10 manieren om jezelf de voorrang te geven die je verdient

10 manieren om jezelf de voorrang te geven die je verdient

Laatste update: 05 oktober, 2016

We leiden hectische levens die het moeilijk maken om de zorg voor onszelf een prioriteit te maken. Alles lijkt ontworpen om aan iedereen voorrang te geven. Werk, gezin, vriendschappen en vrijwilligerswerk, plus de algemene maatschappelijke verplichtingen die worden opgelegd en die we onszelf hebben opgelegd – al die dingen laten ons onszelf vergeten.

Vaak voelen we ons zelfs schuldig omdat we tijd willen maken voor onszelf. We hebben het gevoel dat we het recht niet hebben om dat te doen. Maar het is eigenlijk het tegenovergestelde. Tijd aan jezelf besteden geeft je energie en duidelijkheid in je hoofd en laat je meer betekenis en geluk vinden in wat je doet.

Tijd aan jezelf besteden zal je helpen je beter te voelen, wat van essentieel belang is als we op ons best willen zijn en ons best doen willen doen voor anderen.

Hoe jezelf voorrang te geven

Voel je niet schuldig. Begin voor jezelf te zorgen. Hieronder geven we je een paar manieren om voorrang te geven aan jezelf. Dat doen betekent niet dat je anderen links laat liggen, het betekent gewoon dat je je een betere versie van jezelf laat worden, zodat je meer kunt doen voor anderen.

Chaos

1. Onthoud dat je behoeften belangrijk zijn

Als je behoeften geen prioriteit voor je zijn, zullen ze dat ook niet voor iemand anders zijn. Je moet deze behoeften begrijpen en actief streven naar de beste manier om ze te bevredigen.

2. Evalueer de aspecten van je leven die de oorzaak van je stress zijn en denk na over wat ze waard zijn voor je

Vraag jezelf af of het echt belangrijk is, of het de stress die het veroorzaakt waard is. Je moet ook te weten komen of jij het bent die bij jezelf stress veroorzaakt met je houding en als dat het geval is een manier vinden om dingen te veranderen. Hoe dan ook, zoek naar de beste manier om de stress te beheersen, zodat het geen negatieve invloed op je acties naar anderen heeft.

3. Maak elke dag tijd voor jezelf, om tot rust te komen, alleen te zijn of te doen wat je maar wilt

Het is gemakkelijk om je behoeften te vergeten als je de hele dag in actie en lawaai zit, als er is altijd wel iets is dat je aanwezigheid vereist, maar je hebt tijd nodig om te ademen zonder al die druk.

4. Laat de schuld vallen

En geef om te beginnen geen uitleg. Die hoef je niet te geven, je hoeft jezelf niet te rechtvaardigen. Als iemand het niet begrijpt, is dat niet jouw probleem, tenzij je een spel speelt.

5. Begrijp dat je het recht hebt voor jezelf te zorgen

Begrijp dit en begrijp ook dat hoe beter je je voelt, des te nuttiger je zal zijn voor anderen.

6. Neem de tijd om dingen te doen die je je beter laten voelen over jezelf

Doe dingen die je je veiliger en sterker laten voelen, die je eraan herinneren hoe belangrijk je bent. Ga sporten, verzorg je lichaam, neem de tijd om te lezen, eet goed, slaap goed.

7. Omarm je emoties

Ontzeg jezelf de mogelijkheid van het voelen van pijn niet. Onderdruk je pijn niet, alsof al je problemen zo gewoon zouden verdwijnen. Het onderdrukken van je gevoelens leidt alleen tot het ondermijnen van je geluk. Je moet je gevoelens en emoties accepteren en begrijpen.

8. Erken en waardeer de mensen die positief en verheffend zijn in je leven

Laat betrokkenheid met ze zien. Deze mensen zullen je helpen om jezelf te vinden en ze zullen je ondersteunen in het proces van persoonlijke groei, dat je altijd nodig hebt.

9. Vind de balans

Begrijp het verschil tussen wat je wel en wat je niet kunt veranderen en leer om de dingen die je niet kunt veranderen te laten gaan. Iedere dag zul je iets nieuws vinden dat je leuk vindt en iets dat je kunt veranderen om het leven beter te maken.

10. Concentreer je op wat je kunt controleren

Vergeet niet dat er maar drie dingen in het leven zijn die je kunt controleren: wat je denkt, wat je zegt en wat je doet. Realiseer je dat en handel ernaar. Laat je niet als een marionet behandelen en wees je bewust van wat je doet en waarom je het doet.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.