AVATAR-therapie voor de behandeling van Anorexia Nervosa

De toepassing van virtual reality bij de behandeling van anorexia nervosa is een feit. Wat is AVATAR-therapie? In dit artikel vertellen we het je!
AVATAR-therapie voor de behandeling van Anorexia Nervosa
Gorka Jiménez Pajares

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gorka Jiménez Pajares.

Laatste update: 24 maart, 2023

De AVATAR-therapie is een duidelijk voorbeeld van technologische vooruitgang op het gebied van de psychotherapie. De maatschappij heeft namelijk de neiging om samen met de wetenschappelijke vooruitgang te transformeren, wat resulteert in het ontstaan van nieuwe vormen van behandeling.

Een van de grote successen van de 21e eeuw is de toepassing van virtual reality op het gebied van psychotherapie in het algemeen, en meer in het bijzonder op anorexia nervosa. In dit artikel gaan we het eerste (en enige) onderzoek onderzoeken dat is gepubliceerd over de AVATAR-therapie.

Deze therapie (Spaanse link) is oorspronkelijk ontworpen voor de behandeling van auditieve hallucinaties bij psychose. Hij is echter aangepast voor de behandeling van anorexia nervosa met één doel: externalisatie. Meer specifiek gaat het erom de patiënt te helpen zijn identiteit (Zelf) te scheiden van het feit dat hij aan anorexia lijdt.

We leggen het uit aan de hand van een specifiek geval. Andrea lijdt aan anorexia nervosa. Ze noemt zichzelf anorexia. In feite is anorexia voor haar gewoon een ander deel van haar identiteit. Een van de doelen van de AVATAR-behandeling is externalisering. Met andere woorden, Andrea laten inzien dat ze veel meer is dan alleen anorexia.

“Externalisatie is het loskoppelen van iemands identiteit van het probleem dat hij ervaart.”

-Alistair Thompson-

Meisje met anorexia
AVATAR-therapie wordt gebruikt om de interne taal te behandelen waarmee lijders aan anorexia nervosa zichzelf beschrijven.

Een benadering van het begrip anorexia

In de elfde editie van de World Health Organization publicatie, International Classification of Diseases ( ICD-11 ), wordt anorexia nervosa gedefinieerd als een klinische entiteit gekenmerkt door een laag gewicht (body mass index minder dan 18,5) naast gedragingen met als doel gewichtstoename te vermijden. Dit kunnen zijn:

  • Beperking van de inname. Bijvoorbeeld langdurig vasten of purgeren (zelfopgewekt braken, laxeermiddelen, enz.).
  • Verhoging van de energie-uitgaven. Bijvoorbeeld door inspannende lichaamsbeweging.

Daarbij komt nog de devaluatie van het beeld dat de lijder van zijn imago heeft. Deze devaluatie is zo intens dat ze een van de meest kernmerken van anorexia nervosa vormt. Inderdaad, zowel het gewichtstekort als de devaluatie van het lichaam zijn twee duidelijk omschreven aspecten van de stoornis.

Overmatige bezorgdheid over de eigen vorm en het eigen gewicht is een proces dat zich uiteindelijk manifesteert in de innerlijke dialoog waarmee de patiënt tegen zichzelf praat. Alistair Thompson noemt het ‘de eetstoornisstem’. Het is een negatieve emotionele dialoog die opdringerig is voor de patiënt.

“Het komt vaak voor dat patiënten verdriet, prikkelbaarheid, sociale isolatie en ook een verminderd libido presenteren.”

-Amparo Belloch-

AVATAR-therapie neemt afstand van de stem van anorexia

Psycholoog Alistair Thompson, van King’s College London (behorend tot de Universiteit van Londen), heeft onlangs een aanpassing gepubliceerd (Engelse link) van het oorspronkelijke AVATAR-therapieprogramma voor psychose bij anorexia nervosa (AN).

Zoals we eerder vermeldden, is het doel van deze therapie ervoor te zorgen dat patiënten met anorexia in staat zijn hun eigen entiteit van de stoornis te scheiden.

De AVATAR-therapie maakt gebruik van een ‘visuele entiteit’, gemaakt met behulp van virtual reality, waarop een kunstmatige stem wordt toegepast. De kunstmatige stem is die van de therapeut. Hij is echter aangepast aan hoe de patiënt de stem in zijn eigen geest waarneemt. Ook qua toon en ritme komt het zo dicht mogelijk in de buurt.

Het wordt verwerkt door een geavanceerd virtual reality softwaresysteem dat resulteert in AVATAR: een digitale representatie.

De stem van anorexia nervosa

Ongetwijfeld is AVATAR een buitengewone aanpassing. De recente toepassing ervan bij de behandeling van anorexia is te danken aan het feit dat het eerder met succes werd gebruikt om de stemmen te behandelen die voorkomen bij mensen met een psychose. Daarom besloten onderzoekers AVATAR uit te proberen om in te grijpen in de innerlijke taal waarmee patiënten met anorexia zichzelf beschrijven.

“Stemmen eetstoornis is in verband gebracht met negatieve eetattitudes en compenserende gedragingen, zoals purgeren.

-Alistair Thompson-

Virtuele therapie
De stem die de interne taal bij anorexia vormt, is gericht op zelfpraat over gewicht, gestel, vorm en voedsel. AVATAR therapie, die zich richt op deze stem, heeft goede resultaten opgeleverd.

Toepassing van AVATAR-therapie bij anorexia

De patiënten die deze virtuele modaliteit volgden scoorden het met een zeven (op een schaal van nul tot tien). Kennelijk waren ze opmerkelijk tevreden met de resultaten. Bovendien waren er slechts zes sessies AVATAR-therapie nodig om resultaten te boeken.

Het moet gezegd worden dat een van de effecten van de interne stem bij anorexia nervosa (“Ik ben dik”, Mijn lichaamsvorm is een wereld verwijderd van wat ik wil,” “Ik zou minder moeten eten,” enz.) angst is. Dit symptoom was namelijk een van de symptomen waarvan de afname opmerkelijker was met de AVATAR-behandeling.

De frequentie waarmee de patiënten in negatieve termen naar zichzelf verwezen en in verband met anorexia nam ook af. Wat de bijwerkingen betreft, wezen de resultaten bovendien op een afwezigheid van nadelige ervaringen.

Ten slotte is de belangrijkste conclusie van dit onderzoek dat AVATAR-therapie, indien gebruikt om in te grijpen in de interne stem in de context van anorexia nervosa, een goede behandeling is. Dit dankzij zijn werkzaamheid en veiligheid.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Thompson, A. (2022). AVATAR therapy adapted for anorexia nervosa: testing feasibility, safety and acceptability using a single case experimental design (Doctoral dissertation, King’s College London).
  • Llorens Hervas, M. (2021). Programa de intervención cognitivo-conductual junto con terapia avatar aplicada a las alucionaciones auditivas en personas con transtorno mental grave.
  • CIE-11. (2021). https://icd.who.int/es
  • Belloch, A. (2023). Manual De Psicopatologia. Vol. Ii (2.a ed.). MCGRAW HILL EDDUCATION.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.