Lachen is een kalmeringsmiddel zonder bijwerkingen

Lachen is een kalmeringsmiddel zonder bijwerkingen

Laatste update: 19 oktober, 2018

Lachen heeft onverwachte voordelen. Daarnaast is het een feit dat het een krachtig psychologisch kalmeringsmiddel is, dat geen bijwerkingen heeft. Het is bewezen dat lachen en het hebben van een gevoel van humor bijdraagt aan een goede emotionele gezondheid.

Als we hardop lachen worden neurotransmitters zoals serotonine en andere lichaamseigen opioïden, zoals endorfines, vrijgegeven door onze hersenen. Deze produceren een krachtig gevoel van welzijn en emotionele rust.

Het is in feite dit psychologische middel dat gebruikt wordt in bepaalde therapieën als een techniek om evenwicht te bevorderen en onze algemene staat te verbeteren. Het is dus duidelijk dat ons gevoel van humor en lachen onze beste middelen zijn voor emotionele evolutie en ontwikkeling.

Meisje met vlinders

Door te lachen hebben we een natuurlijk kalmeringsmiddel

Door te lachen kunnen we beter met onze problemen om gaan. Zonder in het reductionisme te vallen dat positieve psychologie kenmerkt, helpt een goede stemming ons de ramen van onze innerlijke wereld te openen, een berg te beklimmen en door doolhoven te rennen.

Dit helpt ons om andere oplossingen te vinden voor de obstakels die deel uitmaken van ons leven.

Volgens de zen filosofie maakt de tinteling die door te lachen veroorzaakt wordt de weg vrij voor helende energieën binnenin onszelf. Deze zijn erg krachtig en helpen de gezondheid van onze hersenen te verbeteren.

Dit is door neurowetenschappelijke onderzoeken bewezen, en zoals we al hebben gezegd, bevestigen dat er een explosie van welzijn in de hersenen plaatsvindt.

Lachen en een gevoel voor humor is een natuurlijk kalmeringsmiddel, dat zich al in ons lichaam bevindt.

“Lachen veroorzaakt een verwijding van de mond en de lippen, waardoor er een explosie aan adem ontstaat vergezeld door een hard geluid. Daardoor ontstaat het lachen en het schudden van de borst en zij. Als het krachtig en continu is, kunnen de ogen zich met water vullen.”

Francis Bacon

Een stukje van de zon

Een hele rij voordelen

Zoals we al hebben gezegd, heeft lachen ontzettend veel psychologische en lichamelijke voordelen. We kunnen we de volgende hier uitlichten:

  • De pijnstillende effecten zijn een gevolg van de vrijlating van endorfine zijn spectaculair. Je kunt zeggen dat lachen al het kwaad geneest.
  • Als we lachen verwijden onze longen zich. Dit zorgt ervoor dat we beter adem kunnen halen. We trekken de spieren van de borstkas samen en verwijden ze dan weer. Daardoor krijgen we meer zuurstof en ons lichaam raken de oude lucht kwijt. Dit verbetert dus de stofwisselingsprocessen.
  • Onze spieren worden gestimuleerd. De spieren van het gezicht, de borstkas en buik trekken zich samen, waardoor we meer zuurstof in het bloed krijgen. Met andere woorden, het revitaliseert ons.
  • We ontvangen ook voordelen voor de bloedsomloop, omdat de hartslag versnelt, waardoor we cholesterol uit het lichaam kwijtraken dat zich op de wanden van onze slagaderen ophoopt.
  • De waarden van stresshormonen gaan omlaag. Dit omvat cortisol en adrenaline.
  • Het immuunsysteem versterkt zich, waardoor de barrière tegen virussen en bacteriën ook sterker wordt.
  • Spanning, angst, depressie, vermoeidheid, irritatie en alle andere soorten negatieve stemmingen nemen af.
  • Dankzij de versnelde stofwisseling verwijdert het lichaam ook sneller de gifstoffen die het heeft verzamelt. Hierdoor verbranden calorieën ook sneller.
Blond meisje met blauwe strik

Zoals je ziet is er een duidelijk verband tussen lachen en lichamelijke en psychologische gezondheid. Vanwege al deze reden moeten we niet vergeten om te lachen en gebruik te maken van dit lichaamseigen kalmeringsmiddel. Het is net zo belangrijk als aan beweging doen en gezond eten.

We mogen niet vergeten dat lachen sociale relaties bevordert, omdat we ons goed voelen bij gezellige momenten. Dit alles maakt dat we dit belangrijke feit niet mogen vergeten. We moeten iedere dag lachen, en ons gevoel voor humor behouden. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.