Leven met humor of woede

Leven met humor of woede
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Er zijn mensen die altijd over het talent lijken te beschikken om moeilijke situaties minder zwaar te maken en je te laten lachen totdat je pijn krijgt in je zij. Ze doen het omdat ze gewoon zo zijn. Ze doen het omdat het leven voor hen over muziek en ritme beschikt en niet zo ingewikkeld is als andere mensen het maken. Aan de andere kant zijn er mensen die ruziemaken over niets en blind zijn voor alles. Ze zien alleen muren waar anderen bruggen zien. Ze creëren een storm wanneer alles rustig is en veroorzaken verdeeldheid met hun woede. En dus is de keuze tussen leven met humor of leven met woede aan ons.

Waarom zijn menselijke relaties zo complex? We mogen niet vergeten dat het beter is om degenen te vermijden die onze psychologische stabiliteit willen verstoren en alleen tijd door te brengen met degenen die ons vreugde geven. Maar ook al is dit de beste optie voor een gezonde geest, het is niet altijd mogelijk. Als we met anderen samenleven, moeten we hun perspectieven leren begrijpen en vooral leren overleven in elke situatie, of we nu met goede mensen samen moeten leven of met boze draken.

Leven met humor

Het leven moet worden geleefd met liefde en humor. Houd ervan om het te begrijpen en te verdragen.

Het is vaak zo dat degenen die over alles ruziemaken lijden aan een depressie. En in andere gevallen verbergen degenen die om alles lachen soms een agressieve of zelfs zelfvernietigende aard. Elk soort gedrag heeft zijn uitersten en achter alles schuilt een betekenis. Daarom moeten we mensen begrijpen, moeten we leren hoe we deze mensen uit  andere ‘werelden’  kunnen lezen en interpreteren, mensen die ons beïnvloeden als ze om ons heen bewegen.

Zijn de mensen die om alles lachen ook altijd blij?

Peter McGraw is psycholoog aan de Universiteit van Colorado, beroemd om het ‘humor laboratorium’ dat hij heeft opgericht, en bestudeert de invloed van humor als therapievorm en het gebruik van lachen als ‘medicijn’ om de levenskwaliteit van chronisch zieke mensen of kankerpatiënten te verbeteren. De wetenschap steunt deze initiatieven, hoewel is aangetoond dat het dagelijkse leven van deze patiënten niet zozeer door het lachen wordt verbeterd, maar door hun eigen houding, optimisme en innerlijke kracht.

In zijn theorie heeft Dr. McGraw 4 soorten humor geïdentificeerd. Het is belangrijk om te beseffen dat veel van de mensen die ons om alles laten lachen, zelf niet altijd gelukkig zijn. Ze weerspiegelen niet altijd een positieve gemoedstoestand. Het is de moeite waard om in deze categorieën te duiken om dit soort dynamica die we in ons dagelijks leven vaak zien, beter te begrijpen.

  • Agressieve humor: Dit soort humor komt veel voor bij mensen die ons laten lachen om hun ironische en cynische sarcasme, hoewel het is ontworpen om anderen te bespotten.
  • Humor als zelfverbetering: Dit soort humor is een van de gezondste, omdat het ons helpt stress te controleren. Het is duidelijk zichtbaar wanneer iemand in staat is om om zichzelf te lachen als hij terugkijkt op een slechte dag of op een fout die hij heeft gemaakt. Hier kunnen we ook het gebruik van ironische humor zien, wanneer we lachen om hoe we nooit beter worden in een bepaalde activiteit of taak. Het is ook zeer nuttig bij het wegnemen van spanning op elk moment.
  • Zelfbeschadigende humor: Dit is de andere kant van de hierboven genoemde humor. Het is een vorm van zelfbeschadiging, omdat we humor op een destructieve manier tegen onszelf gebruiken. Dit soort humor wordt vaak gebruikt door mensen die een laag gevoel van eigenwaarde hebben, als gevolg van het begin van een depressie of wanneer iemand probeert zichzelf in een slachtofferrol te plaatsen en zo de aandacht van de mensen om zich heen te trekken.
  • Affiliatieve humor: Hier hebben we de meest nuttige en prachtige vorm van humor. Het is de humor die afkomstig is van iemand die ons laat lachen om ons dichter bij elkaar te brengen, begrip op te bouwen en geluk en welzijn te brengen.

Met dit alles in het achterhoofd wordt het duidelijk dat als we zeggen dat iemand een ‘goed gevoel voor humor’ heeft, we ook moeten weten wat voor soort humor hij gebruikt en hoe die humor de mensen om hem heen beïnvloedt. We hebben bijvoorbeeld allemaal wel eens het gevoel ervaren dat iemand ons liet lachen, maar dat we ons daarna ongemakkelijk voelden als we ons realiseerden dat de humor een kwade ondertoon had.

Degenen die ruziemaken over alles… vinden zij het leuk om ons leven moeilijk te maken?

Tal Ben-Shahar, hoogleraar Positieve Psychologie aan Harvard, staat bekend als de ‘geluksgoeroe’. Zijn talrijke publicaties over emoties en gemoedstoestanden zijn altijd een interessante referentie als het gaat om het beter begrijpen van bepaalde gedragspatronen, zoals wat er achter de mensen zit die over alles ruziemaken en die het prettig lijken te vinden om moeilijkheden voor zichzelf en anderen te veroorzaken.

“Slechte humor maakt ons heel klein.”
-Domenico Cieri Estrada-

Het antwoord is simpel: ongelukkigheid. Dit is iets wat niemand verdient om te ervaren, maar achter dit alles zit een hele caleidoscoop van slecht beheerde en slecht opgeloste situaties. Bijvoorbeeld: het onvermogen om om te gaan met frustratie, slechte strategieën voor het oplossen van problemen, onrealistische verwachtingen, tunnelvisie, gebrek aan reflectief denken, laag gevoel van eigenwaarde, lage emotionele intelligentie…

We kunnen allemaal dit soort problemen doormaken – moeilijke momenten waar verschillende dingen een zwakheid in ons kunnen veroorzaken waardoor we overal problemen gaan zien. Hierdoor wordt onze positiviteit aangetast en kan elk normaal gesprek een ruzie worden. We kunnen allemaal in het diepe gat van ontmoediging en ontevredenheid vallen, het is heel normaal en begrijpelijk.

Het is echter van essentieel belang dat we uit deze giftige wateren tevoorschijn komen en onszelf weer terugvinden. Daarvoor hebben we wilskracht en zelfbeheersing nodig. Stop ermee om jezelf als slachtoffer te beschouwen, het is gewoon een kwestie van de gebroken stukken bij elkaar rapen en elk stuk repareren met de lijm van eigenwaarde en de lak van motivatie. Op deze manier zullen we ook begrijpen dat niet iedereen die lacht gelukkig is en niet iedereen die over alles ruziemaakt een verloren zaak is. We kunnen onszelf genezen, we kunnen allemaal evenwicht en geluk vinden. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.