Zeven voordelen van een tijdje uitloggen van sociale media

Denk je erover om jezelf een pauze te geven van Instagram? In dit artikel leer je wat de voordelen zijn van het een tijdje loskoppelen van sociale media.
Zeven voordelen van een tijdje uitloggen van sociale media

Laatste update: 10 oktober, 2021

Tegenwoordig vormen sociale media waarschijnlijk een intrinsiek onderdeel van je dagelijkse routine. Er zijn echter aanwijzingen voor een verband tussen het overmatig gebruik van deze platforms en het risico op het ontwikkelen van bepaalde psychische problemen. In dit artikel vertellen we je enkele voordelen van een tijdje uitloggen van sociale media.

Hoewel het misschien ondenkbaar lijkt om een dag te stoppen met het checken van Instagram of Facebook, zou dit een goede zaak kunnen zijn. Dit helpt je niet alleen om bepaalde gezondheidsproblemen te voorkomen, maar het stelt je ook in staat om nieuwe ervaringen op te doen.

De voordelen van uitloggen van sociale media

De massamedia publiceren vaak alarmerende koppen waarin ze praten over de gevaren van sociale media. Niet alle informatie die op internet wordt gepubliceerd, is echter betrouwbaar. Daarom rijst de vraag: is deze bewering waar?

In 2016 werd een onderzoek (Engelse link) gepubliceerd waarin de relatie tussen depressie en het gebruik van sociale media door jonge Amerikaanse volwassenen werd geëvalueerd. De resultaten suggereerden dat meer gebruik van sociale netwerken geassocieerd was met hoge niveaus van depressie.

In 2017 deden Twenge et al. een soortgelijk onderzoek (Engelse link) bij Amerikaanse adolescenten. De studie concludeerde dat degenen die meer tijd op sociale netwerken doorbrachten, meer kans hadden op psychische problemen. Ondertussen hadden degenen die activiteiten zonder schermen ondernamen een lager risico.

Op basis hiervan kunnen we waarschijnlijk gerust stellen dat de voordelen van een tijdje uitloggen van sociale media reëel zijn. In feite zal alles wat te veel wordt gedaan of geconsumeerd, altijd negatief uitpakken voor je mentale en fysieke gezondheid.

Daarom is het logisch om aan te nemen dat het goed voor je is om af en toe een pauze te nemen van sociale media en internet.

Mensen kijken naar mobieltjes in de bus

De voordelen van een tijdje uitloggen van sociale media

Het is belangrijk op te merken dat er nog steeds geen wetenschappelijke consensus is over het gebruik van sociale media en geestelijke gezondheid. In feite laat het onderzoek dat we hierboven noemden een correlatie zien, maar geen causaliteit.

Om deze reden moeten meer studies worden uitgevoerd om dit verband vast te stellen en om de betrokken mechanismen te bepalen. Ondanks dit feit kan het nog steeds niet worden ontkend dat een tijdje uitloggen van sociale media je kan helpen. Hier zijn zeven redenen waarom.

1. Om angst, depressie en andere problemen te voorkomen

Rekening houdend met de onderzoeken die we eerder noemden, is dit een van de voordelen van een tijdje uitloggen van sociale media. Inderdaad, voor een korte tijd de verbinding verbreken kan een goede manier zijn om psychische problemen, zoals angst en depressie, te voorkomen.

Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat sociale media slecht zijn. Het is inderdaad mogelijk om op dit platform ruimtes te vinden die gewijd zijn aan de promotie van psychologische gezondheid.

De schade zit trouwens niet per se in de sociale media zelf, maar in de manier waarop je ze gebruikt. Daarom, als je sociale media gebruikt als een hulpmiddel voor het bevorderen van je eigen persoonlijke groei, kan het een geweldige bondgenoot blijken te zijn.

2. Om je te helpen verslaving te voorkomen

Krach et al (2010) publiceerden een artikel (Engelse link) waarin ze erop wijzen dat succesvolle sociale interacties de afgifte van dopamine bevorderen.

Deze neurotransmitter is betrokken bij de sensatie van genot. Het komt ook vrij bij drugsgebruik. Zo openen sociale media miljoenen mogelijkheden voor interactie die de hersenen stimuleren. Het kan echter ook een gedragsverslaving worden.

Om deze reden is een van de voordelen van het een tijdje verlaten van sociale media dat je er niet afhankelijk van wordt. Degenen die dit soort verslaving ontwikkelen, voelen angst en stress wanneer ze tijd doorbrengen zonder hun mobiele telefoon. Dit verslechtert hun kwaliteit van leven.

