Atypische anorexia nervosa

Atypische anorexia nervosa is extreem gevaarlijk omdat het niet past in het stereotype dat overleeft in onze collectieve ideologie. In dit artikel gaan we erover praten en de presentatie en risico's ervan uitleggen.
Atypische anorexia nervosa
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 28 februari, 2023

Anorexia wordt meestal in verband gebracht met extreme magerheid. Omdat dit het meest opvallende symptoom ervan is, zouden we kunnen aannemen dat dit de basis is van de stoornis. Het is echter niet altijd aanwezig. Sommige mensen lijden namelijk aan anorexia, maar hebben een normaal of zelfs hoger gewicht. Deze aandoening staat bekend als atypische anorexia nervosa.

Tegenwoordig wordt deze ziekte steeds vaker gezien. Men schat zelfs dat bijna 40 procent van degenen die zorg krijgen voor een eetstoornis lijden aan atypische anorexia nervosa.

Toch kan het feit dat patiënten geen ondergewicht hebben het moeilijk maken voor de omgeving en zelfs voor gezondheidswerkers om het probleem op te sporen. Daarom is het belangrijk om te weten waaruit het bestaat en hoe het moet worden aangepakt.

Vrouw eet bijna niks
Mensen met atypische anorexia nervosa liggen binnen of boven het normale gewichtsbereik, ondanks aanzienlijk gewichtsverlies.

Atypische anorexia nervosa

Atypische anorexia is een relatief nieuw erkende aandoening. Ze werd pas officieel geclassificeerd bij de publicatie van de laatste versie van het Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders(DSM-5). Professionals observeerden en behandelden het echter al langer.

Het is een aandoening waarbij alle symptomen (Engelse link) en diagnostische criteria van anorexia nervosa aanwezig zijn, behalve het lage lichaamsgewicht. De lijder vertoont de volgende symptomen:

  • Ze hebben een intense en obsessieve angst om aan te komen of dik te zijn.
  • Ze gedragen zich zodanig dat ze gewichtstoename voorkomen. Bijvoorbeeld crashdiëten, overmatige lichaamsbeweging of vasten.
  • Er is een verandering of stoornis in de manier waarop ze het gewicht en de vorm van hun lichaam ervaren.
  • Hun gewicht heeft een buitensporige en ongepaste invloed op hun zelfwaardering en zelfbeeld.
  • Ze erkennen niet dat ze een probleem hebben of lijden aan een stoornis waarvoor hulp nodig is.

Zoals gezegd is het belangrijkste verschil met atypische anorexia nervosa het feit dat de lijder geen ondergewicht heeft. In feite kunnen ze een normaal gewicht of zelfs overgewicht hebben. Daarom zien ze er van buitenaf niet ziek of uitgemergeld uit. De waarheid is echter dat hun lichaam onder grote stress staat. Bovendien zijn hun percepties en gedachten veranderd.

Belangrijkste risico’s en gevolgen

Mensen met atypische anorexia nervosa ervaren vaak plotseling en dramatisch gewichtsverlies. Dit komt door de stress die ze hun lichaam aandoen door hun energie-inname te beperken of overmatig te sporten. Ondanks het feit dat ze er aan de buitenkant gezond uitzien, lijden ze geestelijk onder de psychische gevolgen (Engelse link) van hun gedrag.

Ze kunnen bijvoorbeeld medisch instabiel zijn, met gevaarlijk lage vitale functies, zoals het geval is bij typische anorexia nervosa. Als gevolg daarvan kunnen bradycardie (lage hartslag), orthostatische instabiliteit en andere gevolgen van ondervoeding optreden. Tot de belangrijkste behoren vertraagde groei, problemen met de botdichtheid en het risico van onvruchtbaarheid.

Deze moeilijkheden nemen toe als de lijder een adolescent is. Als in deze kritieke fase de groei wordt onderbroken of de gezondheid van de botten wordt aangetast, kunnen de gevolgen langdurig of zelfs onomkeerbaar zijn. Bovendien kan het uitblijven van de menstruatie door voedselbeperking en drastisch gewichtsverlies de vruchtbaarheid van de patiënt in de toekomst in gevaar brengen.

Op psychologisch en emotioneel vlak zijn de problemen ernstig en vergelijkbaar met die bij typische anorexia nervosa. Patiënten met atypische anorexia nervosa vertonen een laag zelfbeeld, een extreem intense preoccupatie met voedsel en lichaamsbeeld, en psychiatrische comorbiditeiten, zoals angst, depressie of zelfmoordgedachten.

Trieste vrouw kijkt in de spiegel
Een vroege diagnose van atypische anorexia nervosa is van groot belang, evenals het uitvoeren van interdisciplinaire evaluaties.

Interventie bij atypische anorexia nervosa

Lijders aan atypische anorexia nervosa staan voor nog grotere uitdagingen dan die van de klassieke ziekte. In de regel zijn het mensen met overgewicht of obesitas, met het stigma en de sociale afwijzing van dien. Bovendien zijn ze vaak gedwongen om extremere methoden te gebruiken om hun biologie te bestrijden.

Voor deze patiënten en hun omgeving is het niet gemakkelijk om vast te stellen dat ze een ziekte hebben. Sterker nog, ze krijgen vaak lof, vleierij en felicitaties voor hun gewichtsverlies, omdat anderen niet weten dat het te wijten is aan een eetstoornis.

Om hun vitale functies te stabiliseren, weer te gaan menstrueren en met hun herstel te beginnen, moeten ze hun verloren gewicht terugkrijgen (Engelse link), iets wat voor hen een nachtmerrie kan zijn.

Vroegtijdig ingrijpen is essentieel, want deze aandoening is een uiterst ernstige zaak, want het lijden van de patiënten is vergelijkbaar met dat van typische anorexia. Maar helaas merken we vaak niet welke invloed we op anderen hebben. Daarom kunnen sommige van onze woorden echt kwetsend zijn voor degenen die risico lopen op zo’n ziekte, hoe goedbedoeld ze ook zijn.

Dus, hoewel we de neiging hebben te denken dat slank zijn synoniem is met gezondheid, moeten we altijd in gedachten houden dat achter een enorm gewichtsverlies een ernstige eetstoornis kan schuilgaan.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Miller, C. (2022, 21 febrero). ¿Qué es la anorexia nerviosa atípica? Child Mind Institute. https://childmind.org/es/articulo/que-es-la-anorexia-nerviosa-atipica/
  • Moskowitz, L., & Weiselberg, E. (2017). Anorexia nervosa/atypical anorexia nervosa. Current problems in pediatric and adolescent health care47(4), 70-84.
  • Sawyer, S. M., Whitelaw, M., Le Grange, D., Yeo, M., & Hughes, E. K. (2016). Physical and psychological morbidity in adolescents with atypical anorexia nervosa. Pediatrics137(4).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.