van dingen te begrijpen.

5. Creativiteit, het genie van emotionele gevoeligheid

Dit is een van de sterke punten van hoogsensitieve mensen die ze zelf herkennen. Inderdaad, hoewel ze vaak niet al hun sterke punten erkennen, erkennen ze wel hun creativiteit. Waarschijnlijk omdat ze hun psychologische toevlucht vinden in al dat soort praktijken die de geest bevrijden.

Ze genieten van hun geschenken voor muziek, tekenen, knutselen. In feite hebben hun gevoeligheden dit soort ruimtes nodig, zodat ze zich vrij en voldaan kunnen voelen.

Vrouw in het veld met gele bloemen die nadenkt over de sterke punten van hooggevoelige mensen

6. Nederigheid, de weerspiegeling van eenvoudige harten

Mensen met een hoge gevoeligheid vallen op door hun eenvoud en nederigheid. Ze weten hoe ze zijn. Ze kennen hun grenzen, hun zwakheden en hun tekortkomingen. Deze nauwkeurige visie die ze van zichzelf hebben, stelt hen in staat om altijd met precisie te handelen, zonder bombastisch te zijn, zonder te doen alsof en zonder te overdrijven.

Ze houden er niet van om te concurreren of om boven of voor iemand te staan. Dit betekent dat ze zich niet goed aanpassen aan agressieve werkscenario’s op basis van concurrentievermogen. Bovendien, ondanks het feit dat ze opmerkelijke deugden bezitten, maken ze er niet altijd gebruik van. In feite geven ze er de voorkeur aan hun capaciteiten te minimaliseren en de aandacht van zichzelf af te leiden.

7. Liefde, een van de sterke punten van hooggevoelige mensen

Liefde is ook een psychologische kracht. Het is het vermogen om te weten hoe je jezelf aan anderen kunt geven, om voor relaties te zorgen en te begrijpen wat de basis van dit gevoel is. Dit heeft niet alleen betrekking op emotionele relaties.

Als liefde een van de sterke punten is van hooggevoelige mensen, dan komt dat door hun wijsheid als het gaat om het begrijpen waar deze dimensie uit bestaat.

Het betekent zorgzaam zijn, genegenheid geven zonder lastig te vallen en de ruimte en behoeften van anderen respecteren. Het is weten dat genegenheid gebaseerd is op wederkerigheid, op emotionele en niet op gewelddadige communicatie.

Hooggevoelige mensen zorgen voor al deze aspecten. Helaas krijgen ze niet altijd wat ze geven. Toch geven ze nog steeds niet op. Ze zijn trouw aan hun principes, aan hun manier van zijn. Ze kiezen er niet voor om hooggevoelig te zijn, het is gewoon een deel van wie ze zijn. Bovendien is het de manier waarop ze het leven, relaties en hun eigen bestaan begrijpen…


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Acevedo, B. P., Aron, E. N., Aron, A., Sangster, M. D., Collins, N., & Brown, L. L. (2014). The highly sensitive brain: an fMRI study of sensory processing sensitivity and response to others’ emotions. Brain and behavior4(4), 580–594. https://doi.org/10.1002/brb3.242
  • Black, B.A., Kern, M.L. A qualitative exploration of individual differences in wellbeing for highly sensitive individuals. Palgrave Commun 6, 103 (2020). https://doi.org/10.1057/s41599-020-0482-8

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.