Besteed je meer tijd aan doen dan aan zijn?

Vooruit kijken naar toekomstige projecten beschermt je als het ware tegen gevaar. Het is dus normaal dat je meer tijd besteedt aan doen dan aan zijn. Continu alert zijn weerhoudt je er echter van te genieten van datgene waar je zo hard voor gewerkt hebt om het te verkrijgen.
Besteed je meer tijd aan doen dan aan zijn?
Laura Rodríguez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Rodríguez.

Laatste update: 27 december, 2022

Mensen besteden meer tijd aan doen dan aan zijn. Dit betekent dat de meeste mensen zo geprogrammeerd zijn door de maatschappij dat zij hun individuele behoeften vergeten (Engelse link). Veel mensen brengen hun leven door met taken met als enig doel “productief zijn.” Het is alsof hun welzijn ervan afhangt.

In zekere zin leven de meesten hun leven ondergedompeld in een routine: werken, koken, koffie drinken met vrienden, naar de sportschool gaan, de was doen, douchen en naar de kapper gaan, en daarnaast nog vele andere taken.

De culturele programmering is zo sterk dat veel mensen hun volgende taak beginnen te plannen, zelfs als ze nog niet klaar zijn met de taak waarmee ze nu bezig zijn. Jammer genoeg genieten ze zelden van het hier en nu.

Een persoon die op een zakhorloge kijkt

Wanneer je meer tijd besteedt aan doen dan aan zijn

Soms vergeet je te zijn en sta je zelden stil bij wie je bent en wat je nodig hebt. Met andere woorden, je hebt de neiging om veel van je energie te richten op het voltooien van bepaalde taken en activiteiten, het organiseren van je tijd, en het vasthouden aan je agenda.

Zo negeren veel mensen het feit dat er een heden is. De meesten richten zich dus op de toekomst en zien over het hoofd hoe belangrijk het is om van het hier en nu te genieten.

Mensen vergeten te lachen, dankbaar te zijn, de natuur om hen heen te waarderen, te knuffelen, te kussen, genegenheid te tonen, de zuivere lucht te voelen, vrijuit te lopen en te genieten van de smaak van een goede kop koffie, naast nog veel andere dingen.

Soms waarderen mensen de kleine details van hun dagelijks leven gewoon niet en verdiepen ze zich in het afwerken van klusjes en het afstrepen ervan van hun to-do lijstjes.

Het is nooit genoeg

Zoals je ziet, worden mensen mechanisch, ontevreden en gefrustreerd en hebben ze het constante gevoel dat ze niet genoeg doen, bijna zonder het zelf te beseffen. Dit komt omdat wanneer je meer tijd besteedt aan het afwerken van dingen, je lijst van af te werken dingen oneindig wordt.

Is het echt mogelijk om alle taken te voltooien die je je hebt voorgenomen? Het is waarschijnlijk dat je altijd nog wel iets te doen hebt. Je aandacht richten op wat gedaan moet worden kan leiden tot veel frustratie als je je gestelde doelen niet kunt bereiken.

Op zijn beurt ontstaat er een enorme ontevredenheid en denk je dat het je nooit zal lukken om alles te doen wat je wilt doen. Daarom ben je niet tevreden met je prestaties. Wat er in deze gevallen gebeurt, is dat je gevoel van eigenwaarde afhangt van je prestaties en niet zozeer van wie je bent.

Eerst wilde ik dolgraag de middelbare school afmaken en aan de universiteit beginnen. En toen wilde ik dolgraag mijn school afmaken en gaan werken. Daarna wilde ik dolgraag trouwen en kinderen krijgen. En toen wilde ik dolgraag dat mijn kinderen oud genoeg waren om naar school te gaan, zodat ik weer kon gaan werken. Toen kon ik niet wachten om met pensioen te gaan. En nu, ben ik stervende… en plotseling realiseer ik me dat ik vergeten ben te leven.

-Anoniem

Een schijnbaar gefrustreerde vrouw

Zijn je prioriteiten echt belangrijk?

Úrsula Calvo, een expert in persoonlijke transformatie, is het ermee eens dat tijdmanagement afhankelijk moet zijn van prioriteiten. Dat het belangrijkste is om eerlijk te zijn. Om eerlijk te zijn, moet je echter beslissen wat je prioriteiten zijn.

Met andere woorden, je moet beslissen hoeveel tijd je moet besteden aan vrijetijdsactiviteiten. Vervolgens moet je van deze activiteiten zeer belangrijke verplichtingen maken die je niet kunt vermijden.

Zoals je ziet, is het vaak moeilijk om een lijst van prioriteiten op te stellen. Je besteedt veel van je energie aan dagelijkse activiteiten zoals eten, werken, koken en voor anderen zorgen, naast andere taken, zodat je geen tijd overhoudt om bij jezelf te zijn om na te denken over wat je maar wilt of om helemaal niet na te denken.

Zitten en je afvragen wat je wilt, wat je nodig hebt, of wie je bent, staat meestal niet op je lijstje van dagelijkse prioriteiten. Daarom besteed je meer tijd aan doen dan aan genieten van je leven. Je ziet jezelf over het hoofd in je lijst van prioriteiten.

Zoals Calvo stelt, is het handig om een prioriteitenlijst te volgen die alleen op jou is gebaseerd. Geef aan wat je nodig hebt en beschouw het als een onvermijdelijke verplichting. Als je de tijd neemt die je nodig hebt en van jezelf een prioriteit maakt, zal je tevredenheid toenemen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.