3. Om de persoonlijke interactie te vergroten

Een van de problemen bij het gebruik van internet is dat de links die je met anderen legt vaak overbodig zijn. Door de beperkingen die de technologie oplegt bij het communiceren, worden sommige vaardigheden van taal en andere aspecten van interactie zelfs negatief beïnvloed. Bijgevolg kunnen de banden zeer zwak en onbevredigend worden.

Dus het verlaten van sociale media is een uitstekende gelegenheid om in de echte wereld te communiceren met mensen die je leuk vindt. Het valt natuurlijk niet te ontkennen dat deze platforms je helpen verbonden te blijven. Het nadeel is echter dat ze je, zonder dat je het door hebt, ook van anderen kunnen scheiden.

4. Om meer te weten te komen over uw omgeving

Soms worden mensen zo ondergedompeld in virtuele ruimtes, dat ze vergeten dat er een wereld buiten is. Beetje bij beetje worden familie, vrienden of collega’s verre individuen.

Door de tijd die je op internet doorbrengt te verminderen, kun je opnieuw contact maken met je naasten.

5. Om je te helpen zwaarlijvigheid en andere lichamelijke problemen te voorkomen

De voordelen van het een tijdje verlaten van sociale netwerken zijn niet beperkt tot de psychologische. Er zijn ook fysieke voordelen. Dit komt omdat het gebruik van mobiele telefoons, tablets en computers impliceert dat u gedurende lange tijd inactief bent. Dit noemen we een zittende levensstijl.

Wetenschappelijk bewijs (Engelse link) geeft aan dat deze gewoonte verband houdt met lichamelijke gezondheidsproblemen zoals obesitas, hart- en vaatziekten, enz.

Om dit te voorkomen, kunt u proberen een deel van de tijd die je gewoonlijk op sociale media doorbrengt, te gebruiken voor lichamelijke activiteit. Het betekent niet dat je een zware sessie in de sportschool moet hebben. Gewoon regelmatig wandelen is voldoende.

vrouw loopt buiten

6. Om je zelfrespect te verbeteren

Mensen gebruiken sociale media vaak om te zoeken naar idealen die ze nastreven. Dit leidt vaak tot complexen. Het is inderdaad geen geheim dat je op sociale media meestal je “beste kant” probeert te laten zien.

Hierdoor creëer je een beeld waar je je eigenlijk alleen maar ongemakkelijk bij voelt. Dit komt door dissonantie met je echte zelf en de investering die het je gewoonlijk kost om dat valse beeld in stand te houden.

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen verschillende tegenstrijdige ervaringen heeft. Onthoud echter altijd dat wat je op Facebook of Instagram ziet, niet de realiteit is. Als je dus minder tijd aan deze apps besteedt, heb je minder kans op een deuk in je zelfrespect.

7. Om je kwaliteit van leven te verbeteren

Gezien de voorgaande punten kunnen we zeker bevestigen dat een tijdje uitloggen van sociale media je kwaliteit van leven wel eens kan verbeteren. Zoals je in dit artikel hebt gezien, kan het inderdaad een positief effect hebben op zowel je mentale als fysieke gezondheid.

Toch kun je blijven genieten van sociale media, mits je er verantwoord mee omgaat. Onthoud echter dat als je emotioneel leed ervaart, je altijd professionele hulp moet zoeken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Arab, L. E., & Díaz, G. A. (2015). Impacto de las redes sociales e internet en la adolescencia: aspectos positivos y negativos. Revista Médica Clínica Las Condes, 26(1), 7-13.
  • Krach, S., Paulus, F. M., Bodden, M., & Kircher, T. (2010). The rewarding nature of social interactions. Frontiers in behavioral neuroscience, 4, 22. https://doi.org/10.3389/fnbeh.2010.00022
  • Lin, L. Y., Sidani, J. E., Shensa, A., Radovic, A., Miller, E., Colditz, J. B., Hoffman, B. L., Giles, L. M., & Primack, B. A. (2016). ASSOCIATION BETWEEN SOCIAL MEDIA USE AND DEPRESSION AMONG U.S. YOUNG ADULTS. Depression and anxiety, 33(4), 323–331. https://doi.org/10.1002/da.22466
  • Twenge, J. M., Joiner, T. E., Rogers, M. L., & Martin, G. N. (2018). Increases in Depressive Symptoms, Suicide-Related Outcomes, and Suicide Rates Among U.S. Adolescents After 2010 and Links to Increased New Media Screen Time. Clinical Psychological Science, 6(1), 3–17. https://doi.org/10.1177/2167702617723376

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.